De 5 beste motor navigatie apps van 2022

Op zoek naar de beste motor navigatie app van dit jaar? Navigeren via een app op je smartphone blijft wat ons betreft een compromis, toch kan het voor de motorrijder die liever niet teveel geld uitgeeft aan een volledig navigatiesysteem een uitkomst zijn. Kies bij het gebruik van een app in ieder geval altijd voor een degelijke telefoonhouder die trillingen maximaal verminderd. Zo verlaag je het risico op een defecte telefoon tot een minimum. Weten wat volgens ons de beste motor navigatie apps zijn? Motorstof.nl stelde een top 5 voor je samen.

beste motor navigatie app

MyRoute

De Myroute App is een grote speler op het gebied van motor navigatie apps. De app heeft een gratis versie, wil je echt alle functionaliteiten kunnen gebruiken dan zul je het Gold abonnement aan moeten schaffen. Je hebt de mogelijkheid dit 14 dagen vrijblijvend te testen, na deze periode ga je €19,- per jaar betalen. Het maken van motor routes gaat met de navigatie app vrij makkelijk, tevens heb je de mogelijkheid om .GPX in te laden.

kurviger vs scenic

Kurviger/Scenic

Tja, Kurviger is wellicht een vreemde eend in de bijt. Deze motor navigatie app is er namelijk alleen voor Android, maar de app Scenic is er voor IOS en werkt dan weer op basis van Kurviger. In zowel de Kurviger als Scenic app kun je de routes samenstellen, maak je deze liever op je pc dan kan dat natuurlijk ook via Kurviger.de. Vervolgens kun je deze routes gemakkelijk exporteren naar zowel de Kurviger als de Scenic app. Ook goed om te weten, op beide apps is het mogelijk .GPX bestanden te importeren. Ook hebben zowel Kurviger als Scenic tevens een gratis en een premium versie.

Waze is verder redelijk basic en geeft je vrij weinig opties om te wijzigen. Zo is er ook geen mogelijkheid tot het importeren van .GPX bestanden.

Waze

Waze begon oorspronkelijk eigenlijk meer als een navigatie-app voor automobilisten, echter heeft deze sinds een tijd ook zijn routes geoptimaliseerd voor motorrijders. Zo kun je instellen dat je op de motor rijd waardoor je route hierop wordt geoptimaliseerd. Waze is verder redelijk basic en geeft je vrij weinig opties om te wijzigen. Zo is er ook geen mogelijkheid tot het importeren van .GPX bestanden. Het maakt hem echter wel uitermate geschikt voor de net wat interessantere ‘verplichte’ ritjes.

De app bied bijna dezelfde functionaliteiten als het volledige navigatiesysteem, echter heb je hier niet de mogelijkheid om routes te maken op het device zelf.

TomTom Go

De TomTom kennen we allemaal, maar is ook een TomTom Go app is ook één van onze favorieten. De app bied bijna dezelfde functionaliteiten als het volledige navigatiesysteem, echter heb je hier niet de mogelijkheid om routes te maken op het device zelf. Je kunt met deze app 75 kilometer per maand gratis navigeren, wil je meer kilometers maken dan zul je een subscription moeten starten, deze kost je €6,- per maand, of €20,- per jaar. Het importeren van .GPX bestanden kan echter helaas alleen op de Android versie.

Zowel via de website als via de app kun je een route plannen. Ook worden er interessante statistieken bijgehouden zoals je hellingshoek, snelheid en acceleratie.

Calimoto: de beste motor navigatie app?

Als het aan ons ligt noemen we Calimoto de beste motor navigatie app, en dat is niet geheel zonder reden. Zowel via de website als via de app kun je een route plannen. Ook worden er interessante statistieken bijgehouden zoals je hellingshoek, snelheid en acceleratie. Daarnaast heb je ook nog eens de mogelijkheid om .GPX bestanden te importeren. De basis versie is volledig gratis, wil je gebruik maken van alle features dan kun je de premium versie nemen.

Waarom een motor navigatie app niet voldoende is

Een navigatie app mag dan wel goedkoper zijn, maar dan ben je er nog niet. Om je smartphone te beschermen is het niet alleen belangrijk dat je deze goed bevestigt met een telefoonhouder, het is ook belangrijk dat deze redelijk trillingsvrij blijft. Zo waarschuwt ook Apple sinds kort voor de trillingen die worden veroorzaakt door motorfietsen. Mogelijke oplossingen zijn er natuurlijk genoeg, zo belooft het systeem van SP Connect trillingen en G-krachten tot maar liefst 40% te verminderen.

Reacties

 1. Hoi Quincy, ik heb op dit moment een TomTom 550 maar wil overstappen naar navigeren op de mobiel omdat ik vaak problemen heb met de bluetooth verbindigen onderling (tomtom vs Cardo headset vs Samsung) 3 is gewoon te veel..
  Ook bij een stop dat lompe tomtom toestel mee te slepen heb ik geen zin meer in..
  Maar wat zijn nu volgens jou de pro’s en cons van een volledig navi toestel en waarom zou ik die moeten blijven gebruiken?

  Gr, Rico

  • He Rico,

   Of je je TomTom moet blijven gebruiken is natuurlijk geheel aan jou. Voor de frustraties tijdens de koffiestop zijn er diefstalbeveiligingen waarmee je eenvoudig je navigatiesysteem zo bevestigd dat deze niet zomaar mee kan worden genomen. Met de Bluetooth problemen kan ik je helaas niet helpen, mogelijk kan een specialist hiernaar kijken.

   De pro’s zijn voor mij simpel:

   • Ze zijn duurzaam (trillen dus niet kapot)
   • Ze bieden meer functionaliteiten
   • Ze zijn waterdicht

   Wat betreft de con’s:

   • Het is een extra uitgave (maar je hebt er al een)
   • Met name de Garmin’s zijn wat ingewikkelder in gebruik, maar dat begint vooral te spelen wanneer je zelf routes gaat creëren
   • Het is iets extra’s wat je mee moet nemen

   Dat zijn vrij logische voor- en nadelen natuurlijk, daarom zou ik me vooral afvragen hoe je je navigatie wilt gebruiken. Wil je slechts van A naar B navigeren, hou het dan lekker bij je smartphone (schaf wel een degelijke houder aan). Wil je zelf routes maken, rijd je ook met ‘slecht weer’ of rijd je regelmatig in groepen waarbij routes gedeeld worden dan zou ik het bij de TomTom houden. Maar da’s slechts mijn mening, beide opties hebben natuurlijk deze functionaliteiten.

 2. Mooi lijstje, maar MRA heeft wel degelijk een gratis versie hoor.
  Na de proefperiode kun je Basic member blijven en dat is helemaal kostenloos

 3. Hier heb je niks aan. Navigatie voor auto’s en apps die in het Engels zijn en niet in het Nederlands… waardeloos dit.

  • He Gerben,

   Het klopt dat niet iedere app een Nederlandse versie heeft, en ook niet iedere app is enkel bedoeld voor op de motor. Om daarmee het lijstje als waardeloos te bestempelen is wellicht wat kort door de bocht, het gaat hier uiteindelijk om goedkopere (of gratis) alternatieven voor een dedicated navigatiesysteem.

 4. Hallo,

  Ben je zeker dat het importeren op iPhone wel met de apps gaan?
  Het eco systeem van iPhone laat dit niet zo makkelijk toe.. we via omwegen, maar niet zo handig als op Android.
  Ook als je de routes importeert kan je nog altijd niet navigeren/route herberekenen bij omleiding zoals het zou moeten..

  • Hé David,

   Het importeren met een Iphone moet lukken, al wordt dat niet door iedere navigatie app ondersteund. Hoe het herberekenen van routes in zijn werk gaat durf ik je niet te zeggen.

 5. Hoi Quincy, je hebt het over een voordeel van een navigatie apparaat dat dat niet kapot kan trillen. Gebeurt dat wel met het gebruik van je mobiel, als navigatie, op je motor?

  • Hé Rob,
   Die kans is aanwezig, al wil dat natuurlijk niet zeggen dat het ook echt gebeurt. Apple waarschuwt zelf in ieder geval wel voor de micro-trillingen die worden veroorzaakt door motorfietsen: https://motorstof.nl/apple-iphone-motor-trillingen/

   Mocht je dus je telefoon willen gebruiken dan is een degelijke telefoonhouder aan te raden, bijvoorbeeld de in de tekst benoemde SP Connect.

 6. Calimoto is een geweldige app… alleen, mag je niet van telefoon wisselen, dat is een hel! Ik krijg die helemaal niet meer aan de praat op mijn Samsung 52S. Als je van Android op IOS overstapt is het helemaal een calvarietocht!!
  Jezus man… Ik wordt er gek van, online gaat alles, op mijn nieuwe telefoon krijg ik die niet aan de praat! Iemand hiermee enige ervaring?

 7. Welke navigatieapps hebben turn by turn en gesproken navigatiebegeleiding bij geïmporteerde GPX-bestanden?

  • Een zeer goede vraag, want dat vraag ik mij ook af bij navigatie via gpx bestanden. Zonder spraakbegeleiding vind ik het lastig rijden.

 8. In je lijstje voordelen van navigatie apparaten vs smartphone mis ik nog de m.i. belangrijkste: het scherm. Met de zon in de rug zijn smartphones soms slecht afleesbaar. Mijn Garmin Zumo XT is altijd goed af te lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie