Benzinetank afvullen: Doe jij het nog?

Voor een goede behandeling van je brandstofsysteem zijn er inmiddels vele wondermiddeltjes op de markt gebracht. Je benzinetank afvullen is een van de dingen die men van oudsher doet bij de winterstalling, maar waar komt dit idee vandaan?

Het idee van de benzinetank afvullen voor een winterstalling komt uit ‘de goede oude tijd’, toen de lucht nog schoon was enne… Eerder beschikten motoren namelijk standaard over een stalen tank welke dus nogal gevoelig was voor roest en oxidatie. Waar benzine zit kan geen condensvorming ontstaan, zodoende werd aangeraden je motor zo goed mogelijk af te tanken voor het stallen.

En tegenwoordig?

Hoewel er nog veel motoren met een stalen tank zijn uitgerust, zijn er ook modellen met een kunstof tank. In theorie kan het dus geen kwaad om deze met een halflege tank weg te zetten. Echter blijft het advies deze met een volle tank weg te zetten, op die manier loop je geen enkel risico.

Wondermiddeltjes

We hadden het eerder al over de op de markt gebrachte wondermiddeltjes, maar waar dienen deze nu voor? Deze wondermiddeltjes worden additieven genoemd. Deze moeten eventuele condensvorming verminderen en vergomming van de benzine tegengaan. Hierdoor worden startproblemen voorkomen en wordt het brandstofsysteem gereinigd bij aanvang van het nieuwe motorseizoen.

Carburateurs aftappen

Hier zijn de meningen nogal over verdeeld, heb je een motor met injectie dan hoef je je geen zorgen over te maken. Beschikt jouw motor over een benzinekraantje, dan heb je carburateurs en wordt aangeraden deze af te tappen als de motor voor langere tijd stilstaat. De discussie vormt zich met name over wanneer je dit gaat doen, voor of na de winterstalling.

Voor de winterstalling aftappen zou goed zijn omdat je op deze manier vergomming van de benzine tegengaat. Hierdoor zou je startproblemen in het voorjaar voorkomen en verstoppingen tegengaan. Na de winterstalling zou goed zijn omdat je hiermee verkalking tegengaat die kan ontstaan bij een lege carburateur. Ons advies? Vul je tank met een additief en ga hierna een stukje rijden. Dit zorgt ervoor dat deze je hele brandstofsysteem bereikt. Vul hierna je tank eventueel bij en tap je carburateurs af voor je de motor voor langere tijd stalt.

Ga jij je benzinetank afvullen? Lees hier meer over hoe je jouw motorfiets klaar maakt voor de winterstalling.

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie