E10 in je motor: Goedkoop of duurkoop?

Sinds 1 oktober 2020 moeten benzinestations die twee of meer benzines verkopen minimaal één pomp met Euro 95 E10 hebben. De verplichting om een E5 benzine aan te bieden verviel op diezelfde datum. Het gevolg? De meeste kleine tankstations hadden vanaf dat moment alleen nog maar diesel en E10 in huis. Als je motor geen E10 lustte, moest je dus omrijden om voor meer geld Euro 98 te gaan tanken. Dat vonden we nogal kwalijk.

Inmiddels kun je je afvragen hoe erg dat eigenlijk was. Natuurlijk is het onpraktisch dat je met zo’n motorfiets niet meer overal kunt tanken, maar als je regelmatig rijdt zijn E10-kwalen prima te voorkomen met toevoegingen als Motorex Ethanol Treatment en Putoline Fuel Fighter. Altijd goed om zo’n flacon aan boord te hebben voor als er even geen 98 te vinden is. Nog belangrijker: voor de meeste motorrijders die we spreken is het maar zelden een probleem om tijdig 98 te tanken. Kwestie van een beetje plannen en niet wachten tot je bijna leeg bent.

Euro 98: de voordelen

Veel motorrijders tanken ook liever 98 als hun motor wél E10 kan hebben, en dan kiezen ze meestal voor een premium versie. Waarom? Eenvoudig. Er komt minder of geen ethanol in je tank, Euro 98 rijdt zuiniger en geeft meer vermogen, en een goed additievenpakket zorgt voor een schonere verbranding, een schoner brandstoftraject en (dus) lagere onderhoudskosten, in principe. De prijs Dat Euro 98 per liter wat duurder is, maakt in de praktijk bitter weinig uit. We kregen twee rekenvoorbeelden onder ogen. Eén motorrijder reed met een premiumbenzine zoveel zuiniger dat hij op 1.000 kilometer een kleine vijf euro goedkoper uit was dan met Euro 95; een ander gaf op diezelfde afstand vijf euro meer uit. Met andere woorden: het prijsverschil aan de pomp is op de langere termijn te verwaarlozen, en de voordelen van Euro 98 zijn groot.

De prijs?

Blijft die vraag wat Euro 98 duurder maakt. Op de eerste plaats is dat – heel simpel – het hogere octaangetal. Daar betaal je meer voor. Op de tweede plaats betaal je voor de al genoemde additieven. Die worden overigens pas in de zogenaamde laadstraat, waar de tankwagens gevuld worden, aan de
basisbrandstof toegevoegd. Waarom? Omdat de tankwagens van merk A ook in het depot van merk B (enzovoort…) hun benzine komen halen, en elk merk heeft z’n eigen additievenpakket.

Ook ethanol wordt pas in het depot aan de basisbrandstof toegevoegd. Omdat tankwagens afwisselend Euro 95 en 98 kunnen vervoeren en tussendoor niet gespoeld worden, zou 100% ethanolvrije benzine een illusie zijn – maar als het om tienden van procenten gaat is dat het laatste waar je je zorgen om moet maken.

Een miljoen

Verder is Euro 98 duurder omdat er veel minder van verkocht wordt. Ja, wij waren ook boos omdat pakweg de helft van de motoren niet tegen E10 kan (plus zo’n 600.000 auto’s, naar onze op RDW-cijfers gebaseerde schatting). Maar die kleine miljoen oudere voertuigen leggen bij elkaar verhoudingsgewijs heel weinig kilometers af. Dat was dus ook de reden dat pomphouders per 1 oktober 2020 niet meer verplicht waren om een E5-benzine aan te bieden. Ter illustratie: In 2020 werd er in Nederland per maand 500 miljoen liter Euro 95 en slechts 7 miljoen liter Euro 98 getankt. Na de introductie van E10 ging de verkoop van Euro 98 omhoog – maar zelfs nu gaat het om minder dan 2% van het totaal. (alle getallen afgerond; bron: CBS)

(Pro)centenkwestie

Tot slot: alles wat de kostprijs van een liter Euro 98 verhoogt, wordt in de prijs aan de pomp aanzienlijk uitvergroot. Oorzaak? Eenvoudig. De prijs die je als consument betaalt, bestaat voor het allergrootste deel uit accijns, BTW en marge. Dat zijn drie fikse percentages, die een relatief geringe kostprijsstijging fiks opdrijven. We hebben het voor je uitgerekend: als een liter benzine een slechts 2,5 cent hogere kostprijs heeft, betaal je er aan de pomp al snel 10 cent meer voor.

Tekst door Hugo Pinksterboer van de MAG – www.motorrijdersactiegroep.nl

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie