Toeren: De ongeschreven regels

Als je eenmaal je motorfiets hebt, zal het ongetwijfeld een keer voorkomen dat je gevraagd wordt om een keer een stukje te toeren. Hoewel het idee vrij simpel is, zijn er vaak toch wat ongeschreven regels met betrekking tot de veiligheid en de gedragsregels binnen het rijden met een groep. Deze leggen we je hier graag uit. 

Het rijden in je eentje is anders dan rijden in een groep. Rijdt je in je eentje, bijvoorbeeld om naar een motorrace te gaan, dan hoef je enkel met het overige verkeer rekening te houden, kun je constant je eigen snelheid rijden en is je plaats op de weg wat minder relevant. Ga je echter met een groep rijden, dan zul je je rijgedrag wat aan moeten passen.

Baksteenprincipe

Sinds een aantal jaar is dit ook een term die door het CBR gehanteerd word. Het principe is vrij eenvoudig en heeft te maken met de plaats op de weg wanneer men rijd in een groep. Volgens dit principe rijdt de eerste motor op de eigen rijstrook links van het midden. De tweede motor rijdt er niet al te ver achter maar dan rechts van het midden. Vervolgens rijdt de derde motor weer zoals de eerste, etc.

Zou je dit geheel van bovenaf bekijken dan zouden de motorrijders als 'bakstenen' achter elkaar aan rijden, vandaar het baksteenprincipe.

Houd afstand

Het is zo verleidelijk in een groep, je vertrouwd degene die voor je rijd en gaat hierdoor zo dichtbij rijden dat er weinig marge overblijft voor fouten. Ook wanneer je het baksteenprincipe hanteert blijft het belangrijk afstand te houden. In de hypothetische situatie dat de eerste rijder een noodstop moet maken zal iedereen moeten volgen. Houd iedereen daarachter te weinig afstand dan kunnen daar serieuze consequenties aan hangen.

Kijk voor jezelf

Net als afstand houden is dit een vertrouwenskwestie waar je rekening mee dient te houden, kom je een onoverzichtelijke kruising tegen en rijd je voorganger door, vertrouw dan niet blind op je voorganger maar zorg dat je zelf inzichtelijk hebt of er mogelijk verkeer nadert wat voorrang heeft. Het zou zonde zijn als jij je weg niet kunt vervolgen omdate je teveel vertrouwd op degene die voor je rijd.

Eigen tempo eerst

Het klinkt vrij simpel en logisch, maar helaas spelen ego en trots toch een hele bijzondere rol wanneer het gaat om motorrijden. Hoe groter de groep is waarmee je gaat rijden, hoe groter het verschil zal zijn in ervaring, snelheid en type motoren. Komt er een punt waarop het tempo voor jou oncomfortabel wordt, ga dan niet boven je persoonlijke grens rijden om bij te kunnen blijven maar spreek bijvoorbeeld van tevoren af dat je op elkaar wacht wanneer er ergens afgeslagen moet worden. Op die manier hoef je niet de angst te hebben de groep kwijt te raken, ga je niet boven je kunnen rijden en kan de rest even lekker het gas open gooien.

Baksteenprincipe, eigen tempo, afstand houden en kijken

Ze zijn allemaal zo makkelijk, maar tijdens het rijden in een groep willen we ze nog weleens vergeten. Onthoud jij deze vier simpele termen bij je eerstvolgende toer dan hoef jij je nergens meer druk om te maken!

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie