Tips om je motor te verkopen? Eigenlijk moet je ‘m natuurlijk niet weg doen, tenzij er een nieuw pareltje voor in de plaats komt. Mocht je nou toch een goede reden hebben om je motor te verkopen dan helpen we je graag verder. Met deze 8 tips zorg jij ervoor dat je motor snel wordt verkocht, en dat je er ook de juiste prijs voor krijgt.
Tip 1: Verkoop je motor in een goede staat
We hoeven je hopelijk niet uit te leggen dat het belangrijk is dat je motor zich in een goede staat bevindt wanneer je deze wilt verkopen. Deze tip staat dan ook op nummer 1. Kopers zonder technische kennis schrik je namelijk al snel af op het moment dat bekend is dat er onderdelen aan vervanging toe zijn, of er achterstallig onderhoud is. Door te zorgen dat je motor zich in een goede staat bevind spreek je dus een groter publiek aan, zo zorg je er niet alleen voor dat je motor sneller wordt verkocht, maar ook dat je verkoopprijs een stuk hoger zal liggen. Lees hier meer over het checken van de technische staat van je motorfiets.
Wil je de beste prijs krijgen voor je motor, zorg er dan te allen tijde voor dat je deze aan een particulier verkoopt. Zo duurt het verkooptraject wel iets langer, maar houd je uiteindelijk meer geld over.
Tip 2: Verkoop je motor aan een particulier
Wanneer je je motor wilt verkopen heb je vaak twee opties, of je ruilt hem in bij een dealer, of je verkoopt hem aan een particulier. Wanneer je je motor echt zo snel mogelijk kwijt wilt kun je er natuurlijk voor kiezen deze in te ruilen bij een dealer, de prijs die je ervoor terugkrijgt zal echter een stuk lager liggen. Wil je de beste prijs krijgen voor je motor, zorg er dan te allen tijde voor dat je deze aan een particulier verkoopt. Zo duurt het verkooptraject wel iets langer, maar houd je uiteindelijk meer geld over.
Je kunt je motor natuurlijk ook verkopen via websites als . Op die manier verkoop je je motor op de snelste manier, maar is de verwachte verkoopprijs wel een stuk lager.
Tip 3: Bepaal de prijs waarvoor je je motor wilt verkopen
Wat is je motor nu waard?
Om een goede inschatting te kunnen maken is het belangrijk dat je gaat kijken wat de waarde van jouw motor is. Ga hiervoor bijvoorbeeld kijken op Marktplaats, of check het bijvoorbeeld via Kentekencheck.nl. Op Marktplaats vind je motoren die ongeveer overeenkomen met jouw model, bouwjaar, kilometerstand en technische staat. Aan de hand van deze factoren kun je de marktwaarde eenvoudig bepalen.
Houd rekening met onderhandelingen
Denk er wel aan dat mensen de motorfiets altijd voor minder zullen proberen te kopen, houd hiermee dus rekening bij het bepalen van je vraagprijs. Bepaal voor jezelf tevens de laagste prijs waarvoor je de motor weg wilt doen. Het komt bij het verkopen van je motor vaak voor dat er nog onderhandelt wordt over de prijs wanneer iemand komt kijken. Het is handig om van te voren bepaald te hebben wat je uiterste prijs is, zo wordt je niet verrast tijdens het onderhandelen.
Tip 4: Maak goede foto’s voor de verkoop van je motor
Ga je jouw motor via Marktplaats of een andere site verkopen? Zorg er dan voor dat je goede en duidelijke foto’s maakt. Over het algemeen geldt hier, hoe meer hoe beter! Zorg er in ieder geval voor dat je iedere zijde van de motorfiets fotografeert en zorg er tevens voor dat je deze gewassen hebt. Maak bij voorkeur foto’s ten opzichte van een neutrale achtergrond, plaats je motor daarom bijvoorbeeld voor een muur voordat je foto’s maakt. Heeft je motor ergens een krasje zitten waar je de koper op wilt wijzen? Maak hier dan een duidelijke foto van, zo komt een potentiele koper niet voor verassingen te staan tijdens een bezichtiging.
Bonustip: Facebook Marketplace en Autoscout24 worden wat minder bezocht, maar bieden je wel de mogelijkheid gratis je motor te koop te zetten, in tegenstelling tot Marktplaats!


Experimenteer bij het maken van je foto’s eens met andere invalshoeken. Hiermee zorg je ervoor dat de foto’s van jouw motor direct opvallen.
Tip 5: Je motor verkopen doe je met een pakkende tekst
Zorg ervoor dat de tekst bij je advertentie origineel en overzichtelijk is, de zin “Met pijn in m’n hart” hebben we nu wel genoeg gezien. Wil je een koper overhalen jouw motor te kopen, geef hem dan zoveel mogelijk informatie:
- Kilometerstand
- Technische staat
- Bouwjaar
- Aantal cilinders
- Motorinhoud
- Vermogen
- De reden van verkoop
- Hoelang de motor in jouw bezit is geweest
- Of een proefrit mogelijk is
- Wel- of geen import
- Welke after-market onderdelen zijn gemonteerd
- Wat de koper bij de motor krijgt (onderhoudsboekjes, navigatie-mount etc.)
- Eventuele minpunten
Dat laatste klinkt misschien een beetje vreemd, maar wanneer je eerlijk bent over een krasje op de tank creëert dat toch een beetje vertrouwen bij een potentiële koper.
Tip 6: De beste tijd om je motor te verkopen
Eigenlijk is het heel logisch, maar de beste tijd om je motorfiets te verkopen is aan het begin van het jaar. Veel motorrijders rijden namelijk niet door in de winter, zodoende is de vraag aan het einde van een kalenderjaar dus een stuk lager dan aan het begin van het jaar. De vraag naar motoren is in de maanden maart, april, mei en juni het hoogst. Zo kan een koper dus nog een heel seizoen van zijn nieuwe aanwinst genieten. Houdt er wel rekening mee dat er begin van het jaar veel concurrentie is, je kunt er dus ook voor kiezen om je motor al in januari of februari te koop te zetten. Zo vang je al een betere prijs, maar is er nog weinig concurrentie.
Tip 7: Onderhandelen over de prijs van je motor
Zoals we in tip 3 al aangaven is het belangrijk om een vraagprijs te bedenken, zorg ervoor dat deze hoger is dan jouw uiterste prijs, maar dat deze niet te hoog is ten opzichte van je concurrenten. Zo heb je dus wat spelingsruimte wanneer het op een onderhandeling aankomt. Een koper die van plan is te onderhandelen zal zijn enthousiasme niet kenbaar maken en een openingsbod doen wat veel lager is dan je vraagprijs. Laat je hierdoor niet van je stuk brengen. Een koper weet namelijk dat een laag openingsbod zijn kans om wat van de prijs af te halen een stuk groter maakt. Laat dus vooral merken waarom jij vind dat jouw motor zoveel waard is en zorg ervoor dat je niet onder je uiterste prijs uitkomt. Dat iemand is komen kijken wil niet zeggen dat hij degene is die hem mee moet nemen.
Tip 8: De verkoop van je motor afronden
Ben je het eens geworden over de verkoopprijs? Gefeliciteerd! Je hoeft nu enkel je motor nog over te schrijven. Zorg er dus voor dat je hiervoor wel de juiste papieren bij de hand hebt. De volgende documenten ga je nodig hebben:
Het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs
óf
De kentekencard en de tenaamstellingscode
Voorheen kon je alleen een voertuig overschrijven op het postkantoor, maar tegenwoordig kan dit ook gewoon online via het RDW. Zo is het dus mogelijk om zelfs je motor over te schrijven op feest- en zondagen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een kentekencard, een tenaamstellingscode en een smartphone met NFC-lezer (Iphone 7+ of Android V6.0+).