Stof voor Beginners Technische Stof & Onderhoud

Motor wassen: Zo blijft jouw motor in topconditie

Ga je eindelijk je motor wassen? Je hebt je motor, een pracht van een machine, alleen jammer dat hij na een aantal weken al bezaaid is met vliegjes, stof en andere ongein. Tijd voor een wasbeurt dus, maar waar moet je op letten bij het wassen van je motor? Het lijkt zo simpel, toch voorzien we je graag van wat tips zodat jouw motor in topconditie blijft.

Het wassen van je motor is helaas niet zo voor de hand liggend als bijvoorbeeld het wassen van een auto, even de hogedrukspuit gebruiken is in veel gevallen een slecht idee. De hogedrukspuit in een wasbox heeft een druk van zo’n 85 bar, prima voor je auto, maar voor een motor veel te veel. Hierdoor kun je je lak beschadigen, water in je lampen krijgen of nog erger. Het is daarom altijd aan te raden het wassen van de motor gewoon lekker met een sopje te doen.

Je motor wassen: wat afwasmiddel in een emmertje dus?

Buiten de hogedrukspuit gebruiken mensen ook regelmatig afwasmiddel om hun motor schoon te houden, geen probleem zou je zeggen. Afwasmiddel ontvet je motor wel, maar tast tegelijkertijd de lak van je motor aan door de zuren die hierin zitten. Het resultaat zul je uiteraard niet zo snel waarnemen. Het is echter aan te raden een auto- of motorshampoo te gebruiken voor het reinigen van je motor. Zelfs een shampoo voor je haar is een goede vervanger.

Moet je je motor met koud of lauw water wassen?

Hier kun je het beste mee wassen na het rijden in pekel, mocht je dit doen is het verstandig na de rit meteen je motor goed te ontdoen van alle pekel met koud of lauw water. Warm water verergert namelijk de reactie die pekel op metaal heeft, laat daarom ook eerst je motorblok afkoelen voordat je deze gaat wassen en zorg ervoor dat deze ontdaan is van alle pekel voordat je je motor weer wegzet.


motor wassen schuim
motor wassen met zeepsop

Pas op met je windscherm

Je windscherm is extra gevoelig voor krassen en bijtende stoffen. Voor het reinigen van je windscherm kun je zelfs het beste de shampoo aan de kant laten staan. Probeer deze zoveel mogelijk met alleen water schoon te maken. Zit deze vol met vliegjes of ander vuil, leg er dan even een natte doek overheen en laat dit inwerken. Op deze manier kun je vrij makkelijk het scherm weer schoon wrijven.

Geen keukenpapier tijdens het motor wassen

Keukenpapier lijkt de ideale bondgenoot voor degene die geen microvezeldoek tot zijn of haar beschikking heeft. Echter kunnen de houtvezels kleine krasjes veroorzaken op je motor. Ook hier geldt dat dit de eerste keer waarschijnlijk niet op zal vallen, echter zal het blijven poetsen met keukenpapier je op de langere termijn niet bevallen. Schaf daarom bij voorkeur een microvezeldoek aan, deze is het best geschikt voor het reinigen van je motor.

motor wassen microvezeldoek

Pas op met WD-40

Hoewel WD-40 door veel motorrijders geprezen wordt als goedje waar je motor weer van gaat blinken dien je wel te weten wat de toepasmogelijkheden zijn, en wat ze absoluut niet zijn. Gebruik nooit, maar dan ook echt nooit, WD-40 op je remschijven. Hoewel dit product zich aanprijst als ontvetter, laat dit een dun laagje achter op je remschijven waardoor de remwerking sterk achteruit gaat. Gebruik voor het goed reinigen van je remmen een remreiniger, een kleine investering, maar zeker de moeite waard.

Hoe kun je dan je motor het beste wassen?

Is er echt een best practice bij het wassen van je motor? Wij denken van niet, vele schoonmaakmiddelen schrijven immers andere gebruiksaanwijzingen voor. Gebruik je simpel een emmertje met shampoo ga dan als volgt te werk:

  • Zorg dat je de motor goed afspoelt met koud/lauw water voor je met een spons aan de slag gaat, eventueel vuil kan namelijk voor krassen zorgen
  • Gebruik een zachte spons, dus geen schuurspons, om je motor te reinigen
  • Reinig je emmer tijdelijk, je wilt je motor schoonmaken, niet vuilmaken
  • Voor het reinigen van je ketting (indien aanwezig) kun je een tandenborstel gebruiken, of een speciale kettingborstel. Je ketting dien je na het schoonmaken uiteraard wel weer in te vetten
  • Heb je al het vuil van je motor, spoel dan je motor wederom goed af met koud/lauw water. Hierna kun je beginnen met het drogen
  • Droog je motor bij voorkeur door deze droog te poetsen met de microvezeldoek, hierdoor krijg je geen kringen of opgedroogde druppels op je motor
  • Mocht je je motor ook nog willen waxen of het chroom wat op willen poetsen, dan is daarvoor nu het moment. Ook hierbij geld, bij voorkeur met een microvezeldoek

Je bent klaar met het wassen van je motor! Een uurtje en twee lamme armen verder en je motor staat er weer bij alsof hij net de showroom uit komt. Pak je het liever wat professioneler aan? Op Chromeburner.nl vind je een groot aanbod was- en poetsproducten.

Lees je liever iets technischer? Bekijk dan hier wat maximaal vermogen en koppel precies inhoudt, en hoe het met elkaar in verband staat.

Love
0
Smile
0
Haha
0
Sad
0
Star
0
Weary
0

Altijd op de hoogte blijven van nieuwe content? Like ons dan op Facebook!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwe content? Like ons dan op Facebook!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties