De TT Assen: Wat kun je verwachten?

Het lijkt misschien nog allemaal wat ver weg, maar mocht je je plannen alvast willen maken dan kun je eigenlijk niet vroeg genoeg zijn. Ben jij een motorfanaat, maar heb je nog nooit de TT Assen mogen meemaken? De TT Assen is een van de grootste evenementen in Nederland op het gebied van motorsport. Wij leggen je graag uit wat je kunt verwachten en geven je een stukje mee van de geschiedenis van het circuit.

De TT Assen is een jaarlijks evenement op het TT circuit in Drenthe. Sinds 2016 wordt deze motorrace gehouden op de laatste zondag in juni, daarvoor werden de Grand Prix standaard op de zaterdag verreden. Tegenwoordig bestaan de klassen uit de Moto3, Moto2 en MotoGP.

Feestje vieren?

In de week voorafgaand aan de motorraces in Assen wordt het TT festival gehouden. Het TT festival is een toffe mix van muziek, ronkende motoren en de geur van brandend rubber, zoals ze dat zelf ontzettend goed weten te omschrijven. Vanaf de donderdagavond voorafgaand aan het raceweekend zijn er bandjes en andere uiteenlopende acts op de verschillende podia in Assen. Tijdens dit festival wordt de binnenstad van Assen door zo’n 300.000 bezoekers bezocht. Mocht je er een weekendje weg van willen maken, dan is dit zeker aan te raden! Zie hieronder de Aftermovie van 2019.

De geschiedenis van het TT circuit in Assen

Zoals wel bekend vind de TT Assen plaats op het gelijknamige circuit TT circuit. Deze letters staan voor Tourist Trophy en zijn ontleend aan de TT races op het Isle of Man TT. De eerste TT werd georganiseerd in 1925, het toen nog ruim 28 kilometer lange circuit werd gevormd door de wegendriehoek tussen Rolde, Borger en Schoonloo.

tt assen circuit 1925

Tijdens de eerste race in juli 1925 verschenen 27 renners aan de start, waarvan er slechts 5 de finish passeerden. Voor de tweede editie van de TT in 1926 werd er een nieuw, en tevens korter, parcours gereden. Het circuit werd zo’n 16,6 kilometer lang, dit parcours zou het blijven tot 1954. Vanaf 1927 werd de TT Assen officieel een Internationale wedstrijd.

Het circuit werd in 1955 vernieuwd en kreeg een lengte van 7,7 kilometer. Met deze aanpassing steeg het aantal deelnemers enorm en begon het circuit steeds meer te lijken op het circuit zoals we dat tegenwoordig kennen.

In de jaren erna werd het circuit nog een aantal keren ingekort, waarna het circuit sinds 2010 een afstand beslaat van 4.545 meter.

Chillen op de camping, of lekker in een hotel

Tja, laten we even hypothetisch stellen dat je de TT wel ziet zitten, en er een weekendje uit van maakt. Waar ga je dan verblijven? Over het algemeen heb je twee keuzes, of op de camping, of een hotelletje in de buurt. Weet dat een hotel in de buurt al heel ver van te voren geboekt zal moeten worden, je bent immers niet de enige met dat idee.

Een paar nachten op de camping is natuurlijk ook een idee. Houd er echter rekening mee dat campings vrijwel vrijstaten zijn tijdens de TT, vrijwel alles mag en niets is te gek. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar daar moet je wel van houden. Check hier de website van het TT Circuit om een verblijf in de buurt te zoeken.

TT Assen: Raceweekend!

De TT Assen draait uiteindelijk natuurlijk allemaal om het raceweekend welke op vrijdag begint. Wil je niets missen dan moet je vroeg je bedje uit, vanaf een uur of 9 ’s morgens rijden de eerste coureurs het circuit al op. Op vrijdag beginnen de vrije trainingen voor iedere klasse, welke doorgaan tot ergens halverwege de zaterdag. Afsluitend zal op de zaterdag de kwalificatie van de verschillende klassen plaatsvinden.

Op de locatie zijn verschillende eetgelegenheden te vinden, als ook standjes waar merchandise van je favoriete coureur te koop is. Zondag is het racedag, zorg dus dat je er weer op tijd bij bent. Wil je het gehele programma bekijken dan kun je door tot het einde van de middag.

Bereid je voor op een lange rit

Laten we je maar alvast waarschuwen mocht je beslissen met de auto te gaan. Na de TT Assen is het verkeer werkelijk een drama. Zorg voor genoeg flesjes drinken in de auto want het kan nog wel even duren voordat je weer thuis bent. Ga je op de motor? Hartstikke leuk, je zult de eerstvolgende kilometers warm onthaalt worden door mensen die langs de snelweg naar je staan te zwaaien terwijl je met duizenden andere motorrijders de weg onveilig maakt!

Houd er rekening mee dat er ieder jaar enorm veel boetes worden uitgedeeld, zowel op de heen en terugweg. We zouden daarom aanbevelen je aan de maximale snelheid te houden en anders de rood-blauw bestickerde auto’s goed in de gaten te houden.

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie