Hoeveel motorrijlessen heb ik nodig?

Benieuwd naar het aantal motorrijlessen dat je nodig gaat hebben voor jouw motorrijbewijs? De redactie deed wat onderzoek voor je. In dit artikel lichten we toe wat je motorrijlessen precies inhouden, wat je gaat leren en hoeveel motorrijlessen je gemiddeld nodig hebt.  

Veel rijscholen bieden tegen een gereduceerd tarief – of zelfs gratis bij afname van een lespakket – een proefles aan. Tijdens die les ga je onder begeleiding wat simpele handelingen uitvoeren op de motor om te kijken waar je niveau ligt. Hierdoor is een goede inschatting te maken hoeveel uur je ongeveer nodig hebt voor het halen van je rijbewijs.

Na het maken van deze inschatting zul je een lespakket aangeboden krijgen. Neem van ons aan dat het een lespakket vrijwel altijd voordeliger uitpakt dan het nemen van losse lessen. Kun je dit pakket niet in één keer betalen? Veel rijscholen bieden ook hierin de mogelijkheid om gespreid te betalen, vraag dit na bij de rijschool.

Hoeveel motorrijlessen zijn er gemiddeld nodig?

Het is een vraag die bij veel aspirant-motorrijders speelt, want voordat je überhaupt een proefles neemt is het toch prettig een richtlijn te hebben. Toch is het moeilijk te zeggen hoeveel motorrijlessen jij nodig gaat hebben. Vrij logisch als je bedenkt dat iedereen zich op zijn eigen tempo ontwikkelt, zo ook op de motor. Voor het gemiddeld aantal motor rijlessen wat nodig is kun je als richtlijn uitgaan van de volgende cijfers:

Zeer snelle leerling (met eventueel schakelervaring)12 uur motorrijles
Snelle leerling18 uur motorrijles
Gemiddelde leerling24 uur motorrijles
Trage leerling30+ uur motorrijles

Bovenstaand overzicht is een inschatting voor het halen van zowel je AVB als je AVD examen, voorafgaand aan beide examens zullen lessen gevolgd worden.

De examens voor je motorrijbewijs

Voor het motorrijbewijs dienen er drie examens succesvol afgerond te worden:

  • Het theorie-examen
  • Het AVB examen (Algemene VoertuigBeheersing)
  • Het AVD examen (Algemene VerkeersDeelname)

Het theorie-examen dient afgerond te zijn voor men deel kan nemen aan het AVD examen. Dit is iets waar veel mensen zich op verkijken. Het theorie-examen is over het algemeen goed te doen mits je je goed voorbereid, echter kunnen de wachttijden bij het aanvragen van een theorie-examen flink oplopen. Wacht hier dus niet te lang mee. Vraag bij voorkeur je theorie-examen zelfs al voor je motorrijlessen aan, deze is namelijk een jaar geldig. Wil je de beste slagingskans voor je theorie-examen, check dan bijvoorbeeld Theorie.nl om onbeperkt oefenexamens te kunnen maken.

Het motorrijbewijs

Heb je je examens gehaald, dan kun je overgaan tot het aanvragen van je rijbewijs. Deze worden opgedeeld in drie verschillende klasses:

  • A1-rijbewijs
  • A2-rijbewijs
  • A-rijbewijs

Mocht je één van deze rijbewijzen direct willen behalen, zonder over een van de andere rijbewijzen te beschikken, dan gelden hiervoor de volgende regels:

Om het A1-rijbewijs te halen dien je een minimale leeftijd van 18 jaar te hebben en mag je na het behalen van je rijbewijs rijden op een motor met een cilinderinhoud van max 125cc. Deze motor mag een vermogen hebben van maximaal 11KW en een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1 kW per kg. Voor het gemak zullen we deze motor een ‘lichte motorfiets’ noemen.

Om het A2-rijbewijs te halen dien je een minimale leeftijd van 20 jaar te hebben, en mag je na het behalen van je rijbewijs rijden op een motor met een vermogen van maximaal 35KW. Deze motorfiets moet een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,2 kW per kg. Voor het gemak zullen we deze motor een ‘middelzware motorfiets’ noemen.

Om het A-rijbewijs te halen dien je een minimale leeftijd van 24 jaar te hebben. Na het behalen van je rijbewijs mag je rijden op een motor met een onbeperkt vermogen.

Heb je al een motorrijbewijs?

Beschik je al over een A1- of A2-rijbewijs, dan kun je twee jaar na het halen van je rijbewijs opgaan voor een klasse zwaarder. Hiervoor dien je alleen het AVD examen te doen, waarbij ook gelet wordt op je voertuigbeheersing. Zodoende kun je makkelijk je rijbewijs ‘upgraden’ en is het mogelijk om op je 22e al het A-rijbewijs in bezit te hebben.

Reacties

  1. Ik wil ook graag goedkoop mijn motorrijbewijs halen en ik ben ook benieuwd hoeveel lessen ik nodig zal hebben. Met mijn rijbewijs was ik redelijk vlot, dus ik schat dat ik een snelle tot gemiddelde leerling zal zijn. Fijn om een inschatting te kunnen maken, dankjewel voor het delen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
37VolgersVolg
Advertentie