Welke motorkleding kies jij: Leer of textiel?

Je bent klaar voor de volgende stap, motorkleding. Je hebt al snel door dat er een duidelijk verschil is tussen leren en textiele motorkleding, maar waarin verschillen deze twee nou eigenlijk, en wat past het best bij jou? Welke motorkleding je kiest hoeft namelijk niets te maken te hebben met welke motor je rijd. Wij geven jou een idee over de verschillen in textiel en leer.

Over het algemeen wordt er al snel een oordeel gemaakt over wie welke motorkleding draagt, supersports en choppers dragen (gedeeltelijk) leer, en de rest zal ongetwijfeld textiel dragen. Hoewel je uiteraard je motorkleding volledig kan aanpassen op je (toekomstige) motor zijn er nog wat andere factoren die je mee kunnen helpen in het maken van een keuze.

Welke motorkleding past bij je rijstijl?

Hoewel vaak vergeten is dit misschien wel de belangrijkste factor die meespeelt in het maken van een keuze. Koop je een toermotor, maar wil je wel knee-down op het circuit van Assen (ja, het is mogelijk), ga dan absoluut voor leer. Niet alleen omdat leren kleding in veel gevallen verplicht is om op het circuit te mogen rijden, maar ook omdat het beschermingsniveau van leren kleding een stuk hoger ligt dan zijn textiele tegenhanger. Wil je op diezelfde motor alleen maar woon-werkverkeer gaan rijden, dan is textiel wellicht een betere keuze. Dit omdat je in de meeste gevallen je casual kleding niet onder je leren kleding kunt dragen en omkleden hierdoor dus automatisch een ‘dingetje’ wordt.

Maar welke motorkleding past bij mij?

Misschien is je keuze voor leer of textiel al vrij snel gemaakt, mocht dit niet zo zijn dan hebben we hier een kort overzicht van de voor- en nadelen van zowel leer en textiel. Een keuze maken tussen deze twee zal in bijna alle gevallen een compromis zijn, dus zorg ervoor dat je kiest voor wat het best bij jou past. Dit kan natuurlijk ook betekenen dat je de twee combineert, een leren motorbroek met een textiel jas of vice versa is hierin zeker niet uitgesloten.

Leer

Bij deze een kleine opsomming van de voordelen van leren motorkleding:

 • Biedt de meeste bescherming vanwege zijn slijtvastheid
 • Vormt zich naar je lichaam
 • Biedt de mogelijkheid ook op het circuit te rijden

Maar zoals al eerder vermeld heeft leer ook een aantal nadelen:

 • Niet volledig waterdicht
 • Biedt vaak geen mogelijkheid om normale kleding onderaan te trekken
 • Relatief duur

Textiel

En wat zijn dan de voordelen van textiel:

 • Goedkoper dan leer
 • Biedt de mogelijkheid om kleding onderaan te trekken
 • Het aanbod in textiel is groter

Maar dan ook nog even de nadelen op een rijtje:

 • Sluit niet nauw aan
 • Biedt vaak minder bescherming dan zijn leren tegenhanger
 • Minder geschikt voor rijden op het circuit

We hopen je hiermee een goed overzicht te hebben gegeven tussen de verschillen van textiel en leer, en ook hier geldt, laat je bij twijfel altijd adviseren door een verkoopmedewerker. Wil je meer weten over motorkleding, lees dan hier meer informatie over helmen en handschoenen.

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie