Motorhelmen: Welke helm moet ik kiezen?

Je hebt je eerste paar rijlessen gehad en je hebt de smaak te pakken. Dus is het misschien al tijd om voor jezelf wat motorkleding aan te schaffen, maar welke helm moet je kiezen? De helm is niet weg te denken van een motorrijder, het belangrijkste stuk bescherming tijdens een motorrit. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten bij een helm, en waarom zijn er enorm grote prijsverschillen?

De aanschaf van een helm kan erg kostbaar zijn, dus het loont om het een en ander te weten voordat je overgaat tot een koop. We zullen ingaan op de verschillende soorten helmen, de verschillende soorten materialen en de pasvorm van een helm, zodat jij precies weet welke helm je moet kiezen.

Kies je helm

Ervan uitgaande dat je inmiddels wel hebt opgemerkt dat helmen niet altijd op elkaar lijken maken we hier een korte en simpele onderverdeling van het type motorhelmen:

  • Jethelmen
  • Integraalhelmen
  • Systeemhelmen
  • Endurohelmen


welke helm kiezen jethelm

Wat is een jethelm

Jethelmen zijn open helmen welke aan de voorzijde geen kinbescherming bieden. Sommige jethelmen zijn voorzien van een vizier. Deze bied doorgaans bescherming aan de ogen, of aan het gehele gezicht van de rijder. Bij hogere snelheden heeft deze helm nog weleens de neiging om omhoog te komen. De jethelm is een moderne helm met een ouderwetse look. Deze zul je daarom vooral tegenkomen op oudere (type) motoren zoals choppers.

welke helm kiezen integraalhelm

Wat is een integraalhelm

Integraalhelmen zijn volledig gesloten helmen, de ‘normale’ helm. Dit type helm biedt over het algemeen de meeste bescherming aan het hoofd en is het meest aerodynamisch. Vaak zijn op de wat sportievere integraalhelmen spoilers geplaatst achterop het hoofd, voor ieder type motor dient deze spoiler anders geplaatst te zijn. Wanneer deze niet de juiste hoogte heeft voor jouw motor, kan deze in theorie zelfs tegen gaan werken. Laat je hierover dus goed inlichten voordat je overgaat tot een koop.

welke helm kiezen systeemhelm

Wat is een systeemhelm

Systeemhelmen zijn een combinatie van integraalhelmen en jethelmen. Bij een systeemhelm kun je het kinstuk middels een scharnier naar boven, of helemaal naar de achterzijde van de helm klappen. Systeemhelmen zie je veel bij toerrijders die op deze manier door een simpele handeling van hun gesloten helm een open helm kunnen maken.

welke helm kiezen crosshelm

Wat is een enduro/motorcrosshelm

Zoals de naam al een beetje aangeeft zie je deze veel in de enduro en motorcross sport. Opvallend aan deze helmen zijn het kinstuk wat wat uitsteekt ten opzichte van een integraalhelm en de klep boven het vizier. De klep dient als extra bescherming tegen modder en stenen, het verlengde kinstuk is zo ontworpen dat de rijder een optimale zuurstoftoevoer heeft tijdens de rit. Crosshelmen kom je op de openbare weg niet snel tegen, hoewel je deze wel gewoon kunt dragen, mits deze uiteraard voldoen aan de ECE goedkeuring.

En waar worden die helmen dan precies van gemaakt…

Als we het hebben over het materiaal waarvan de helm is gemaakt hebben we het normaliter over de buitenschaal van de helm. Een helm bestaat zowel uit een buitenschaal en een binnenschaal, waarvan het materiaal van de buitenschaal over het algemeen de prijs bepaald.

Polycarbonaat

De helmschalen die gemaakt zijn van polycarbonaat zijn relatief goedkoop. Bij het fabriceren van deze helmen worden de helmschalen in een mal gegoten of geperst waarbij weekmakers gebruikt worden om het materiaal sterk te maken. Doordat de helm na een aantal jaren gebruik kan gaan uitharden wordt aangeraden deze na zo’n drie tot vijf jaar te vervangen. Dit is uiteraard afhankelijk van hoeveel je rijd, rijd je het hele jaar door, vervang deze helm dan na drie jaar.

Glasvezel

De helmschalen die gemaakt worden van glasvezel zijn vaak wat duurdere helmschalen welke met de hand vervaardigd worden. Deze helm is over het algemeen lichter dan zijn goedkopere tegenhanger en heeft een langere levensduur. Voor deze helmen raden wij aan deze niet langer dan acht tot negen jaar te gebruiken. Ook hier geldt, rijdt je veel, vervang je helm dan wat eerder.

Carbon

Het meest kostbare materiaal in de productie van helmschalen is waarschijnlijk carbon. Deze worden net als de glasvezel variant met de hand gemaakt. Door zijn extreem lichte gewicht en uitstekende bescherming zie je deze helmen zeer veel terug in de MotoGP. Door het gebruik van duurdere materialen is deze helm over het algemeen een tikkeltje duurder dan de glasvezel variant. Voor een carbon helm wordt aangeraden deze maximaal acht tot negen jaar te gebruiken. En ook hiervoor geldt, rijdt je veel, vervang je helm dan wat eerder.

Keuze gemaakt?

Heb jij al een idee wat voor helm je gaat kiezen en wil je deze het liefst morgen in huis hebben? Check dan Chromeburner.nl.

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie