Het motorfiets gereedschap waar jij niet zonder kunt!

Zelf het onderhoud aan je motorfiets doen kan je niet alleen heel veel geld besparen, het kan ook nog eens erg leuk zijn. Goed gereedschap is wat dat betreft het halve werk, zonder het juiste motorfiets gereedschap kun je het onderhoud aan je motorfiets beter uit laten besteden. Wij leggen je graag uit welk motorfiets gereedschap je echt nodig hebt wanneer je aan de slag gaat, zo ben jij zeker van een goede voorbereiding.

Doppenset of Steeksleutelset

Een doppen- of steeksleutelset gebruik je om bouten en moeren los en vast te kunnen draaien, zonder kun je praktisch geen onderhoud aan je motorfiets verrichten. Zelfs bij het vervangen van je motorolie zul je vaak al een aftapplug moeten losdraaien middels een steeksleutel- of doppenset. Praktisch alles aan het blok zal met boutjes of moertjes zijn vastgedraaid, wat ons betreft is dus het eerste waar je in investeert als beginnend motorfiets sleutelaar.

Schroevendraaier(s)

Wat niet vast zit met een bout of moertje zit waarschijnlijk vast met een schroef, een goede set schroevendraaiers is daarom een uitstekende toevoeging aan je motorfiets gereedschap. Zorg er bij voorkeur voor dat je zowel een kruiskop als een platte schroevendraaier in meerdere maten hebt, zo voorkom je dat je de schroeven beschadigd en deze niet meer los krijgt. Een set goede schroevendraaiers is dus een onmisbare toevoeging aan je motorfiets gereedschap!

Inbus en Torx-sleutels

Waar de meeste mensen al een set schroevendraaiers zullen hebben, zijn verschillende maten inbus en torx vaak niet zo vanzelfsprekend. Toch zul je zien dat veel boutjes voorzien zijn van een inbus of torx kop, het is daarom verstandig deze aan te schaffen voordat je aan sleutelen begint. Hierbij kan het belangrijk zijn of je metrische maten of Engelse maten aanschaft, afhankelijk van de motor die je rijdt. Engelse en Amerikaanse motorfietsen hanteren hierbij met name Engelse maten. Wil je zeker weten dat je de boutjes niet beschadigd, dan kun je dus het beste de bijpassende maten aanschaffen.

Momentsleutel

Een momentsleutel is een stuk gereedschap wat bouten en moeren met een exact moment (of koppel) kan vastdraaien. In veel werkplaatshandboeken zal een moment of koppel gespecificeerd staan bij het vastdraaien van een bepaalde moer of bout. Hierdoor weet je zeker dat je deze goed vastdraait, zonder het risico te lopen de bout of het schroefdraad te beschadigen. Een momentsleutel is daarom ideaal om te gebruiken tijdens het klussen aan je motorfiets.

Paddockstand

Het is wellicht geen gereedschap, maar een paddockstand is enorm handig bij het sleutelen aan je motor. Of je nu kettingonderhoud wilt doen, of je banden wilt vervangen, een paddockstand komt altijd van pas. Je kunt kiezen voor universele paddockstands, maar je kunt ook kiezen voor paddockstands met een bobbin. De bobbins monteer je op je motorfiets waardoor je je motorfiets nog stabieler kunt liften middels je paddockstand.

Specialistisch gereedschap

Afhankelijk van je klus zul je misschien wat specialistisch gereedschap nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan een kettingpons om de ketting van je motorfiets te vervangen, een carburateur synchronisatieset om je carburateur te synchroniseren, of een balanceerapparaat om je motorbanden te balanceren.

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie