Hoe rijd je motor met een autorijbewijs?

Hoe rijd je motor met een autorijbewijs?

Mag je motor rijden met een autorijbewijs? Het antwoord op deze vraag is gecompliceerd, maar wellicht dat er in de toekomst toch wat wijzigingen aan komen. Zo heeft Duitsland pas een wetsvoorstel aangenomen waardoor mensen met het autorijbewijs onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor hun A1 rijbewijs. Maar hoe zit dit in Nederland?Het korte en simpele antwoord is nee, in principe niet. Daarbij gaan we ervan uit dat je een tweewieler bedoelt, deze mag je in Nederland per definitie niet met een autorijbewijs besturen.

Hoe rijd je dan wel motor met een autorijbewijs

De enige voertuigen die op dit moment het voorkomen hebben van een motor en bestuurd mogen worden met het B-rijbewijs zijn een Piaggio MP3, de Peugeot Metropolis en de sinds kort nieuw geïntroduceerde Yamaha Tricity. De nog altijd dominerende MP3 heeft hiervoor de afstand tussen de voorwielen vergroot tot 46cm en er is een voetrem toegevoegd. Daarmee is het model op kenteken officieel een driewielig motorvoertuig en mag je deze met een autorijbewijs besturen. Er zit alleen één addertje onder het gras. Met ingang van 19 januari 2013 mag je geen driewielig voertuig meer besturen zonder een A-rijbewijs. Je dient dus je autorijbewijs voor 19 januari 2013 te hebben gehaald om op deze motorscooter te mogen rijden.

De Yamaha Niken en het autorijbewijs

motor met autorijbewijs yamaha niken

Hoewel ook wij de Yamaha Niken een pracht van een machine vinden, en je stiekem zou verwachten dat deze met het autorijbewijs bestuurd wordt, voldoet deze motor helaas niet aan de eisen voor een driewielig voertuig. Deze motor mag je dus niet met een autorijbewijs besturen. Om dit pareltje te mogen besturen zul je dus je A-rijbewijs moeten gaan halen, al vragen we ons af of je dan nog op een driewieler wilt gaan rijden. Meer over de Yamaha Niken lees je op de website van Yamaha.

Helaas pindakaas

Er zijn weinig opties als je kijkt naar de mogelijkheden voor het rijden van een motor met een autorijbewijs. Gelukkig is het halen van je A-rijbewijs nooit een slechte keuze. We willen je dus aanraden gewoon te beginnen met lessen, zo zijn je keuzes voor een motor eindeloos! Wil je meer weten over het halen van je motorrijbewijs? Lees dan hier meer over rijlessen en het rijbewijs.

Quincy

Quincy

Quincy is niet zomaar enthousiast te krijgen, behalve als het om motoren gaat! Circuittrainingen, ritjes naar het buitenland of een rondje om de kerk: Quincy is overal voor in. Als oprichter van Motorstof.nl deelt hij graag zijn kennis met je.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lezerspost
Lezerspost
1 jaar geleden

Lekker prulverhaal zo #clickbait