Het verschil tussen halogeen, xenon en LED

Waar we jaren geleden alleen nog de keuze tussen halogeen en gloeilampen hadden is het aanbod aan lampen inmiddels uitgebreid met xenon en LED. Iedereen weet inmiddels dat de milieuonvriendelijke gloeilamp al enige tijd is verdwenen, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen halogeen, xenon en LED?

Halogeen

Halogeen is ‘oude’ verlichting, om het maar even netjes uit te drukken. Je ziet deze verlichting momenteel nog heel veel bij zowel auto’s als motoren, maar de techniek is al behoorlijk gedateerd. Het grootste probleem met halogeenverlichting is dat deze veel warmte produceren. Die warmte wordt nergens voor gebruikt, dus gaat er veel energie verloren. Halogeenlampen zijn dus net als gloeilampen niet erg zuinig.

Ook gaan halogeenlampen – vergeleken met LED of xenon – niet erg lang mee. Een standaard halogeenlamp heeft een levensduur van ongeveer 1000 uur. Die levensduur wordt daarnaast ook nog eens verkort als je hem met blote vingers aanraakt tijdens het vervangen. Het vet van je vingers blijft namelijk aan de lamp plakken, wat ervoor zorgt dat deze oneven wordt verwarmd en nadelig is voor de levensduur van de lamp.

Xenon

Xenon is een term die we veel horen wanneer het gaat om autoverlichting, toch zie je deze verlichting maar weinig terug onder motorfietsen. Dat komt omdat voertuigen die af-fabriek van xenon worden voorzien uitgerust moeten zijn met een automatische koplamphoogteregeling. Voor aftermarket lampen gelden deze voorwaarden niet, dus mag je gewoon xenon op je motor inbouwen.

Foto genomen van auto-onderdelen24.nl

Het voordeel van xenon is dat de lamp een stuk langer meegaat, tot wel drie keer langer dan een halogeenlamp. Ook is de lichtopbrengst veel beter en is xenonverlichting energiezuiniger. Wel zijn de lampjes een stuk prijziger dan halogeen, waardoor de keuze bij vervanging toch vaak op halogeen valt.

LED

De ontwikkelingen op het gebied van LED gaan hard, toch duurde het even voordat LED ook als grote verlichting geadopteerd werd. LED knipperlichten kennen we bijvoorbeeld al even, maar LED als dim- of grootlicht zien we op motorfietsen nog niet zo lang.

Het voordeel van LED is dat het de meest energiezuinige variant is en tevens weinig plaats – en dus gewicht – inneemt. Dat maakt LED bijvoorbeeld dé meest geschikte lamp voor een elektrische motor. Daarnaast kan een LED-lamp wel 10 tot 50 keer langer meegaan dan de gemiddelde halogeenlamp, grote kans dus dat je LED-verlichting het langer uithoudt dan je motorfiets.

Net als xenonverlichting zijn ook LED-lampen duurder in aanschaf en zodoende worden halogeenlampen niet vaak vervangen voor een LED-lamp.

Lamp vervangen?

Mocht jouw motor toe zijn aan een nieuwe lamp dan heb je dus drie mogelijkheden. Het is het makkelijkst te kiezen voor een zelfde soort lamp, zodat je deze 1-op-1 kunt vervangen. Zorg er vanzelfsprekend voor dat alle verlichting uitstaat voordat je hiermee begint. Om hier zeker van te zijn zou je de accukabels even los kunnen halen. Vervolgens kun je het beste de werkplaatshandleiding van jouw motorfiets volgen om je lamp te vervangen.

Reacties

  1. Leuk en mooi maar ik mis het of ik lees er overheen, is de lichtopbrengst van led zoveel meer. Ik sta op het punt mijn motor verlichting aan te passen want ik zie met mijn huidige verlichting niet genoeg / slecht.
    Welke led verlichting is goed gekeurd en waar verkrijgbaar? Graag jullie ervaringen.
    Grooet Ron

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie