Stof voor Beginners

Rijles: Hoeveel motorrijlessen heb ik nodig?

Wil je gaan beginnen met lessen, of weten hoeveel lessen je gemiddeld nodig hebt voor je motorrijbewijs? De redactie van MotorStof.nl zocht het voor je uit! In dit artikel lichten we toe wat je motor rijlessen precies inhouden, wat je gaat leren en hoeveel motor rijlessen je gemiddeld nodig hebt.  

Laten we bij het begin beginnen. Veel rijscholen bieden tegen een gereduceerd tarief (of zelfs gratis bij afname van een lespakket) een intake/proefles aan. Tijdens deze les ga je onder begeleiding wat simpele handelingen uitvoeren op de motor om te kijken waar je niveau ligt. Hierdoor kan hij of zij een inschatting maken hoeveel uur je ongeveer nodig hebt voor het halen van je rijbewijs.

Wil je verder lessen? Na het maken van deze inschatting zal je waarschijnlijk een lespakket aangeboden worden. Neem van ons aan dat het afnemen van een lespakket vrijwel altijd voordeliger uit zal pakken dan het nemen van losse lessen. Kun je dit pakket niet in één keer betalen? Veel rijscholen bieden ook hierin de mogelijkheid om gespreid te betalen, vraag dit na bij de rijschool.

Hoeveel rijlessen zijn er gemiddeld nodig op de motor?

Op verschillende fora zul je deze vraag tegenkomen, ‘hoeveel motor rijlessen heb ik nodig?’. Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Vrij logisch als je bedenkt dat iedereen zich op zijn eigen tempo ontwikkeld, zo ook op de motor. Voor het gemiddeld aantal motor rijlessen wat nodig is om je AVB examen te halen is de volgende inschatting gemaakt door Rijbewijsinfo:

  • Zeer snelle leerling (met eventuele schakelervaring) 6-8 uur motorrijles
  • Snelle leerling 8-12 uur motorrijles
  • Gemiddelde leerling 12-18 uur motorrijles
  • Trage leerling 18+ uur motorrijles

Bovenstaand overzicht is dus een inschatting voor het halen van je AVB examen. Ook voor je AVD examen zul je nog wat lessen moeten volgen.

De examens voor je motorrijbewijs

Voor het motorrijbewijs dienen er drie examens succesvol afgerond te worden:

  • Het theorie-examen
  • Het AVB examen (Algemene VoertuigBeheersing)
  • Het AVD examen (Algemene VerkeersDeelname)

Het theorie-examen dient afgerond te zijn voor men deel kan nemen aan het AVD examen. Dit is iets waar veel mensen zich op verkijken. Het theorie-examen is over het algemeen goed te doen mits je je goed voorbereid, echter kunnen de wachttijden bij het aanvragen van een theorie-examen flink oplopen. Wacht hier dus niet te lang mee. Vraag bij voorkeur je theorie-examen zelfs al voor je motorrijlessen aan, deze is namelijk een jaar geldig. Wil je de beste slagingskans voor je theorie-examen, lees dan onze tips voor je motor theorie en check Theorie.nl om onbeperkt oefenexamens te kunnen maken.

Het motorrijbewijs

Heb je je examens gehaald, dan kun je overgaan tot het aanvragen van je rijbewijs. Deze worden opgedeeld in drie verschillende klasses:

  • A1-rijbewijs
  • A2-rijbewijs
  • A-rijbewijs

Mocht je één van deze rijbewijzen direct willen behalen, zonder over een van de andere rijbewijzen te beschikken, dan gelden hiervoor de volgende regels:

Om het A1-rijbewijs te halen dien je een minimale leeftijd van 18 jaar te hebben en mag je na het behalen van je rijbewijs rijden op een motor met een cilinderinhoud van max 125cc. Deze motor mag een vermogen hebben van maximaal 11KW en een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1 kW per kg. Voor het gemak zullen we deze motor een ‘lichte motorfiets’ noemen.

Om het A2-rijbewijs te halen dien je een minimale leeftijd van 20 jaar te hebben, en mag je na het behalen van je rijbewijs rijden op een motor met een vermogen van maximaal 35KW. Deze motorfiets moet een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,2 kW per kg. Voor het gemak zullen we deze motor een ‘middelzware motorfiets’ noemen.

Om het A-rijbewijs te halen dien je een minimale leeftijd van 24 jaar te hebben. Na het behalen van je rijbewijs mag je rijden op een motor met een onbeperkt vermogen.

Heb je al een motor rijbewijs?

Beschik je al over een A1- of A2-rijbewijs, dan kun je twee jaar na het halen van je rijbewijs opgaan voor een klasse zwaarder. Hiervoor dien je alleen het AVD examen te doen, waarbij ook gelet wordt op je voertuigbeheersing. Zodoende kun je makkelijk je rijbewijs ‘upgraden’ en is het mogelijk om op je 22e al het A-rijbewijs in bezit te hebben.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwe content? Like ons dan op Facebook!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwe content? Like ons dan op Facebook!

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties