Waarom gaat de accu van je motor achteruit?

Waarom gaat de accu van je motor achteruit?

Voor veel mensen zal het bekend zijn dat bij een voertuig wat langere tijd stilstaat, de accu langzaam achteruit gaat. Echter zal je niet de eerste zijn die zijn accu niet oplaad in de winter en bij de eerste lentezon zijn motor niet meer kan starten.

De meeste motoren zijn voorzien van een standaard loodaccu. Als deze accu niet gebruikt wordt loopt deze langzaam leeg. Dit zorgt voor een aantal problemen die uiteindelijk kunnen resulteren in een kapotte accu. Ieder jaar een nieuwe accu kopen is natuurlijk ook een mogelijkheid, maar met goed onderhoud behoort een accu zo’n 4-6 jaar mee te kunnen gaan.

De accu in je motor

Zoals eerder vermeld zijn de meeste motoren voorzien van een loodaccu, maar hoe werkt dit nou eigenlijk? Platen lood en loodoxide in een bad van zwavelzuuroplossing zorgen voor de stroom om de motor te starten. Hierna laadt deze weer bij. Het bijladen is nodig omdat de accu zich ontlaadt op het moment dat het de motor start. Wanneer de accu erg ontladen raakt verdwijnt het zwavelzuur uit het bad. Hierdoor kan er een laag loodsulfaat op de platen kan ontstaan. Deze laag kan geen elektriciteit geleiden waardoor de capaciteit wordt verminderd, of de accu helemaal niet meer oplaadt. Ook vorst kan een enorme impact hebben op de levensduur van je accu. Staat je motor inclusief accu in een onverwarmde schuur dan loop je het risico dat je accu kapot vriest.

Doorrijden dan maar…

Doorrijden in de winter lijkt een methode om bovenstaande problemen te voorkomen. Maar ook de motorrijders die ’s winters lekker door rijden dienen rekening te houden met wat extra onderhoud voor hun accu. Door de lage temperatuur in de winter neemt de weerstand van je motorblok bij het starten toe. Dit terwijl de accucapaciteit juist afneemt. Je kunt dus gaan merken dat de motor moeite begint te krijgen met het starten, vervang dus je accu tijdig om stilstaan te voorkomen.

Lees ook:  Welke remvloeistof is geschikt voor je motor?

Motor in winterstalling, en je accu dan?

Mocht je je motor ’s winters willen stallen, schaf dan een acculader aan. Het is een kleine investering, maar het neemt een hoop onzekerheid weg en zorgt uiteindelijk voor een langere levensduur van je accu. Ook het opladen van de accu kunnen we op een aantal manieren bewerkstelligen. Een keuze is bijvoorbeeld om eens in de maand de acculader te plaatsen zodat je accu volledig opgeladen wordt (vooral handig bij het hebben van meerdere motoren). Een andere mogelijkheid is om de accu aan een druppellader te hangen, deze houdt je accu netjes op spanning. Wat duurdere druppelladers meten tevens de conditie van je accu, zien of je accu bijgeladen moet worden en doen dit vervolgens volledig automatisch. Nog een tip: mocht je motor in de kou blijven staan, demonteer dan je accu en laad deze op in een droge omgeving op kamertemperatuur.

Ben je nog op zoek naar een degelijke druppellader? Wij van Motorstof.nl hebben zeer goede ervaringen met de druppelladers van Optimate. Wil je meer lezen over de techniek van je motor, lees dan hier over het koppel en vermogen.

Chrome

Quincy

Quincy

Quincy is niet zomaar enthousiast te krijgen, behalve als het om motoren gaat! Een circuitdag, een rit in het buitenland of gewoon een rondje om de kerk, Quincy is overal voor in. Als hoofdredacteur bij Motorstof.nl schrijft hij over het laatste motornieuws, deelt hij zijn kennis en test hij de nieuwste motoren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Join the club...

Wil je net als vele andere motorrijders wekelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Drop dan hier je e-mailadres, wij doen de rest... 👇