Hoeveel motorrijlessen heb ik nodig?

Hoeveel motorrijlessen heb ik nodig?

Weten hoeveel motorrijlessen jij nodig gaat hebben voor je motorrijbewijs? De redactie van Motorstof.nl zocht het voor je uit! In dit artikel lichten we toe wat je motor rijlessen precies inhouden, wat je gaat leren en hoeveel motorrijlessen je gemiddeld nodig hebt.  Geen spam. Geen gezeur. Gewoon het laatste nieuws, direct in je mailbox.
Liever geen e-mails? Je vind ons ook op Facebook en Instagram.

 

Laten we bij het begin beginnen. Veel rijscholen bieden tegen een gereduceerd tarief (of zelfs gratis bij afname van een lespakket) een intake/proefles aan. Tijdens deze les ga je onder begeleiding wat simpele handelingen uitvoeren op de motor om te kijken waar je niveau ligt. Hierdoor kan hij of zij een inschatting maken hoeveel uur je ongeveer nodig hebt voor het halen van je rijbewijs.

Wil je verder lessen? Na het maken van deze inschatting zal je waarschijnlijk een lespakket aangeboden worden. Neem van ons aan dat het afnemen van een lespakket vrijwel altijd voordeliger uit zal pakken dan het nemen van losse lessen. Kun je dit pakket niet in één keer betalen? Veel rijscholen bieden ook hierin de mogelijkheid om gespreid te betalen, vraag dit na bij de rijschool.

Hoeveel motorrijlessen zijn er gemiddeld nodig?

Voor mensen die geen onbeperkt budget en een overvloed aan vrije tijd hebben is het een logische vraag: ‘hoeveel motor rijlessen heb ik nodig?’. Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Vrij logisch als je bedenkt dat iedereen zich op zijn eigen tempo ontwikkeld, zo ook op de motor. Voor het gemiddeld aantal motor rijlessen wat nodig is om je volledige motorrijbewijs te halen kunnen we uitgaan van de volgende cijfers:

  • Zeer snelle leerling (met eventuele schakelervaring) 12 uur motorrijles
  • Snelle leerling 18 uur motorrijles
  • Gemiddelde leerling 24 uur motorrijles
  • Trage leerling 30+ uur motorrijles
Lees ook:  Vijf helmen onder de 250 euro

Bovenstaand overzicht is dus een inschatting voor het halen van zowel je AVB als je AVD examen, voorafgaand aan beide examens zullen lessen gevolgd worden. Met onze calculator bereken je eenvoudig de kosten van je motorrijbewijs.

De examens voor je motorrijbewijs

Voor het motorrijbewijs dienen er drie examens succesvol afgerond te worden:

  • Het theorie-examen
  • Het AVB examen (Algemene VoertuigBeheersing)
  • Het AVD examen (Algemene VerkeersDeelname)

Het theorie-examen dient afgerond te zijn voor men deel kan nemen aan het AVD examen. Dit is iets waar veel mensen zich op verkijken. Het theorie-examen is over het algemeen goed te doen mits je je goed voorbereid, echter kunnen de wachttijden bij het aanvragen van een theorie-examen flink oplopen. Wacht hier dus niet te lang mee. Vraag bij voorkeur je theorie-examen zelfs al voor je motorrijlessen aan, deze is namelijk een jaar geldig. Wil je de beste slagingskans voor je theorie-examen, lees dan onze tips voor je motor theorie en check Theorie.nl om onbeperkt oefenexamens te kunnen maken.

Het motorrijbewijs

Heb je je examens gehaald, dan kun je overgaan tot het aanvragen van je rijbewijs. Deze worden opgedeeld in drie verschillende klasses:

  • A1-rijbewijs
  • A2-rijbewijs
  • A-rijbewijs

Mocht je één van deze rijbewijzen direct willen behalen, zonder over een van de andere rijbewijzen te beschikken, dan gelden hiervoor de volgende regels:

Om het A1-rijbewijs te halen dien je een minimale leeftijd van 18 jaar te hebben en mag je na het behalen van je rijbewijs rijden op een motor met een cilinderinhoud van max 125cc. Deze motor mag een vermogen hebben van maximaal 11KW en een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1 kW per kg. Voor het gemak zullen we deze motor een ‘lichte motorfiets’ noemen.

Lees ook:  A Twist of the Wrist: Waarom jij dit gelezen moet hebben

Om het A2-rijbewijs te halen dien je een minimale leeftijd van 20 jaar te hebben, en mag je na het behalen van je rijbewijs rijden op een motor met een vermogen van maximaal 35KW. Deze motorfiets moet een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,2 kW per kg. Voor het gemak zullen we deze motor een ‘middelzware motorfiets’ noemen.

Om het A-rijbewijs te halen dien je een minimale leeftijd van 24 jaar te hebben. Na het behalen van je rijbewijs mag je rijden op een motor met een onbeperkt vermogen.

Heb je al een motor rijbewijs?

Beschik je al over een A1- of A2-rijbewijs, dan kun je twee jaar na het halen van je rijbewijs opgaan voor een klasse zwaarder. Hiervoor dien je alleen het AVD examen te doen, waarbij ook gelet wordt op je voertuigbeheersing. Zodoende kun je makkelijk je rijbewijs ‘upgraden’ en is het mogelijk om op je 22e al het A-rijbewijs in bezit te hebben.

GamesGames

Quincy

Quincy

Quincy is niet zomaar enthousiast te krijgen, behalve als het om motoren gaat! Een circuitdag, een rit in het buitenland of gewoon een rondje om de kerk, Quincy is overal voor in. Als hoofdredacteur bij Motorstof.nl schrijft hij over het laatste motornieuws, deelt hij zijn kennis en test hij de nieuwste motoren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Join the club...

Wil je net als vele andere motorrijders wekelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Drop dan hier je e-mailadres, wij doen de rest... 👇