De verrassing van 2021: De Suzuki GSX-S950

De verrassing van 2021: De Suzuki GSX-S950

Het is pas een maand geleden dat Suzuki de vernieuwde GSX-S1000 aan het grote publiek presenteerde, maar daar stoppen de Japanners niet. De hypernaked van Suzuki krijg er namelijk een klein broertje bij: De 2021 GSX-S950. De jongste telg uit de Suzuki-familie is in alle opzichten volwassen te noemen, maar dan wel geschikt voor het A2-rijbewijs.

Naar eigen zeggen moet de GSX-S950 in 2021 zorgen voor een ‘big bike experience’, terwijl de Japanse naked met het maximale vermogen van 95 pk/70kw wel precies binnen de A2-regeling valt. Ondanks de 950 aanduiding is het blok van de nieuwe GSX-S hetzelfde 999 cc blok als dat van z’n grote broer. Opvallend, want hierdoor zijn de twee op het eerste gezicht nauwelijks van elkaar te onderscheiden.

Aan koppel geen gebrek op de 2021 GSX-S950

Hoewel de GSX-S950 qua topvermogen flink inlevert ten opzichte van de 1000 weet Suzuki toch een slordige 93 Nm aan koppel uit de vier-in-lijn te persen. Ter vergelijking: De GSX-S1000 heeft zo’n 106 Nm tot zijn beschikking. Geen verkeerde specificaties dus, ook niet wanneer we met een schuin oog naar de concurrentie kijken. Teruggebracht naar 35kw levert de 950 nog steeds een bijzondere 76 Nm.

het logo van de Suzuki GSXS950

Naast hetzelfde blok heeft de 2021 GSX-S950 tevens hetzelfde frame, swingarm en schokdemper als de 1000. Om de kosten toch iets te kunnen drukken is echter gekozen voor een zilverkleurige 43mm KYB voorvork, en dat is dan precies een van de weinig componenten waaraan deze 950 te herkennen is. Verder onderscheid de nieuwe naked zich door het gebruik van Tokico remschijven aan de voorzijde en een ogenschijnlijk rechter stuur.

Lees ook:  MV Agusta in 2021: Vernieuwde Brutale 800 en Dragster

Een blik op de elektronica

Qua elektronica zal de nieuwe GSX-S950 standaard uitgerust worden met het Suzuki Easy Start System, ABS, Low RPM Assist en het Suzuki Traction Control System (STCS). Net als de GSX-S1000 beschikt hij tevens over een slipperclutch, gecombineerd met het Suzuki Clutch Assist System.

De GSX-S950 zal ergens augustus 2021 verschijnen bij de dealers en is dan beschikbaar in drie kleurstellingen: wit met rood, matzwart en tritonblauw. Prijzen van de nieuwe GSX-S950 zijn op dit moment nog niet bekend.

Chrome

Quincy

Quincy

Quincy is niet zomaar enthousiast te krijgen, behalve als het om motoren gaat! Een circuitdag, een rit in het buitenland of gewoon een rondje om de kerk, Quincy is overal voor in. Als hoofdredacteur bij Motorstof.nl schrijft hij over het laatste motornieuws, deelt hij zijn kennis en test hij de nieuwste motoren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Join the club...

Wil je net als vele andere motorrijders wekelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Drop dan hier je e-mailadres, wij doen de rest... 👇