Waarom je motor taxeren geen overbodige luxe is

Een motor taxeren is voor veel motoreigenaren onbekend terrein. Waarom zou je eigenlijk, je bent toch niet van plan je motor te verkopen. De uitkomst van een taxatierapport staat echter los van een verkoop- of inruilwaarde. Hij geeft gewoon een duidelijk beeld van wat jouw motorfiets waard is. Simpel, in keiharde euro’s.

Waarom die waardebepaling zo belangrijk is heeft alles te maken met je verzekering. Ben je namelijk volledig-casco verzekerd, dan zit de kans er dik in dat je de dagwaarde uitgekeerd krijgt bij een total loss of diefstal. Dat klinkt natuurlijk prima, maar die dagwaarde is doorgaans niet zo hoog als de taxatiewaarde. De dagwaarde heeft als nadeel dat deze wordt berekend aan de hand van een aantal vaste factoren, te denken aan kilometerstand, leeftijd en originele accessoires. Er wordt in feite een inschatting gemaakt op basis van de afschrijving, terwijl er genoeg motoren zijn die geen baat hebben bij zo’n standaard berekening.

Nieuwe motor taxeren?

Heb je een relatief nieuwe – en originele – tweewieler dan is een taxatie vaak overbodig. Je kunt dan immers prima uit de voeten met de nieuwwaarde- en aanschafwaarderegelingen die door diverse verzekaars worden aangeboden. Op die manier krijg je ofwel de nieuwwaarde terug, of het bedrag waarvoor je je motor zelf hebt gekocht.

Bijzondere motor taxeren

Van plan je motor te taxeren?

Laat je je motor taxeren check dan in ieder geval of je taxateur gecertificeerd is, bij je verzekering kun je checken bij welke organisatie jouw taxateur aangesloten moet zijn. Ontvang je jouw taxatierapport dan mag je de verzekering weer lastig gaan vallen. Een hogere taxatiewaarde betekent natuurlijk een wijziging, dus zul je je huidige verzekering moeten herzien. Hoewel er genoeg taxateurs zullen roepen dat hun rapport slechts 1 of 2 jaar geldig blijft om zodoende hun portemonnee te kunnen spekken zijn de polisvoorwaarden van je verzekering hierin leidend. Een periode van drie jaar is zo’n beetje de standaard. Ben je verzekerd naar taxatiewaarde dan bestaat er geen twijfel meer over het bedrag wat je uitgekeerd hoort te krijgen. Dát is het bedrag wat je ontvangt bij een total loss of diefstal.

Dat klinkt natuurlijk ideaal, maar een motor taxeren kost natuurlijk ook wat. De prijzen kunnen verschillen, maar je mag rekening houden met zo’n 100 – 200 euro, en dat is best een investering. Je hebt immers geen garantie dat je taxatiewaarde extra waarde toevoegt. Even vlug rekenen vertelt ons echter dat zo’n bindend taxatierapport je per maand uiteindelijk zo’n 5 euro kost. Een paar euro per maand om achteraf niet onaangenaam verrast te worden, is dat geen investering waard?

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie