Welke motorkleding is verplicht?

Goede motorkleding is een vereiste voor iedere motorrijder die zijn rit veilig wil kunnen afleggen. Maar waar een helm dragen verplicht is, is motorkleding dat in Nederland niet. Wat valt er onder motorkleding, en welke motorkleding is verplicht?

Dat men op de motor al bijzonder kwetsbaar is vereist vrijwel geen uitleg. Het komt echter regelmatig voor dat er bezuinigt wordt op goede motorkleding, tevens is Team Slipper het schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. We zullen hier niet te lang blijven stilstaan, want wat zegt de wetgeving?

Motorkleding verplicht?

Als we kijken naar de wetgeving in Nederland is de enige vereiste dat een motorrijder een goedgekeurde helm draagt tijdens zijn rit. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je op deze manier optimaal beschermd bent, integendeel. Onverhoopt onderuit gaan zonder beschermende kleding is iets wat je absoluut tegen wilt gaan. Daarbovenop komt nog dat in verschillende EU-landen het dragen van beschermende- of motorkleding wel verplicht is. Check daarom altijd even de wetgeving van het land voordat je een rit naar het buitenland gaat maken.

Wat zijn dan de minimale vereisten?

Minimaal is hier relatief omdat er geen regels voor gemaakt zijn. De een waant zich veilig in alleen een motorjas, de ander besteed meer geld aan z’n motorkleding dan aan z’n motor. Hoewel er onnoemelijk veel verschillende soorten kleding is maken we hier even een opsomming van de motorkleding (en protectie) die jouw rit zo veilig mogelijk maken:

Een aardig lijstje, zeker als je gaat kijken naar wat dit bij elkaar kan gaan kosten. Veel motorrijders zullen niet alle bovengenoemde onderdelen bezitten. Laat je hierin niet leiden in wat een ander heeft, maar besef dat je al kwetsbaar genoeg op een motor bent.

1- of 2-delig motorpak

Ja, ook hierin wordt een uitzondering gemaakt. Een 2-delig motorpak bestaat uit een broek en een jas die (optioneel) aan elkaar te ritsen zijn. Een 1-delig pak bestaat simpelweg uit één geheel. Voordeel van een 1-delig pak is met name dat door het ontbreken van de zwakke plek, de scheiding tussen broek en jas, het pak je meer bescherming kan bieden. Erg praktisch is deze echter niet, deze zul je daarom vaker terug zien bij de sportievere rijders die wellicht weleens een circuitdag rijden.

Motorkleding kopen?

Of je nu verplichte of onverplichte motorkleding gaat aanschaffen, je wilt natuurlijk altijd het beste. Weet je jouw maat al, dan kun je deze natuurlijk ook gewoon online bestellen bij Chromeburner.nl, voor 17:00 uur besteld is vaak de volgende dag al geleverd.

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie