Dit moet je weten over het motor-examen (AVD-examen)

De laatste jaren rijden we opvallend meer motor in Nederland. Om motor te mogen rijden moet je in ieder geval je theorie examen en AVD-examen halen. Staat er binnenkort zo’n examen voor jou op de planning en ben je benieuwd wat je zoal kunt verwachten?

Nu er voor het eerst meer dan 800.000 motorfietsen in Nederland te vinden zijn volgens onderzoek van het CBS is het nog belangrijker dan eerder om goed op de hoogte te zijn van de actuele verkeersregels om de situatie op de weg veilig te houden. Daarnaast is er nog een aantal zaken dat je moet weten over je motor-examen. In dit artikel lees je er meer over.

Voordat de examenrit begint op het parkeerterrein

Om je motorrijbewijs te halen, moet je net als bij het halen van je autorijbewijs een theoretisch examen en een zogeheten AVD-examen voldoen. Het AVD-examen is een motor-examen verkeersdeelneming en duurt in totaal 55 minuten. Voordat het examen begint, ontmoet je op het parkeerterrein van het examencentrum van het CBR je examinator. Hij of zij legt je precies uit wat er zoal gaat gebeuren en controleert een aantal zaken. Zo moet er gecheckt worden of je in het afgelopen jaar bent geslaagd voor het examen voertuigbeheersing en of je al geslaagd bent voor je theorie in de afgelopen anderhalf jaar.

Ook controleert diegene je identiteitsbewijs om zeker te weten dat je de juiste leerling bent. Wat er verder nog gecheckt wordt is of het motorvermogen van je lesmotor voldoet aan de categorie waarvoor je af gaat rijden. Ook moet je een ogentest doen om te kijken of je ogen goed genoeg zijn om te mogen rijden en worden er een paar vragen gesteld over de motor, zoals over de banden, het stuur en de remmen van de motor. En doe je een aanvullend examen? Dan wordt er gekeken naar hoe lang je het onderliggende rijbewijs al hebt. Goed om te weten dus.

Hoe gaat de examenrit voor motorrijbewijs in z’n werk?

Heb je je motor theorie op zak, heb je een geldig identiteitsbewijs mee en doen je ogen het naar behoren? Dan kan de examenrit voor je motorrijbewijs beginnen. De rit duurt in totaal ongeveer 35 minuten. De examinator zit samen met je rij-instructeur in de auto die achter je aan rijdt. De instructeur vertelt je onderweg wat je moet doen. Dat hoor je door middel van een handig ontvangertje dat bevestigd zit in de helm die je draagt. Hierbij houdt de examinator in de gaten hoe je rijdt, of je zelfstandig rijdt en hoe je daarbij omgaat met veiligheid.

Het is goed om te weten waar de examinator verder nog meer naar kijkt. Hij of zij kijkt onder andere naar hoe je in het verkeer deelneemt en daarbij wel of niet let op andere verkeersdeelnemers. Ook controleert de examinator je plaats op de weg, in hoeverre je verkeersregels toepast en je algemene beheersing van de motor in het verkeer. Let dus extra goed op deze onderdelen zodat je hier extra goed op kunt scoren en de kans op slagen hoger wordt. Blijf ook zo kalm mogelijk en zorg ervoor dat je motorkleding goed zit.

Na je examenrit op de motor: dit moet je weten

Direct na afloop van de examenrit hoor je of je geslaagd bent of niet. Dat vertellen ze je in het examencentrum van het CBR. Ben je geslaagd dan kun je direct na de dag van je examen een rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Ben je helaas gezakt dan zal de examinator je meer vertellen over wat er beter kan en waar je dus nog aan moet werken voor de volgende keer. Hij of zij schrijft dit op op het uitslagformulier, zodat je daar met je instructeur mee bezig kunt gaan. Het is aan te raden om dit zo snel mogelijk te doen.

Op dat moment weet je immers nog precies waar je op moet letten en heb je je motor theorie op zak. Dit kan op z’n vroegst twee weken na het examen. Daarmee wil het CBR stimuleren dat je de tijd hebt om je nog beter voor te bereiden op het examen. Ben je niet geslaagd omdat je verkeersgevaarlijk rijgedrag vertoont? Dan kun je te maken krijgen met een langere wachttijd. Het CBR rekent hiervoor op z’n minst zes weken wachttijd voor. Die tijd moet je gebruiken om te oefenen, oefenen en nog eens oefenen om zo alsnog je rijbewijs te kunnen scoren.

Reacties

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie