TEST: Suzuki V-Strom 1050XTA 2022

Bepaalde dingen in het leven zijn niet meteen de eerste keer lekker. Daar moet je een smaak voor krijgen. Dat is beslist niet het geval met de Suzuki V-Strom 1050XTA 2022. Dat is wel duidelijk gezien het regelrechte succes dat Suzuki heeft sinds de komst van de V-Strom 1000 in 2002. Hoe hij zich na bijna 20 jaar evolutie houdt in de wereld van allroads waar de lat steeds hoger ligt? Pak een stoel en kom er hier achter.

Nog niet zo heel lang geleden hadden wij de eer om de 2022 Suzuki V-Strom 650XTA te testen. Een hele eer zelfs zo bleek, want hij doorstond onze enthousiaste doch strenge keuringtest met vlag en wimpel. Streng als we zijn maakten we het hem niet makkelijk. Maar we zijn ook rechtvaardig en we zouden liegen als we zeiden dat hij niet regelmatig een glimlach op ons porum toverde. Dit keer is het de beurt aan de grote broer: namelijk de Suzuki V-Strom 1050XTA 2022. “De 650 is een echte speelfiets en de jeugdigste van het stel. De 1050 is stukken serieuzer.” is een veel gehoorde uitspraak, zelfs door Suzuki zelf. Maar is dat zo?

Begin op het gemiddelde personeelsuitje over allroads en het zal niet lang duren voordat iedereen je probeert te overtuigen dat de BMW GS dé motor is die je zoekt. En toegegeven, BMW heeft dat heel goed gespeeld. De V-Strom 1050XTA is wat ons betreft hét perfecte argument om de discussie aan te gaan. Want doet hij echt onder voor allroads die eerder boven de 20.000 euro zitten dan eronder? Hij werd voor 2022 niet gewijzigd, op de kleuren na. En o ja, we zouden het bijna vergeten, maar het blok werd natuurlijk Euro-5 compatible gemaakt. Het maximumkoppel bedraagt 100 Nm bij 6.000rpm. Het maximumvermogen komt nu op 107,6 pk bij 8.500rpm. Dat is 6,8 pk meer dan dat van zijn voorganger, de V-Strom 1000.

Kat uit de boom kijken

Het design is duidelijk geïnspireerd op dat van de legendarische Suzuki DR-Z en de DR-Big. Suzuki heeft dat prima weten te verwerken in de motor. Hoewel we dit zeker kunnen waarderen, hoeven we niemand te overtuigen dat de V-Strom 1050XTA geen eye-catcher is waar je zompig van wordt als je hem bekijkt vanaf het terras. Of toch wel? Smaken verschillen natuurlijk.

Hoe dan ook, daar ligt zijn kracht ook niet. Niet poetsen maar l*llen, dat lijkt het motto te zijn en dát straalt hij wel uit. Dat begint al bij het plaatsnemen in de comfortabele zetel die in twee hoogten verstelbaar is. Dan volgt het omdraaien van de sleutel. De cockpit heeft meer weg dan die van een F16: onze innerlijke nerd deed acuut een vreugdedansje. Liefhebbers van The Matrix komen dus ook prima aan hun trekken. De zithouding voegt daad bij het motto want de rijder wordt direct uitgenodigd om te stoppen met praten en te doen waarvoor je plaatsneemt: rijden.

“De 650 is een echte speelfiets en de jeugdigste van het stel. De 1050 is stukken serieuzer.” is een veel gehoorde uitspraak, zelfs door Suzuki zelf. Maar is dat zo?

“Hoe hebben ze deze uitlaatdemper door de keuring kunnen krijgen?” is het eerste wat we ons afvragen wanneer de dikke 1037cc tellende twin kinderlijk eenvoudig tot leven gewekt wordt door het Suzuki Easy Start-systeem. Want hij laat van zich horen. Tijdens de eerste meters houdt hij zich subtiel op de achtergrond en geeft het idee dat hij niet zo nodig in de schijnwerpers hoeft te staan. Hij geeft je voornamelijk bergen vertrouwen, in meerdere opzichten. Naar je schoonmoeder om haar uit bad te halen, dat wil je hierop doen. Even langs die verjaardag wippen om alle clichés-der-clichés de revue te horen passeren: als er één motor is waarop je dat aandurft is het deze. Snel nog even naar de supermarkt om maandverband voor je vriendin te halen, geen probleem, want met de V-Strom 1050XTA maak je vrienden. Overal. Of natuurlijk gewoon even naar de Noordkaap op en neer om daarna de “Top 10 mooiste stuurwegen van Europa” te verkennen die binnenkort op Motorstof komen te staan.

Kortom, de Suzuki V-Strom 1050XTA 2022 fluistert je van alle kanten toe dat hij het allemaal kan zonder een druppel zweet te verliezen. Maar laten we het even dichterbij huis houden. Want wat nog meer als eerst opvalt is hoe enorm goed deze kameraad stuurt.

Als een wolkje

Het is geen geheim dat veel Japanse motorfabrikanten standaard niet de meest exotische vering monteren en met Suzuki is dat niet anders. Er wordt vaker wel dan niet op vering bezuinigd en dat vind je vaak terug in het stuurgedrag. Vooral op vriendelijker geprijsde motoren. Wellicht zorgt het lichtgewicht aluminium frame voor de sublieme handelbaarheid of wellicht is het de 43mm instelbare Kayaba-voorvork, maar één ding is zeker: deze fiets stuurt goed. Heel goed. Het gaat met het grootste gemak en het meeste vertrouwen. Daarmee richt de V-Strom 1050XTA 2022 zich meteen op een breed publiek: zowel jong als oud, ervaren en onervaren kunnen hiermee met plezier uit de voeten. Puntje van kritiek: alleen als je écht serieus doorpookt, lijkt de vering op een gegeven moment niet meer thuis te geven, wat resulteert in een deinende achterkant. Dat is wellicht prima te verhelpen met wat afstelling of aftermarket veren, maar de meeste rijders zullen prima uit de voeten kunnen met de standaard vering.

Van alle markten thuis

Dan het motorische deel, ook niet bepaald onbelangrijk. Het 1037cc V-Twin blok dat zijn oorsprong vond in de TL1000S mag dan door de jaren heen flink aangepast zijn, maar heeft zeker niet zijn anabolenkuur volledig afgezworen. Tuurlijk, het explosieve is eraf en is door de jaren heen wijzer geworden maar dat uit zich vandaag de dag in een gemoedelijk karakter zonder saai te worden. Over de hele linie is er altijd genoeg vermogen dat altijd zeer soepel en bruikbaar tot uiting komt. Spannend wordt het nooit overigens, maar spannend is relatief. Verwacht geen eindschot, net zoals zijn kleinere broertje, maar waar de V-Strom 1050XTA je wél op trakteert is een heerlijke grom vanaf de 6000rpm waarbij je je kan afvragen of een sportuitlaat nodig is. En als je dan eenmaal in een jeugdige bui bent en je moet uiteindelijk stoppen, geen zorgen. De 310mm dubbele remschijven met Tokico vierzuiger-remklauwen doen prima hun werk. Niets meer, niets minder. Over sportief gesproken, we weten niet goed of hij bodemspeling mist of dat hij gewoon fantastisch stuurt. Enfin, dat hij zo goed stuurt op straat waardoor je regelmatig nieuwe stepjes nodig gaat hebben is zover duidelijk.

“Begin op de gemiddelde verjaardag over allroads en het zal niet lang duren voordat iedereen je probeert te overtuigen dat de BMW GS dé motor is die je zoekt. En toegegeven, BMW heeft dat heel goed gespeeld. De V-Strom 1050XT is wat ons betreft hét perfecte argument om de discussie aan te gaan.”

Combineer bovenstaande met een lekker blok dat meer dan voldoet in allerlei omstandigheden zoals volledige bepakte motorreizen met duo, maakt het geheel prima in balans. Iets waar de 650XT iets tekort schoot. Zelfs als je als berijder door de jaren heen ook volwassener geworden bent -we bedoelen natuurlijk dat je leren pak op mysterieuze wijze lijkt te krimpen in de kledingkast- heb je altijd genoeg vermogen. Houd het dan op bij heerlijk sturen op bochtig asfalt, genieten van mooie vergezichten terwijl je je telefoon oplaadt onder de buddyseat in het 12-volt stopcontact en je motor volgehangen is met Knorr maaltijdpakketten, zo ver mogelijk van huis? Uiteraard met de cruisecontrol aan. Welnee.

Met gebalde vuisten

Ook voor het ruigere werk haalt hij zijn neus op. Deze V-Strom 1050XTA heeft serieus indruk op ons gemaakt in het onverharde. Daar staat hij verrassend zijn mannetje. Kwestie van de in drie-standen selecteerbare tractioncontrol uitschakelen en de mildste riding-mode kiezen door middel van de Suzuki Drive Mode Selector. Ook hier geeft de Suzuki V-Strom 2022 bakken vertrouwen. We durven zelfs zover te gaan door te beweren dat, om er nog maar even een cliché bij te halen, hij prima de bal hoog kan houden tussen een GS en Africa Twin. En dat voor een pak geld minder, terwijl dat niet af te zien is aan de bouwkwaliteit en afwerking. Het Motion Track Brake-systeem en Combined Brake-systeem is overigens heel subtiel aanwezig en hindert niet bij het onverhard rijden.

Praktische zaken

Zoals het verbruik. Daar kunnen we kort over zijn. De benzineprijzen blijven zo ver stijgen dat sommigen wellicht al hun persoonlijk faillissement willen aanvragen. Niet als het aan de Suzuki V-Strom 1050XTA 2022 ligt. Met zijn gemiddeld 1:20 of zelfs hoger bij rustig rijden is hij uiterst lief voor de portemonnee. Het actuele verbruik is overigens wel wat lastig aflezen op de realtime blokjes in het toch al druk ogende LCD scherm. Daar zijn zaken als toerental, snelheid, brandstofvoorraad plus de gekozen instellingen voor het Traction Control-systeem, S-DMS en ABS af te lezen. Deze laatste is overigens helaas niet uit te schakelen. Wij waren verzot op de hightech ogende cockpit maar voor sommigen is het wellicht een beetje te veel van het goede. Optioneel is een bagagesysteem beschikbaar met gemakkelijk te bevestigen zijkoffers en een topkoffer, waarmee onze V-Strom uitgerust was.

De Suzuki V-Strom 1050XTA 2022 komt in de opvallende oranje met witte kleurstelling van de DR-Z, naast drie andere kleuren: Black / Silver Grey, Yellow en Glass Sparkle Black. De 2022 Suzuki V-Strom 1050XTA staat vanaf € 15.499,- in de showroom te koop.

Fotografie door RH Fotografie & Stephan de Ridder

In ’t kort
Op zoek naar een betaalbare alleskunner waar je ook nog eens bergen plezier mee kunt hebben en waarmee je prima voor de dag kunt komen? De Suzuki V-Strom 1050 is om een reden al jaar-in-jaar-uit een bestseller en dat is voor 2022 niet anders. Een motorwaar alles aan klopt. Bang for buck is waar deze motor voor staat. Een middagje gummen in de bergen, een verre bestemming op je bucketlist afstrepen of gewoon een dagje naar een strand, hij kan het allemaal. En het leuke? Hij doet dit niet omdat hij het kan, maar omdat hij het wíl. Ben je een rustige toerder, een bochtenvreter of zandhaas? De 2022 Suzuki V-Strom 1050XTA biedt voor elk wat wils.
LOOKS
73
HOOLIGANBIKE
66
RIJGEMAK
91
GOOIEN EN SMIJTEN
88
PRIJS
78
KWALITEIT
82
VIND IK LEUK
87
ECHT LEKKER
Sturen tot je erbij neervalt
Zeer breed werkgebied
Alleskunner
Verbruik
KAN BETER
Voor een 1000cc ietwat tam
Bij serieus sturen ondermaatse vering
81

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie