Eerste foto’s Ninja H2 SX 2022: stilte voor de storm?

De afgelopen tijd bleef het angstvallig stil omtrent de nieuwe Kawasaki Ninja H2 SX. Met de belofte dat we aankomende herfst de nieuwe Ninja H2 SX 2022 gaan zien moesten we het doen. Tot nu. Onlangs gelekte foto’s laten zien dat “Team Green” wel degelijk de handen vol heeft aan de supercharged sporttour versie van de Ninja H2: één van de snelste productiemotoren tot nu toe. Wat er alvast te zien is op de top-secret foto’s die eigenlijk niet voor onze ogen bestemd zijn? We noemen alvast “radar-assisted adaptive cruise control”.

Even terug naar 2017. We kunnen rustig stellen dat Kawasaki met de H2 SX de sporttourwereld op haar grondvesten liet schudden. Misschien is fluiten een betere woordkeuze. Want laten we wel wezen, een sporttourder met supercharger, was de natte droom van menig motorrijder. Maar de tijd staat niet stil en zoals we gewend zijn van de Japanse motorfabrikant, is de beste verdediging de aanval inzetten.

Op het moment van schrijven is het enorm hip om motorfietsen standaard uit te rusten met radar-assisted adaptive cruise control. Hoewel misschien direct een fabrikant als BMW te binnen schiet, zijn jongens als Ducati en KTM hier al mee bezig. Zo is het technische snufje al op de nieuwe Multistrada en de 1290 Super Adventure S te vinden, zoals we al eerder meldden. Het ziet ernaar uit Kawa van mening is niet achter te kunnen blijven want als we even de bril opzetten en goed kijken naar gelekte spy-foto’s, is er toch echt een Bosch radar unit te zien, verstopt onder de koplamp die ook aangepakt lijkt.

Radar-wattes?

Voor wie het even gemist heeft en zich afvraagt waar we het nu precies over hebben, geen zorgen. Met de cruise control ingeschakeld, detecteert de sensor in het systeem voertuigen die zich voor de motor bevinden en kunnen de motor afremmen indien nodig. Zodra het Bosch systeem weer vrij baan ziet doordat bijvoorbeeld de auto van baan veranderd is, wordt de snelheid weer hervat. Wat misschien nog wel interessanter is, is de kleine camera verstopt achter het ruitje.

Eerder diende Kawasaki al een patent in voor een camerasysteem dat het terrein scant dat zich voor de motorrijder bevindt. Het patent omschrijft dat in samenwerking met onboard GPS de camera moet voorzien in extra veiligheid. Bijvoorbeeld: als de camera een haarspeldbocht ziet aankomen en de GPS merkt dat de snelheid aardig hoog is, kan het systeem de vering voorbereiden op sterke vertraging en vervolgens de gasrespons vriendelijker maken voor de uitacceleratie die volgt. Voor dit patent werd de H2 SX gebruikt. Ons het klinkt het aardig “next-level”, maar de technologie bestaat blijkbaar en het lijkt er dus op dat we dit snufje op de nieuwe Ninja H2 SX 2022 kunnen verwachten. Hiermee zal Kawasaki de eerste Japanse motorfabrikant zijn die dit toepast. Gelukkig hebben ze nog even tot het herfst is.

Maar er is méér..

De nieuwe H2 SX duidelijk een facelift gekregen, dat een compactere koplamp lijkt te laten zien. Achter die makeover, is een full-color TFT display te zien dat de vorige analoge/TFT unit vervangt. Kawa gaf eerder al aan dat de huidige Ninja H2 SX niet door de “Euro-5 keuring” komt, dus ongetwijfeld zijn er motorisch ook wijzigingen doorgevoerd.

Bron: Cycleworld.com

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie