motorrijbewijs

Je motorrijbewijs halen: Hoe zit dat?

Het halen van je motorrijbewijs zit toch wat anders in elkaar dan het autorijbewijs. Zo wordt er bij een motorrijbewijs onderscheid gemaakt tussen het A1- en A2-Rijbewijs en het ‘normale’ motorrijbewijs. Om je motorrijbewijs te halen zul je je AVB examen, AVD examen en theorie examen succesvol moeten afronden. Het verschil zit hem met name in de motor die je rijd, haal je je A1-rijbewijs dan mag je alleen rijden op een lichte motor. Behaal je je A2-rijbewijs dan mag je rijden op een middelzware motor. Haal je het A-rijbewijs dan mag je ook zware motoren rijden.

We spreken van een lichte motor als deze maximaal 125 cc en een vermogen van 11 kW heeft. Het is voor deze klasse dus nooit mogelijk een zwaardere motor terug te voeren zodat je hierop mag rijden. Een middelzware motor heeft een maximaal vermogen van 35 kW, en een zware motor heeft in de regel onbeperkt vermogen. Mag je dus een zware motor rijden dan mag je in principe op iedere motor rijden.

Hoe oud moet ik zijn voor m’n motorrijbewijs?

Ik heb gemerkt dat er heel veel onduidelijkheid bestaat over dit onderwerp. Wanneer mag ik op welke motor rijden en voor welk rijbewijs mag ik lessen. Om de zaken iets te simplificeren kunnen we het volgende stellen, let op dat er een duidelijk verschil word gemaakt tussen de leeftijd waarop je mag lessen en de leeftijd waarop je het praktijkexamen mag afleggen:

  • Ben je tussen de 17 en 20 jaar en nog niet in het bezit van het A1 rijbewijs? Dan is dit het enige rijbewijs waar je op dit moment voor mag lessen, om het praktijkexamen uiteindelijk te mogen nemen dien je 18 jaar oud te zijn.
  • Ben je tussen de 20 en 24 jaar, of 19 jaar en in het bezit van het A1-rijbewijs? Dan kun je gaan beginnen met lessen voor het A2-rijbewijs. Voor het afleggen van het praktijkexamen dien je minimaal 20 jaar oud te zijn. Ben je reeds in het bezit van je A1-rijbewijs, dan hoef je je theorie examen niet opnieuw te halen.
  • Ben je tussen de 21 jaar of ouder dan mag je lessen voor het A-rijbewijs. Voor het praktijkexamen dien je of 22 jaar te zijn en minimaal 2 jaar in het bezit van het A2-rijbewijs, of 24 jaar zonder verdere ervaring. Ben je reeds in het bezit van je A2-rijbewijs dan hoef je je theorie examen niet opnieuw te halen.

Code 80 op je A2-motorrijbewijs?

Wie al wat research heeft gedaan heeft wellicht de term ‘Code 80’ een keer voorbij horen komen. Code 80 is een vreemde eend in de bijt, er is namelijk een manier om op je 21e al in het bezit te zijn van het A-rijbewijs alleen dan met code 80. Dit houd in dat je lichte- of middelzware motoren mag rijden, of zware motoren met drie wielen. Je kunt op deze manier dus op je 21e het examen halen voor het A-rijbewijs.

Code 80 is een aantekening op je motorrijbewijs, na twee jaar vervalt deze aantekening en mag je op alle zware motoren rijden. Ben je ouder dan 24, dan hoef je geen nieuw rijbewijs aan te vragen. Vervalt code 80 terwijl je nog jonger bent dan 24 dan dien je een nieuw rijbewijs aan te vragen bij de gemeente. Doe je dit niet dan vervalt code 80 pas wanneer je 24 geworden bent.

2 gedachten over “Je motorrijbewijs halen: Hoe zit dat?

  1. Ik hoop dat ik mijn zenuwen onder controle kan houden! ik moet op 11/05/22 op voor mijn AVD examen! ik hoop dat het goed komt, bedankt voor de tips! 🍀

Geef een reactie