Lekker met je scooterhelm op de motor?

Lekker met je scooterhelm op de motor?

We krijgen er nog weleens een vraag over, mag je je scooterhelm op de motor gebruiken, of is dit wellicht niet toegestaan? Het korte antwoord is redelijk simpel, voor de wet bestaat er geen verschil tussen een scooterhelm of een motorhelm. Dit houdt dus in dat je je scooterhelm gewoon op de motor kunt gebruiken. Goedgekeurde helmen kunnen voor beide doeleinden gebruikt worden.

Daarmee komen we ook direct bij ons volgende punt, goedgekeurd. Een helm die je wilt dragen op je motorfiets of scooter dient voorzien te zijn van een ECE goedkeuring. Dit is voor helmen de zogenaamde ECE 22.05 goedkeuring. ECE staat voor Economic Commission for Europe, binnen deze commissie zijn Europese afspraken gemaakt op het gebied van voertuigeisen welke onder andere dienen voor de verkeersveiligheid. Richtlijn 22 staat voor de minimumeisen waaraan een motor- of scooterhelm dus moet voldoen. De toevoeging 05 staat voor de versie van de goedkeuring, 05 is dus de laatste versie.

Bij deze keuring wordt de helm onderworpen aan een aantal tests welke eventuele ongevallen moeten nabootsen. Wanneer de helm deze tests doorstaat krijgt hij een goedkeuring en mag hij op de Europese wegen gebruikt worden.

Checken of je helm goedgekeurd is

Iedere ECE goedgekeurde helm zal voorzien zijn van een label waarop de goedkeuring te zien is. Deze is normaliter op de kinriem gestikt. Hierop is een omcirkelde E te zien, gevolgd door een cijfer. Het cijfer staat voor het land welke de goedkeuring heeft uitgegeven. Zo staat het cijfer 2 voor Frankrijk.

ECE 22.05 scooterhelm op motor

De hierop volgende cijfers staan voor het volgende:

Lees ook:  Win een Indian Motorcycle x Wheels & Waves helm

Versienummer (05)
Het versienummer geeft de versie van de goedkeuring aan, 05 is op dit moment de laatste versie.

Keuringsnummer (1018)

Het keuringsnummer is het nummer wat refereert aan de keuring door dat specifieke land, in dit geval dus Frankrijk.

Type helm (P)

Hier kan P of J staan, waar P voor Protective (Full face helm) staat en J voor Jet(helm).

Batchnummer (320678)

Dit staat de geproduceerde batch waarvoor de testresultaten aanwezig zijn.

Leuk zo’n goedkeuring, maar welke helm is nu veilig?

Zoals we al hebben aangegeven is de ECE keuring er dus eigenlijk voor de minimale eisen waaraan een helm moet voldoen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat alle helmen even veilig zijn.

Om te kijken hoe helmen zich qua veiligheid verhouden tot elkaar kun je de SHARP test bekijken. SHARP is een Britse organisatie welke de kwaliteitsbeoordeling voor motorhelmen verzorgd. Deze helmen worden gekocht bij retailers en ondergaan 32 tests waarna de helm wordt voorzien van het aantal sterren wat de veiligheid van de helm representeert. Wil je je scooterhelm dus gebruiken voor op de motor, kijk dan vooral of deze in het lijstje voorkomt en hoe deze zich verhoudt tot andere helmen. Let wel op dat dit puur wat zegt over de veiligheid van een helm, zorg er ten allen tijden voor dat een helm goed past voordat je op de motor stapt.

Chrome

Quincy

Quincy

Quincy is niet zomaar enthousiast te krijgen, behalve als het om motoren gaat! Een circuitdag, een rit in het buitenland of gewoon een rondje om de kerk, Quincy is overal voor in. Als hoofdredacteur bij Motorstof.nl schrijft hij over het laatste motornieuws, deelt hij zijn kennis en test hij de nieuwste motoren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Join the club...

Wil je net als vele andere motorrijders wekelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Drop dan hier je e-mailadres, wij doen de rest... 👇