Een opzittendenverzekering, wat betekent dat eigenlijk?

Weet jij waarom je een opzittendenverzekering hebt? Je wilt er niet te lang bij stil staan, maar het kan gebeuren dat je met de motor een ongeluk krijgt. Waar je op dat moment voor verzekert bent is behoorlijk van belang. Tijdens het samenstellen van je motorverzekering kun je kiezen uit diverse aanvullende verzekeringen, zoals de opzittendenverzekering. Deze is vergelijkbaar met de inzittendenverzekering bij auto’s, maar waar ben je dan precies voor verzekerd?

Wat verzeker je met een opzittendenverzekering?

Een veel gehoord misverstand is dat je de opzittendenverzekering voor passagiers gebruikt, zou je dus nooit iemand achterop nemen dan heb je hem niet nodig. Een opzittendenverzekering is echter voor iedere opzittende, dus ook de bestuurder. Met deze aanvullende verzekering dek je onder andere letselschade en materiële schade. Ook bij gedeeltelijke invaliditeit of overlijden ben je dan verzekerd, hoeveel er wordt uitgekeerd verschilt per verzekeraar.

Waarom je zorgverzekering niet altijd voldoende is

Iedereen heeft al een zorgverzekering, dus ook voor letselschade ben je gewoon verzekerd, toch? Het klopt dat er een hoop vanuit je basisverzekering betaald kan worden. Heb je echter specialistische zorg nodig welke vanuit het basispakket niet wordt gedekt, dan wordt deze door de opzittendenverzekering wel gedekt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra fysiotherapie. Ook wanneer je door een ongeval (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt wordt het verlies aan arbeidsvermogen vergoed.

Bij een ongeval wordt de schade bij opzittenden verhaald op de WA-verzekering van de schuldige, maar dan moet die er natuurlijk wel zijn. Bij een eenzijdig ongeval is het dus wel erg handig om die opzittendenverzekering tot je beschikking te hebben. Wanneer jij het ongeval veroorzaakt keert de verzekering nog steeds uit, da’s wel zo prettig.

Ongevalverzekering vs schadeverzekering

De termen ongevalverzekering en schadeverzekering worden nog weleens door elkaar gebruikt. Ze betekenen echter niet hetzelfde. Beide verzekeringen zijn namelijk te gebruiken als aanvullende verzekering voor opzittenden, maar de manier waarop wordt uitgekeerd verschilt nogal.

Een ongevalverzekering wordt ook wel een sommenverzekering genoemd. Hierbij gaat men uit van vooraf vastgestelde bedragen welke worde uitgekeerd bij letsel of schade. Een schadeverzekering kijkt echter naar de werkelijk geleden schade en keert deze uit. Je kunt dus stellen dat een ongevalverzekering een minder goede dekking heeft dan een schadeverzekering, wellicht handig om te weten mocht je je polis nog een keer willen herzien.

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie