Carburateurs vs Injectie: wat zijn de verschillen?

Wat is het verschil tussen een carburateur en een injectiemotor? Om je motorblok te laten draaien dient de juiste mix van brandstof en lucht je cilinder in te gaan voor een goede ontbranding. Tot aan de jaren 80 waren carburateurs praktisch de enige manier om dit uit te voeren, totdat injectie om de hoek kwam kijken. Jouw motorfiets werkt dus met één of meerdere carburateurs met sproeiers, of via een gasklephuis met injectie. In dit artikel vergelijken we de twee brandstofsystemen en geven we je graag een beeld van hoe ze werken.

Carburateurs: Old but gold

Carburateurs zijn de ouderwetse, analoge oplossing en werden in praktisch iedere motor gebruikt totdat de injectiemotor aan populariteit won. De carburateur van je motorfiets ziet er misschien ingewikkeld uit, maar in de basis is hij eigenlijk vrij simpel. Doordat de zuiger een neerwaartse beweging maakt in de cilinder wordt er een vacuüm gecreëerd. Hierdoor wordt brandstof via de sproeier uit het vlotterbakje gezogen, samen met lucht vanaf het luchtfilter. Deze mix van brandstof en lucht wordt vervolgens tot ontbranding gebracht in de cilinder, waarna het proces zich weer herhaald.

Een gesimplificeerd voorbeeld van hoe een carburateur werkt

Een carburateur is dus geheel mechanisch, dit werkt zowel in zijn voor- als zijn nadeel. Ze hebben immers geen elektriciteit of andere slimmigheidjes nodig om hun taak uit te voeren. Ze zijn echter wel gevoeliger voor temperatuur- en hoogteverschillen. Dit heeft vervolgens weer invloed op hoe je motorfiets loopt.

Benzinekraan

Wellicht zijn er mensen die het nog weten, dat benzinekraantje op je brommer. Deze kon je op drie standen zetten, ON, OFF en RES. Met het simpele benzinekraantje zorgde je ervoor dat de vlotterkamers in je carburateur van brandstof werden voorzien. Daarbij was het verstandig je benzinekraantje na gebruik weer op OFF te zetten om ervoor te zorgen dat je vlotterkamers niet overstroomden.

Nieuwere benzinekranen hebben over het algemeen andere standen: PRI, RES en ON. De RES- en ON-stand spreken voor zich, maar die PRI-stand verdient een kleine uitleg. Deze nieuwere types benzinekranen werken op basis van een vacuüm, waardoor er geen brandstoftoevoer is wanneer het blok niet loopt. Hartstikke handig natuurlijk, behalve wanneer je bijvoorbeeld de carburateurs hebt gereinigd en je vlotterkamers leeg zijn. Met de PRI-stand kun je daarom de vlotterkamers vullen, zonder dat er een vacuüm wordt gecreëerd.

Choke

‘Even choken’, wie nog uit die goede oude tijd komt zal zich de uitspraak wel herinneren. Op oudere motorfietsen kom je deze techniek ook nog tegen, maar wat gebeurt er precies?

In het gesimplificeerde voorbeeld hierboven zien we het niet terug, maar in de carburateurs zitten meerdere onderdelen waarmee je de brandstof- en luchttoevoer reguleert. Met de choke zorg je er middels een klep voor dat de luchttoevoer beperkt wordt. Wanneer je motor koud is kan benzinedamp namelijk gaan condenseren waardoor de verhouding tussen lucht en brandstof wordt verstoord. Door de luchttoevoer te beperken wordt de verhouding tijdelijk ‘gecorrigeerd’, waardoor je motor makkelijker start. Wanneer de motor weer warm is moet je de choke weer dichtzetten om te voorkomen dat je motor verzuipt.

De injectiemotor: het systeem met extreme precisie

Injectie aan de andere kant is een stuk minder gevoelig voor externe invloeden. Hoewel hij er een stuk simpeler uitziet dan een carburateur gebeurt er binnenin een hele hoop door middel van verschillende sensoren. Verder is hij gekoppeld aan het zogenaamde ‘brein’ van je motorfiets, de ECU (Engine Control Unit). De ECU houdt vervolgens de verschillende sensoren in de gaten en stuurt signalen terug om de mix van brandstof en lucht te bepalen. Dit doet hij door de beschikbare luchthoeveelheid te berekenen en daarbij de juiste hoeveelheid brandstof te injecteren.

injectie of carburateurs
Injectie ‘injecteert’ de brandstof

Een van de grote verschillen tussen een carburateur en injectie is dat injectie een brandstofpomp nodig heeft om de cilinder van brandstof te voorzien. De brandstofpomp kun je zien als het hart van je injectiesysteem, deze zorgt er voor dat de brandstof met de juiste druk richting de injectoren gaat.

Door de manier waarop een injectiemotor werkt kan dit systeem met veel meer precisie de mix tussen brandstof en lucht bepalen. Dit heeft een positieve invloed op hoe je motor zich gedraagt. Tevens maak je met injectie geen gebruik meer van een choke of brandstofkraantje, en zul je geen last hebben van sproeiers die schoongemaakt moeten worden.

De beschikbare luchthoeveelheid wordt meestal berekend door de ECU, niet gemeten. Het is dus belangrijk dat je luchtfilter in topconditie blijft met een injectiesysteem.

Werken aan je injectiemotor of carburateurs

Moderne injectiesystemen zijn erg betrouwbaar, dus de kans is enorm klein dat je hier ooit een probleem mee zult krijgen. Mocht er echter een probleem mee zijn, dan is de kans net zo klein dat je het zelf kunt oplossen. Tevens zullen de kosten voor een reparatie een stuk hoger liggen dan die bij carburateurs.

Onderdelen voor je carburateur zijn relatief goedkoop en je kunt er makkelijk aan werken met wat basisgereedschap. Wanneer je een motorfiets met carburateurs hebt is de kans juist erg groot dat je hier ooit aan gaat werken. Hoewel het werk zelf, zoals het schoonmaken van je sproeiers, niet erg ingewikkeld is neemt het wel veel tijd in beslag. Mede daarom heeft injectie de strijd qua brandstofsystemen gewonnen, terwijl je carburateurs eigenlijk nauwelijks nog ziet.

Wat carburateurs pas echt de das omdoet zijn de emissienormen. Terwijl injectie met enorme precisie de juiste mix van brandstof en lucht samenstelt, zijn carburateurs simpelweg niet precies en dynamisch genoeg. Zelfs wanneer een motor met carburateurs stilstaat komen er nog brandstofdampen vrij, en Moeder Natuur blijkt dat toch niet echt te waarderen. Met de huidige emissienormen is het dus vrijwel onmogelijk een carburateur in een nieuwe motorfiets te plaatsen.

Reacties

  1. Hoe komt het dan dat de luchtfilter van een injectie blok meer wel 3x hardere fluit geluid heeft dan die van een carburateur

    • He Bilal,
      Dat kan meerdere redenen hebben en per motor verschillen, maar heeft met name te maken met hoe luchtfilterhuizen zijn ontwikkeld. Motorfietsen hebben altijd al luchtfilters gehad, maar hun primaire taak was om de lucht schoon te houden. Die lucht werd uit de directe omgeving getrokken, waardoor de luchtstroom in feite beperkt werd. Hierdoor werden bijvoorbeeld open luchtfilters geplaatst, een open filter zorgt kortgezegd voor minder luchtweerstand en dus betere performance.

      Toen luchtfilterhuizen eenmaal werden geoptimaliseerd hadden die open filters opeens geen zin meer, luchtfilterhuizen werden nu namelijk zo ontworpen dat het blok optimaal lucht kon aanzuigen, beter dan wanneer een open filter werd gebruikt. Dat is tevens precies hoe het fluiten ontstaat, dit is namelijk de lucht die je aangezogen hoort worden door het blok uit het luchtfilterhuis. Een beetje te vergelijken met het blazen over een bierflesje.

      Ik hoop dat het daarmee beetje duidelijk is.

      Groeten,

      Quincy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
37VolgersVolg
Advertentie