Private lease anno 2023, het overwegen waard?

Wanneer het gaat over lease auto’s, betreft het vaak de zakelijke variant. Private lease kwam wel eens voorbij, maar stond bekend als niet voordelig en voorzien van woekercontracten. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat dit vandaag de dag ook wel is veranderd. Private lease is ook met zijn tijd meegegaan en de contracten zijn een stuk voordeliger geworden. Ook zijn ze vriendelijker geworden voor de gebruiker waarbij er meer rekening is gehouden met de persoonlijke omstandigheden. Daarom hier de afweging; Is private lease een goed idee?

Wat is private lease?

Om een goede taxatie te kunnen maken of private lease een goed idee is, is het goed om even nader in te zoomen op wat private lease inhoudt. Private lease is het fenomeen dat je per maand een vast bedrag betaalt, waarmee je een auto naar keuze kan rijden. In dit maandbedrag zit meer dan alleen een bedrag voor de auto zelf, maar ook zaken als onderhoud, schade, verzekering en belasting zijn meegenomen. De enige kosten die je zelf draagt zijn die voor brandstof (lang leve elektrisch rijden!) en uiteraard boetes. Soms zit er nog een stukje eigen risico bij, maar dit zijn nooit hoge bedragen. Aan het einde van de looptijd (vaak rond de vier jaar) wissel je de auto weer in en kun je eventueel een nieuwe auto uitzoeken, inclusief een nieuw contract.

De kosten

Voorheen waren de kosten van private lease behoorlijk hoog, maar met de stijgende prijzen van auto’s zelf maar ook van de andere kosten omtrent autorijden, is het steeds voordeliger geworden. Ook doordat private lease gangbaarder is geworden, kan de schaalgrootte aangepast worden. Kortom, de kosten zijn steeds concurrerender geworden ten opzichte van zelf een auto kopen. Daarnaast weet je exact vooraf de kosten per maand, dat is anders dan bij het regulier kopen van een auto. Daarnaast zijn de kleine lettertjes bij het auto leasen ook wel aangepast. Zo zijn er uitzonderingen om de looptijd van het contract eerder te laten stoppen. Denk aan het wegvallen van je baan als vaste inkomstenbron of andere tegenvallers in de privésfeer.

Kortom, wanneer je de balans opmaakt en kijkt naar de verschillende leasecontracten die er vandaag de dag op de markt zijn, dan kan je niet anders dan concluderen dat het een aantrekkelijk alternatief is voor kopen. Geen onverwachte kosten meer, en ook geen groot bedrag wat in één keer even afgetikt moet worden. Het succes van het afsluiten van een goed contract zit hem wel in de onderlinge vergelijking. Het ene contract is zeker het andere niet!

Reacties

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie