Je motor parkeren zonder bekeuring: dit zijn de regels

Even snel je motor parkeren? Ook voor motoren gelden parkeerregels ondanks dat je ze praktisch overal kwijt kunt. Wie de regels niet volgt, maakt kans op flinke bekeuring. Niet geheel onbelangrijk om die regels dus even onder de loep te nemen.

Je kent het wel, je moet je motor neerzetten in een vreemde omgeving en parkeert ‘m daarom het liefst zo dicht mogelijk bij je eindbestemming. “Zolang je hem maar kunt zien” denk je nog bij jezelf. Op de stoep ermee, geen probleem toch? Volgens het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) is het parkeren van een motor op het trottoir echter niet toegestaan, zo halen we uit artikel 10:

Andere bestuurders dan die genoemd in de artikelen 5 tot en met 8 gebruiken de rijbaan. Deze bestuurders en voetgangers die een aanhangwagen voortbewegen die kennelijk bestemd is om door een motorvoertuig te worden voortbewogen, mogen voor het parkeren van hun voertuig tevens andere weggedeelten gebruiken, behalve het trottoir, het voetpad, het fietspad, het fiets/bromfietspad of het ruiterpad.

Hierin wordt duidelijk dat het parkeren van een motorfiets dus niet is toegestaan op het trottoir. Een motorfiets hoort dus officieel op dezelfde plaatsen te parkeren als een auto. Toch zien we regelmatig een motor op de stoep geparkeerd staan en zal er niet vaak een bekeuring uitgeschreven worden, hoe kan dat dan?

Handhaving per gemeente

Ondanks dat het parkeren van een motor niet is toegestaan op het trottoir wordt er op verschillende manieren gehandhaafd door gemeentes. De gemeente Amsterdam is bijvoorbeeld vrij duidelijk: een motor parkeren op de stoep wordt gedoogd, mits deze niet voor hinder zorgt. Wanneer er een doorgang wordt geblokkeerd, of er een onveilige situatie ontstaat kan er alsnog bekeurd worden.

Waar diverse gemeentes erg duidelijk zijn in deze communicatie, is er bij anderen ver naar te zoeken. Je zult dus per gemeente moeten informeren naar de parkeerregels omtrent motoren.

Bekeuring op je motorfiets?

Terwijl je bij je auto een prent onder je ruitenwisser kunt verwachten is het bij een motorfiets vrij lastig een bekeuring achter te laten. Het is echter een misverstand dat daardoor niet bekeurd kan worden. Volgens de Wet Mulder hoeft een parkeerwachter namelijk geen afschrift achter te laten, bekeuren kan dus gewoon op kenteken.

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie