Handschoenen: De basiskennis

Hoewel we regelmatig motorrijders zonder handschoenen zien rijden zijn handschoenen onmisbaar als je beschermd op de motor wilt zitten. Vanuit een reflex zal een persoon een klap altijd met zijn handen proberen op te vangen, het mag duidelijk zijn dat dit op de motor ernstige gevolgen kan hebben wanneer men niet over de juiste bescherming beschikt.

Handschoenen kun je bijna niet teveel hebben. Omdat je handen een belangrijke rol spelen bij het motorrijden en relatief gevoelig zijn voor weersomstandigheden is het geen overbodige luxe verschillende om uit verschillende handschoenen te kunnen kiezen. Op een regenachtige dag wil je immers dat je handen warm en droog blijven, op een zonnige dag dat ze koel blijven. Trek je zomerhandschoenen aan op een koude dag dan loop je het risico het gevoel in je vingers te verliezen tijdens het rijden, iets wat je waarschijnlijk wilt voorkomen terwijl je op de motor zit.

Midseason handschoenen

De midseason handschoenen staan aangeschreven als de handschoen waarmee je 90 procent van alle Nederlandse weersomstandigheden mee door komt. Deze zijn meestal voorzien van een waterdicht, maar ademend membraan met in sommige gevallen een thermo-voering. De handschoenen zijn vooral ontworpen voor het voor- en naseizoen en kunnen hierdoor prima omgaan met temperaturen van 10-30 graden waardoor deze uitermate geschikt is als allround handschoen.


Zomerhandschoenen

Hoewel het verleidelijk is om in de zomer te rijden zonder handschoenen zijn er talloze handschoenen op de markt die zich prima lenen voor een warme dag. Moderne zomerhandschoenen beschikken over geperforeerde vlakken of luchtdoorlatende mesh delen wat voor extra verkoeling zorgt en hebben vaak extra bescherming op de knokkels en palm van de hand. Deze handschoenen hebben echter geen extra voering en zijn vaak niet waterdicht wat deze ongeschikt maakt voor koudere of regenachtige dagen.


Winterhandschoenen

Winterhandschoenen zijn er voor gemaakt je handen warm te houden tijdens de koudere seizoenen. Ze zijn voorzien van een extra voering en zijn vaak waterdicht. De handschoenen sluiten wat minder strak aan dan de zomerhandschoen om zo voor extra isolatie te zorgen. Met een goede winterhandschoen kun je makkelijk met temperaturen rijden rond het vriespunt. Ben je van plan de extreme kou op te gaan zoeken dan zijn er ook veel verwarmde winterhandschoenen op de markt te vinden.

Lange en korte varianten

Om de keuze nog iets lastiger te maken bestaan er zowel lange als korte varianten van zowel de zomer- als de winterhandschoen. Laat ik voorop stellen dat een langere handschoen ten alle tijde meer bescherming bied dan zijn kortere variant. Een lange handschoen kun je over of onder je jas dragen waardoor er geen huid bloot ligt en je polsen optimaal worden beschermd. De korte (zomer)handschoen biedt extra verkoeling op warme dagen en zorgt voor optimale bewegingsvrijheid.

Was dat alles?

Nee, we zijn er nog niet. Om het je nog wat moeilijker te maken zijn ook handschoenen opgedeeld in verschillende klasses, net als bijvoorbeeld de laarzen. Zo heb je sportieve-, tour- en enduro/motorcrosshandschoenen.


Sporthandschoenen

De sporthandschoenen zijn gemaakt om zoveel mogelijk bescherming te bieden tijdens het rijden, dit omdat zij veelal worden ontworpen om ook op het circuit gebruikt te kunnen worden. Deze handschoenen worden gemaakt van leer, soms in combinatie met textiel en/of kevlar. Bij een degelijke sporthandschoen zul je ten alle tijde een extra knokkel protectie en een polsprotectie tegenkomen. Ook de sporthandschoenen zie je tegenwoordig in zowel kort- en langformaat, waarvan de langere variant over de mouw van je jas heen valt. Houdt er rekening mee dat deze handschoenen in het begin erg strak zullen zitten, naarmate je hier meer mee rijdt zullen deze nog uitrekken.

Tourhandschoenen

De tourhandschoenen zul je in verschillende uitvoeringen tegekomen De handschoenen worden ontwikkeld voor zowel de zomer, winter en mid-season zodat er altijd gereden kan worden. Om dit te kunnen bewerkstelligen worden deze handschoenen vaak gemaakt van leer in combinatie met textiel in combinatie met een membraan wat ervoor zorgt dat deze handschoenen vaak waterdicht, winddicht of juist ademend is. Deze handschoenen zitten wat minder strak dan de sporthandschoenen zodat er voldoende ruimte voor isolatie is.


Enduro/Motorcrosshandschoenen

De endurohandschoenen zijn over het algemeen korte handschoenen zodat er altijd voldoende bewegingsvrijheid is, echter betekent dit wel dat je polsen minder goed beschermd zijn. Ook is hier een extra harde protectie bij de knokkels toegevoegd om je de bescherming te bieden die je nodig hebt bij het rijden op ruig terrein. Deze handschoenen zijn meestal gemaakt van een combinatie van leer en textiel.

Ben je nou nog op zoek naar een goed stel motorhandschoenen, kijk dan ook even op Chromeburner.nl. Ze beschikken over een grote voorraad en bestellingen boven de 50 euro worden gratis bezorgd!

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie