Toeren op de motor is een gevoel van ultieme vrijheid. Je kunt namelijk zelf bepalen waar je heenrijdt, terwijl de frisse wind je om de oren vliegt. Toch is motorrijden niet helemaal gratis. Er komen namelijk altijd kosten kijken als je een motor gaat kopen en er vervolgens mee gaat rijden. Welke kosten je kunt verwachten bij een motor, sommen we hieronder voor je op.
1. Aanschaf motor
Allereerst moet je natuurlijk stilstaan bij de kosten van de aanschaf van de motor. De aanschafkosten van een motor zijn gelukkig eenmalige kosten. Wel kunnen de kosten van een motor aardig uiteenlopen: voor de ene motor kun je wel duizenden euro’s meer betalen dan voor de andere. Dit heeft natuurlijk te maken met onder andere het merk, het bouwjaar en hoeveel kilometers de motor heeft gelopen. Je kunt voor jezelf een budget opstellen hoeveel euro jij wil uitgeven voor de aanschaf van een motor, zodat de zoektocht iets gerichter kan verlopen.
2. Motorverzekering
Als je eenmaal een motor hebt gekocht die aansloot bij jouw wensen en het budget, is het belangrijk om zo snel mogelijk een motorverzekering af te sluiten. Je kunt heel eenvoudig een motorverzekering via Alpina afsluiten die past binnen jouw budget, zodat jij binnen no time de weg op kunt met jouw gloednieuwe motor. Bij het afsluiten van een motorverzekering is het goed om te kijken naar de dekking. Zo kun je kiezen voor WA, WA beperkt casco al allrisk, net zoals je gewend bent bij de autoverzekering. Daarnaast wordt een motorverzekering voordeliger als je al wat schadevrije jaren hebt opgebouwd.
Ben je van plan om met jouw motor op vakantie te gaan naar het buitenland? Dan is het goed om te checken bij jouw motorverzekering of de schade met deze verzekering ook wordt gedekt in het buitenland. Zo niet, dan kun je hiervoor nog een aanvullende verzekering voor afsluiten.
3. Wegenbelasting
Naast de motorverzekering moet je ook denken aan de wegenbelasting. Net zoals alle andere voertuigen moet je namelijk ook voor de motor belasting betalen om op de weg te mogen rijden. Hoeveel wegenbelasting je moet betalen voor jouw motor, verschilt. Dit is namelijk afhankelijk van een aantal factoren, zoals het bouwjaar, de brandstof en het gewicht.
4. Onderhoud
Bij een motor komen natuurlijk ook de nodige onderhoudsbeurten om de hoek kijken. Zo gaan bijvoorbeeld de banden van een motor niet eeuwig mee en moet ook het oliepeil zo nu en dan worden gecheckt en worden ververst. Daarnaast is de kans natuurlijk altijd aanwezig dat de motor mankementen kan gaan vertonen of dat er een lampje gaat branden, waarbij een bezoek aan de garage essentieel is. Onderhoud plegen aan een motor hoort er nou eenmaal bij om de motor optimaal te laten rijden, maar kost ook altijd geld. Je kunt hiervoor een spaarpotje opbouwen, zodat je niet voor financiële verrassingen komt te staan als jouw motor bij de garage staat.
5. Brandstof
Toeren op de motor is leuk, vooral als je op onbekende bestemmingen komt. Toeren geeft je bovendien een gevoel van vrijheid: al met al is het rijden op de motor gewoon heerlijk. Toch is het rijden op de motor niet geheel gratis. Je moet namelijk ook rekening houden met de brandstofkosten. Zo rijden de meeste motoren op benzine, maar je hebt tegenwoordig ook elektrische motoren. Deze rijden een stuk voordeliger, aangezien je deze natuurlijk niet meer vol hoeft te gooien met brandstof.
6. Accessoires
Bij kosten die komen kijken bij de motor, kun je ook denken aan accessoires. Je hebt noodzakelijke accessoires, zoals een helm, handschoenen, een ehbo-kit en beschermende kleding, maar je hebt ook accessoires die niet per se noodzakelijk zijn maar wél de rijervaring verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een navigatiesysteem, een koffer of een andere zadel dat prettiger zit.