Van plan je eerste circuitdag te gaan rijden? Of je nu een Rossi- of Marquez fan bent, of gewoon je rijvaardigheden wilt verbeteren, een circuitdag is ontzettend leerzaam en hartstikke leuk om te doen. Voor dit artikel leggen we je graag uit hoe zo'n eerste dag circuit rijden eruit ziet en wat je kunt verwachten.
Verschillende soorten circuitdagen
Niet iedere circuitdag ziet er hetzelfde uit, over het algemeen kun je deze namelijk opdelen in de volgende soorten:
- Rijden met begeleiding
- Vrij rijden
- Competitief rijden
In dit artikel gaan we ervanuit dat je nieuw bent met circuit rijden en dus kiest voor het rijden met begeleiding. Deze dagen of sessies zijn met name bedoelt om te leren, voor zowel beginnende als gevorderde rijders. Bij het vrij rijden heb je de minimale kennis dus al opgedaan, dit voor zowel de veiligheid van jezelf en anderen. Het competitief rijden spreekt natuurlijk voor zich en gebeurt pas op het moment dat je circuit rijden heel serieus gaat nemen.
Theorie én praktijk
Ondanks dat er veel verschillende aanbieders van circuitdagen zijn lijken de sessies enorm op elkaar. Op de dagen waarop wordt gereden onder begeleiding worden praktijk- en theorielessen afgewisseld waarbij je in de theorielessen stof mee krijgt welke je tijdens het rijden op het circuit in praktijk kunt brengen. Rijden op het circuit gebeurt doorgaans achter een zogenaamde marshall of instructeur welke de 'ideale lijn' gaat rijden. Dit is de denkbeeldige lijn welke men zou moeten volgen om de snelst mogelijke rondetijd neer te zetten.
Dit rijden achter de marshall gebeurt over het algemeen in kleinere groepjes waarbij het kan zijn dat deelnemers worden gevraagd te rouleren, dit wil zeggen dat iedereen een keer direct achter de marshall rijd om de ideale lijn te kunnen volgen. Hierdoor wordt je zicht niet verstoord door eventuele andere deelnemers en kan de marshall je na een sessie praktische tips meegeven.
Technische eisen voor je motor
Hoewel vrijwel iedere soort motor geschikt is voor een circuitdag zal de motor toch aan wat technische eisen moeten voldoen, het is daarom verstandig zelf de regelmatige controles uit te voeren zodat je verzekerd bent van een dagje gummen. Remmen- en bandenslijtage zijn hierbij extra belangrijk gezien deze door de hogere snelheden op het circuit sneller zullen slijten. Zijn ze al aardig versleten? Vervang deze dan van tevoren. Op de meeste circuits zijn wel bandenleveranciers aanwezig mocht het niet anders kunnen, maar nieuwe banden inrijden op het circuit is zonde van je sessie.
Wat niet in de regelmatige controles opgenomen is, maar wel van belang gaat spelen op het circuit is je uitlaat, en dan met name het geluid wat deze produceert. De circuits in Nederland hebben allemaal een dB-limiet. Rijd je dus met een sportuitlaat zonder dB-killer dan zul je deze waarschijnlijk overschrijden. Hoe hoog deze limiet is verschilt per circuit, echter is het raadzaam om met je originele uitlaat te gaan rijden, of minstens je dB-killer terug te plaatsen.
Snelheid
Veel motorrijders twijfelen over hun eerste circuitdag, 'wat als ik niet snel genoeg ben?' of 'is mijn motor wel geschikt voor het circuit?'. Op zich logische vragen, maar eigenlijk niets om je druk over te maken. De organisaties die circuitdagen aanbieden houden altijd rekening met de snelheden onderling. Dit wil zeggen dat er snelle en langzamere groepjes zijn, wees dan ook niet bang om aan de bel te trekken wanneer het tempo voor jou te hoog of te laag ligt.
Wat betreft de motor die je rijd, een supersport is echt geen vereiste. Wij zijn inmiddels vrijwel ieder merk wel tegen gekomen op het circuit, al is het natuurlijk niet allemaal even praktisch.
Wat kost zo'n circuitdag?
Een motorrace dag is over het algemeen niet goedkoop, denk dan niet alleen aan het geld wat je kwijt bent voor de circuitdag zelf, maar ook aan de slijtage van je motor. Banden en remblokjes slijten het snelst, zeker naarmate je steeds sneller wordt. Denk ook eens aan de kosten voor vervoer, ben je van plan naar het circuit te rijden of zet je je motor in een busje of trailer?
Qua kosten lopen de prijzen per circuit ook aardig uiteen, het TT circuit Assen is over het algemeen prijziger dan het circuit Zandvoort of circuit Lelystad. Wil je een volledige circuitdag rijden houd dan toch rekening met zo'n 150-250 euro voor je inschrijving. Daarbij komen dan natuurlijk nog je brandstofkosten, onderhouds/slijtagekosten en eventuele vervoerskosten. Dat klinkt natuurlijk als een hele hoop geld, maar geloof ons, het is het absoluut waard.
Meer info over je circuitdag?
Wil je meer weten over je circuitdag, neem dan even contact op met de verschillende aanbieders. Sommige elementen zijn namelijk gebonden aan een aanbieder of circuit, bijvoorbeeld het aantal dB wat geproduceerd mag worden. Heb je nog vragen over je eerste circuitdag, stel ze gerust in de comments, wij hopen je meer duidelijkheid te geven.