Algemeen Stof voor Beginners

Circuitdag op je motor: Wat kun je verwachten?

Ben jij een Rossi- of Marquez fan, of houd je gewoon van snelheid en adrenaline? Wellicht dat een circuitdag op jouw motor dan iets voor je is! Met het rijden op het circuit verbeter je niet alleen je rijvaardigheden, het is ook een leuke ervaring die je waarschijnlijk niet snel zult vergeten.

Voor het circuitrijden zijn vele aanbieders welke middels theorie- en praktijklessen jou gaan leren het beste uit jezelf te halen wanneer het gaat om het circuitrijden, maar ben je hier helemaal nieuw in, wat moet je dan verwachten?

Als we het hebben over een circuitdag op je motor kunnen we deze in drie onderdelen opsplitsen:

  • Rijden met begeleiding
  • Vrij rijden
  • Competitief rijden

In dit artikel zullen we met name ingaan op het eerste, gezien dit de eerste stap is die men moet zetten wanneer het gaat om rijden op het circuit.

Theorie en praktijk

Hoewel er veel aanbieders zijn voor circuitdagen lijken de leervormen in veel gevallen heel erg veel op elkaar. Praktijk- en theorielessen worden vaak afgewisseld waarbij je in de theorielessen stof mee krijgt welke je tijdens het rijden op het circuit in praktijk kunt brengen. Rijden op het circuit gebeurt doorgaans achter een marshall welke de ‘ideale lijn’ gaat rijden. Dit is de denkbeeldige lijn welke men zou moeten volgen om de snelst mogelijke rondetijd neer te zetten.

Dit rijden achter de marshall gebeurt over het algemeen in kleinere groepjes waarbij het kan zijn dat deelnemers worden gevraagd te rouleren, dit wil zeggen dat iedereen een keer direct achter de marshall rijd om de ideale lijn te kunnen volgen.

Technische eisen voor je motor

Hoewel een ieder vrij is om tijdens een circuitdag te gaan rijden zal de motor toch aan wat eisen moeten voldoen, het is daarom verstandig zelf de regelmatige controles uit te voeren zodat je verzekerd bent van een dagje gummen. Remmen- en bandenslijtage zijn hierbij extra belangrijk gezien deze door de hogere snelheden op het circuit sneller zullen slijten. Zijn je banden al aan vervanging toe, vervang deze dan van tevoren.

Wat niet in de regelmatige controles opgenomen is maar wel van belang gaat spelen op het circuit is je uitlaat, en dan met name het geluid wat deze produceert. De circuits in Nederland hebben vrijwel allemaal een dB-limiet. Rijd je dus met een sportuitlaat zonder dB-killer dan zul je deze waarschijnlijk overschrijden. Hoe hoog deze limiet is verschilt per circuit, echter is het raadzaam om met je originele uitlaat te gaan rijden, of minstens je dB-killer terug te plaatsen.

Snelheid

Wat als je niet snel genoeg bent? Een logische vraag, echter verdeelt bijna iedere aanbieder zijn deelnemers in groepen welke gebaseerd zijn op ervaring en snelheid. Op die manier heeft iedereen het leuk en blijft ook de veiligheid voor iedereen gewaarborgd.

Quanto Costa

Een circuitdag is over het algemeen niet goedkoop, denk dan niet alleen aan het geld wat je kwijt bent voor de circuitdag zelf, maar ook aan de slijtage van je motor. Bijvoorbeeld je banden gezien deze een stuk minder lang mee zullen gaan.

Qua kosten lopen de prijzen per circuit ook aardig uiteen, het TT circuit Assen is over het algemeen prijziger dan het circuit Zandvoort of circuit Lelystad. Wil je echter een volledige circuitdag rijden houd dan toch rekening met zo’n 150-250 euro voor je inschrijving.

Meer info

Neem voor meer informatie over circuitdagen altijd contact op met de aanbieder, bovenstaande informatie is bedoeld om een beeld te schetsen van wat een circuitdag inhoud per aanbieder kan hier wat verschil in zitten.

Love
0
Smile
0
Haha
0
Sad
0
Star
0
Weary
0

Altijd op de hoogte blijven van nieuwe content? Like ons dan op Facebook!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwe content? Like ons dan op Facebook!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties