Heb je motor oordoppen wel echt nodig?

Motor oordoppen, heb je die echt nodig? Beginnende motorrijders spenderen vaak een klein fortuin bij het aanschaffen van hun eerste motor. Motorkleding wordt gekocht, een goed passende helm, een paar handschoenen en een mooi setje laarzen. Toch wordt een set goede motor oordoppen vaak vergeten, wat heeft dat voor gevolgen?

Gehoorbeschadiging is een serieuze aandoening en zonder motor oordoppen kun je dit tijdens het motorrijden snel oplopen. Je zou verwachten dat dit wellicht door die veel te luide uitlaat komt, maar deze speelt slechts een hele kleine rol. De grote veroorzaker is namelijk windruis, en hoewel je wellicht een ‘stille’ helm hebt gekocht, bied deze eigenlijk te weinig bescherming.

Zonder motor oordoppen al binnen enkele minuten kans op gehoorschade

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde windruis die onder een helm door klinkt al binnen enkele minuten blijvende gehoorschade kan veroorzaken. Dit gaat natuurlijk geleidelijk aan, dus de effecten hiervan zul je niet direct merken. Blijf je echter langer zonder gehoorbescherming rijden, dan kan dit serieuze gevolgen hebben.

Snelheid gemiddeld volume db in helm MAXIMALE TIJD ZONDER RISICO
100 km/u 94 dB 15 minuten
120 km/u 98 dB 7 minuten
140 km/u 102 dB 3 minuten
160 km/u 106 dB 90 seconden

Bovenstaande cijfers zijn onderdeel van een onderzoek door Promotor, een Nederlands magazine. Hiervoor werden tien systeemhelmen van verschillende merken en prijzen getest. Deze cijfers geven een overzicht van het gemiddelde volume in dB in deze helmen bij verschillende snelheden.

De resultaten zijn om van te schrikken, bij een snelheid van slechts 120 km/u ontstaat er een geluidsniveau van maar liefst 98 dB en heb je al binnen 7 minuten kans op blijvende gehoorschade. Dit terwijl motor oordoppen slechts een fractie kosten van een nieuwe helm. Rijd je rondjes over het TT circuit? Voordat je de Ramshoek gepasseerd bent heb je al kans blijvende gehoorschade, zorg daarom dus altijd voor de juiste gehoorbescherming.

Minder snel moe met motor oordoppen

Dat motor oordoppen ervoor zorgen dat je geen gehoorschade oploopt is logisch, daarnaast hebben ze echter nog een paar andere voordelen. Zo is het bewezen dat je minder snel moe word wanneer je oordoppen draagt, je wordt immers minder geprikkeld dus zul je merken dat je aan het einde van de dag nog een stuk meer energie hebt. Maak je gebruik van oordoppen die speciaal voor je motor bedoelt zijn, dan is het filter zo aangepast dat je verkeersgeluiden nog zo goed mogelijk kunt horen. Zo blijf je altijd veilig op de motor rijden.

Motor oordoppen aanschaffen?

Gehoorschade merk je pas wanneer het te laat is, wees dus verstandig en schaf wat oordopjes aan, ze kosten gelukkig de wereld niet. Een setje universele motor oordoppen koop je al voor minder dan 15 euro, best een investering waard toch? Kijk goed naar de demping die een setje geeft. Voor een rustige tourrit zul je immers minder demping nodig hebben dan op de snelweg of het circuit.

Persoonlijk gaat een universeel setje bij mij zo’n twee seizoenen mee, maar dat komt vooral omdat ik ze kwijt raak. Ga je voor een op maat gemaakt setje? Deze zijn wat duurder in aanschaf, maar schijnen wat langer mee te gaan, zitten wat beter in je oor en zijn vaak prima te combineren met je bluetooth headset.

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie