MotoGP stapt over naar niet-fossiele brandstoffen

De MotoGP, het hoogste niveau op het gebied van wegraces heeft bekend gemaakt dat het per 2024 het gebruik van fossiele brandstoffen af zal bouwen, hiermee worden de eerste grote stappen gezet richting verduurzaming binnen de absolute koningsklasse.

Vanaf 2024 moet het gebruik van fossiele brandstoffen met minimaal 40% afnemen in alle klassen van de MotoGP, vanaf 2027 is het de bedoeling dat de gebruikte brandstoffen 100% duurzaam zijn. “We zijn trots om deze nieuwe route aan te kondigen en we willen de FIM, MSMA, IRTA, onze fabrikanten en brandstofleveranciers bedanken voor hun volledige steun bij deze baanbrekende stap. Door te blijven racen zal de MotoGP altijd een drijvende kracht zijn voor wereldwijde verandering en meer duurzaamheid.”, aldus Carmelo Ezpeleta, CEO van Dorna Sports.

Dat er sprake is van verduurzaming betekent niet dat er afscheid wordt genomen van de verbrandingsmotor. De brandstof van de toekomst zal naar eigen zeggen namelijk gewoon in een verbrandingsmotor gebruikt kunnen worden en worden ofwel in een laboratorium gemaakt, ofwel geproduceerd van gemeentelijk afval of non-food biomassa. Tevens zullen brandstofleveranciers gebruik gaan maken van hernieuwbare energie tijdens de productie van deze brandstof.

In de Moto2- en Moto3-klassen, waar de brandstof door één leverancier wordt geleverd, zal eveneens vanaf 2024 overgestapt worden op een verduurzaming van minimaal 40% en zal per 2027 volledig niet-fossiele brandstoffen worden gebruikt.

Reacties

  1. Bij de term ‘niet fossiele’ brandstoffen, en daarna 100% duurzaam, komen er bij mij allerlei vragen op. Hoe iets wat verbrandt, 100% duurzaam kan zijn, eerlijk gezegd lijkt het me niet te doen.
    Zelfs zonne energie van je eigen panelen is niet eens 100% duurzaam te noemen namelijk. Bij productie van de panelen alleen al komt energie verbruik kijken. Enfin, ik denk dat energie en duurzaam van die marketing termen zijn die ze eigenlijk niet moeten combineren. Net als ‘diervriendelijk vlees’, daar moest ik ook altijd zo mee lachen.

    • Hé John,
      Daar mag je best je vraagtekens bij zetten hoor. Zo leerde ik zelf pas de term ‘Greenwashing’, die sluit waarschijnlijk perfect aan bij jouw gevoel 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie