CONCEPT: Triumph’s elektrische TE-1

CONCEPT: Triumph’s elektrische TE-1

“Elektrisch is de toekomst” denkt ook het Britse merk, zo blijkt uit het TE-1 project waar hard aan wordt werkt. Terwijl elektrische motoren over het algemeen nog erg teleurstellen qua vormgeving en batterijprestaties lijken aan de andere kant van de Noordzee aardige vorderingen gemaakt te worden. Het project is al even bezig, maar begint nu met de start van fase drie pas echt vorm te krijgen.

Het TE-1-project startte in mei 2019 als samenwerking tussen vier grote Britse industrieleiders: Triumph Motorcycles, Integral Powertrain Ltd.’s e-Drive Division, de Universiteit van Warwick en Williams Advanced Engineering. Die laatste doet F1-fanaten wellicht een belletje rinkelen, ook daar worden zij namelijk goed vertegenwoordigd.

Triumph TE-1 concept

Triumph TE-1: de resultaten tot nu toe

De resultaten beperken zich op dit moment nog met name tot testresultaten welke zijn gericht op de batterijtechnologie en aandrijflijnprestaties. De batterij, welke door Williams wordt ontwikkeld, is reeds beproefd op de testbank en overtreft qua prestaties reeds bestaande oplossingen als we de Britten mogen geloven. De elektromotor wordt ontwikkeld door Powertrain Ltd.’s e-Drive Division en moet zo’n 130 kw gaan produceren – omgerekend ongeveer 180 pk – terwijl het gewicht met 10 kg verrassend laag blijft.

Triumph zelf heeft zich met name gericht op het ontwikkelen van de voertuigsoftware, wat onder andere moet zorgen voor een intuïtieve gasrespons. Daarnaast is er uiteraard gewerkt aan een gloednieuw chassis, wat is geoptimaliseerd voor elektrisch gebruik en verder ontwikkeld zal worden in fase 3. De eerste schetsen zien er wel erg bekend uit, maar zelfs dan mogen we qua vormgeving niet klagen.

Lees ook:  De 2022 Speed Triple 1200 RR: Een superbike in een retro jasje

Steve Sargent, Chief Product Officer bij Triumph laat weten dat “het uitgangspunt voor ons in het TE-1-project was om belangrijke feedback van klanten te verzamelen over wat rijders echt willen van hun motorfietsen. Daarnaast willen we begrijpen hoe een elektrische motorfiets de ervaring kan bieden die rijders verlangen. Dit betekent de manier van rijden, het rijbereik, het gevoel en de manier waarop vermogen en koppel wordt geleverd. Door al deze feedback in overweging te nemen, zijn we begonnen met het ontwerp van het chassis, met de nadruk op het samenbrengen van alles op het TE-1 Prototype op een manier die een rijervaring biedt die opwindend en nieuw is, maar tevens vertrouwd.”

Chrome

Quincy

Quincy

Quincy is niet zomaar enthousiast te krijgen, behalve als het om motoren gaat! Een circuitdag, een rit in het buitenland of gewoon een rondje om de kerk, Quincy is overal voor in. Als hoofdredacteur bij Motorstof.nl schrijft hij over het laatste motornieuws, deelt hij zijn kennis en test hij de nieuwste motoren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Join the club...

Wil je net als vele andere motorrijders wekelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Drop dan hier je e-mailadres, wij doen de rest... 👇