We kunnen er niet omheen dat er dagelijks ontzettend veel moeite wordt gedaan om motorrijden veiliger te maken. Triumph liet eerder al merken op de elektronische toer te zijn. Wellicht proberen ze op deze manier hun steentje bij te dragen aan de veiligheid met de Triumph SOS app die onlangs gelanceerd is. In het onfortuinlijke geval van een aanrijding schakelt de app geheel automatisch de hulpdiensten in.
De app is speciaal voor alle motorrijders ongeacht het merk motorfiets ontworpen. Dus niet alleen voor Triumph rijders. De software wordt op de achtergrond uitgevoerd en luistert nauw naar de sensoren in de smartphone die een ongeval kunnen detecteren. Hoe het werkt? Eerst herkent het systeem patronen die overeenkomen met een ongeval. Daarna wordt er nog eens een uniek validatieproces uitgevoerd alvorens de hulpdiensten ingeschakeld worden. Dit alles gebeurt in een oogwenk. Ook worden je locatiegegevens direct doorgezet.

De Triumph SOS app is gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk, Europa, Noord Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland en zal dan ook in al deze genoemde gebieden werken. Mits er ontvangst is natuurlijk. Abonnement zei je? De eerste 3 maanden zijn voor Triumph rijders gratis en daarna zal er maandelijks een bedrag moeten worden betaald. De Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend, maar in Amerika zullen de kosten 3,99 dollar per maand bedragen. Daarbij zijn er geen annuleringskosten en is het abonnement te allen tijde opzegbaar.
Hoe zit het met Big Brother?
Triumph zegt zelf dat persoonlijke gegevens zoals de snelheid niet vastgelegd worden en dat er ook geen verdere telemetrische gegevens met de hulpdiensten gedeeld worden. Maar wees gewaarschuwd: de Google Playstore waar de app gedownload kan worden, geeft aan dat er wél gegevens kunnen worden gedeeld.

Triumph stelt rijders die zich zorgen maken dat de hulpdiensten ingeschakeld worden tijdens een normale rit gerust: de app kijkt naar beweging en feedback om er zeker van te zijn dat de route vervolgd wordt. Ook zal er eerst interactie met de rijder gevraagd worden in geval van ongevalsdetectie. Er verschijnt dan een vraag direct op het scherm. Mocht zo’n detectie er dan toch zijn, dan zal normaal doorrijden of reageren op de vraag op het display de detectie annuleren.
Nu we toch geen bier op het terras kunnen drinken, kunnen we net zo goed voor de prijs van een biertje investeren in extra veiligheid.