Je motor wassen: zo blijft jouw motor in topconditie

Je hebt je motor, een pracht van een machine, alleen jammer dat hij na een paar dagen alweer bezaaid is met vliegjes, modder en andere ongein. Tijd voor een poetsbeurt dus, maar waar moet je op letten bij het wassen van je motor? We voorzien je graag van wat tips om je motor schoon te maken, zo blijft jouw tweewieler in topconditie.

Het wassen van je motor is helaas niet zo voor de hand liggend als het wassen van een auto, even de hogedrukspuit erop is in veel gevallen een slecht idee. De hogedrukspuit in een wasbox heeft namelijk een druk van zo’n 85 bar. Dat is prima voor je auto, maar voor een motor veel te veel. Hierdoor kun je je lak beschadigen, water in je lampen krijgen of erger. Het is daarom altijd aan te raden het wassen van de motor gewoon lekker met een sopje te doen.

Je motor wassen: wat afwasmiddel in een emmertje?

Buiten de hogedrukspuit gebruiken mensen ook regelmatig afwasmiddel om hun motor schoon te houden, geen probleem zou je zeggen. Toch is ook afwasmiddel niet aan te raden tijdens een wasbeurt. Afwasmiddel ontvet je motor namelijk wel, maar tast tegelijkertijd de lak van je motor aan door de zuren die hierin zitten. Het resultaat zul je uiteraard niet zo snel waarnemen. Het is daarom aan te raden een auto- of motorshampoo te gebruiken voor het reinigen van je motor. Zo zweren veel motorrijders bij Muc-off Cleaner, maar zelfs een shampoo voor je haar is een prima vervanger.

Rijd je ook in de winter, dan is het verstandig je motor na iedere rit even af te spoelen, pekel is namelijk niet vriendelijk voor je tweewieler. Doe dit te allen tijde met koud of lauw water. Warm water verergert namelijk de reactie die pekel op metaal heeft. Laat daarom ook eerst je motorblok afkoelen voordat je deze gaat wassen en zorg ervoor dat deze ontdaan is van alle pekel voordat je je motor weer wegzet.

motor wassen met zeepsop

Pas op met je windscherm

Je windscherm is extra gevoelig voor krassen en bijtende stoffen. Voor het reinigen van je windscherm kun je zelfs het beste de shampoo aan de kant laten staan. Probeer deze zoveel mogelijk met alleen water schoon te maken. Zit deze vol met vliegjes of ander vuil, leg er dan even een natte doek overheen en laat dit inwerken. Op deze manier kun je vrij makkelijk het scherm weer schoon wrijven.

Geen keukenpapier tijdens het motor wassen

Keukenpapier lijkt de ideale bondgenoot voor degene die geen microvezeldoek tot zijn of haar beschikking heeft. Echter kunnen de houtvezels kleine krasjes veroorzaken op je motor. Ook hier geldt dat dit de eerste keer waarschijnlijk niet op zal vallen, echter zal het blijven poetsen met keukenpapier je op de langere termijn niet bevallen. Schaf daarom bij voorkeur een microvezeldoek aan, deze is het best geschikt voor het reinigen van je motor.

motor wassen koplamp

Pas op met WD-40

Hoewel WD-40 door veel motorrijders geprezen wordt als goedje waar je motor weer van gaat blinken dien je wel te weten wat de toepasmogelijkheden zijn, en wat ze absoluut niet zijn. Gebruik nooit, maar dan ook echt nooit, WD-40 op je remschijven. Hoewel dit product zich aanprijst als ontvetter, laat dit een dun laagje achter op je remschijven waardoor de remwerking sterk achteruit gaat. Gebruik voor het goed reinigen van je remmen een remreiniger. Een kleine investering, maar zeker de moeite waard.

Hoe kun je dan je motor het beste wassen?

Is er echt een best practice bij het wassen van je motor? Wij denken van niet, vele schoonmaakmiddelen schrijven immers andere gebruiksaanwijzingen voor. Gebruik je simpel een emmertje met shampoo ga dan als volgt te werk:

  • Zorg dat je de motor goed afspoelt met koud/lauw water voor je met een spons aan de slag gaat, eventueel vuil kan namelijk voor krassen zorgen.
  • Gebruik een zachte spons, dus geen schuurspons, om je motor te reinigen.
  • Reinig je emmer tijdelijk, je wilt je motor schoonmaken, niet vuilmaken.
  • Voor het reinigen van je ketting (indien aanwezig) kun je een tandenborstel gebruiken, of een speciale kettingborstel. Je ketting dien je na het schoonmaken uiteraard wel weer in te vetten.
  • Heb je al het vuil van je motor, spoel dan je motor wederom goed af met koud/lauw water. Hierna kun je beginnen met het drogen.
  • Droog je motor bij voorkeur door deze droog te poetsen met een microvezeldoek, hierdoor krijg je geen kringen of opgedroogde druppels op je motor.
  • Mocht je je motor ook nog willen waxen of het chroom wat op willen poetsen, dan is daarvoor nu het moment. Ook hier geldt, bij voorkeur met een microvezeldoek.

Je bent klaar met het wassen van je motor! Een uurtje en twee lamme armen verder en je motor staat er weer bij alsof hij net de showroom uit komt.

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie