8 tips om je motor theorie examen te halen

Ben jij op zoek naar dé tips om je motor theorie te halen? Met deze 8 tips zorg jij ervoor dat je het meeste kans maakt je theorie examen succesvol af te leggen. Uit cijfers van het CBR blijkt dat slechts 52 procent die in 2019 zijn motor theorie examen aflegde hem ook daadwerkelijk haalde. Dit ten opzichte van 55 procent in 2018, het is dus belangrijk je goed voor te bereiden. Met onze tips zorg jij ervoor dat je je slagingskans voor het motor theorie examen verhoogt en dus zo snel mogelijk je motorrijbewijs op zak hebt.

Tip 1: Vraag het motor theorie examen alvast aan

Heb je een stok achter de deur nodig om te beginnen met leren? Vraag het theorie examen dan alvast aan. Op deze manier heb je een datum om naar toe te werken wat over het algemeen erg prettig leert. Maak dus een inschatting voor jezelf op basis van je huidige kennis en je leervermogen. Om te kijken hoeveel kennis je al hebt opgedaan kun je bijvoorbeeld een motor theorie-examen afleggen, zo zie je direct waar je aandachtspunten liggen. Voor het leren zul je over het algemeen rekening moeten houden met minimaal 4-8 weken.

Tip 2: Begin niet te laat met leren

Het lijkt zo logisch, maar je kent het wel. Je hebt nog 8 weken de tijd en maakt je nergens zorgen over, tot je motor theorie-examen opeens volgende week al is! Doe jezelf een plezier en zorg er voor dat je structureel blijft leren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dagelijks een uurtje leren een stuk effectiever werkt dan vijf uur op een dag leren. Zo wordt de geleerde stof namelijk opgenomen in je langetermijngeheugen, en biedt de geleerde stof je dus ook echt waarde in het verkeer.

motor theorie tips examens oefenen

Tip 3: Oefen motor theorie-examens online

Leren vanuit je theorieboek is natuurlijk prima, maar het oefenen van motor theorie examens bereid je voor op het echte werk. Tevens zorgt het er voor dat je met een stuk meer vertrouwen aan je theorie-examen begint. Motor theorie examens oefenen kan eenvoudig online, bijvoorbeeld via Theorie.nl. Via Theorie.nl kun je voor een bepaalde tijd onbeperkt theorie examens oefenen, zo kun je de dagen voor je theorie-examen nog flink wat proefexamens maken.

Tip 4: Oefen je motor theorie in de praktijk

Ja, dit klinkt inderdaad een beetje vreemd, maar scroll nog niet verder. Misschien bevind je je al dagelijks in het verkeer, probeer op zulke momenten te bedenken hoe je je op de motor zou gedragen. Kijk bijvoorbeeld even op dat verkeersbord wanneer je de straat in fietst, mag je daar ook met een motor in? Door bewust met je omgeving om te gaan en de verkeersregels te oefenen dwing je jezelf om de motor theorie naar boven te halen. Zo leer je niet alleen sneller, maar wordt ook je AVD-examen een stuk eenvoudiger.

Tip 5: Leer de verschillen

Misschien ben je al in het bezit van je autorijbewijs en ken je dus heel veel van je motor theorie al. Hoewel de twee theorie-examens veel overeenkomen, zijn er wel degelijk verschillen en is het verstandig hiervan bewust te zijn. Deze vragen tellen namelijk net zo zwaar mee en kunnen je dus het examen kosten. Geef deze verschillen dus wat extra aandacht als je reeds in het bezit bent van je autorijbewijs.

Tip 6: Controleer en corrigeer je fouten

Ben je veel motor theorie examens aan het oefenen en maak je weleens een foutje? Controleer deze dan! Zorg ervoor dat je altijd te weten komt wat het juiste antwoord op de vraag had moeten zijn, en probeer te begrijpen waarom dit zo is. Zo zorg je er niet alleen voor dat je deze vraag een volgende keer wel goed hebt, maar wordt je ook bewust van de vragen waarmee je moeite hebt. Hierop kun je vervolgens meer aandacht aan besteden.

Het is bewezen dat bananen bevorderlijk zijn voor je alertheid, concentratie en motivatie. Eet dus een uurtje voor je examen één of twee banaantjes om hiervan te profiteren.

Tip 7: Op tijd naar bed

Tja, dat genoeg slaap een positief effect heeft op ons concentratievermogen mag duidelijk zijn. Het is dus verstandig de avond voor je motor theorie examen op tijd naar bed te gaan. Zorg er tevens voor dat je vlak voor het examen niet teveel eet, een goed ontbijt is belangrijk, maar ‘vol zitten’ kan juist een negatieve invloed hebben op je concentratievermogen. Het is bewezen dat bananen bevorderlijk zijn voor je alertheid, concentratie en motivatie. Eet dus een uurtje voor je examen één of twee banaantjes om hiervan te profiteren.

Tip 8: Je motor theorie examen kan ook mondeling

Heb je moeite met snel lezen, of ben je dyslectisch? Dan bestaat er de mogelijkheid om mondeling je motor theorie examen af te leggen. Je wordt dan individueel getoetst waarbij de vragen je worden voorgelezen door een examinator, hiervoor krijg je 15 minuten extra tijd. Weet dat hier wel extra kosten aan zitten verbonden en dat dit examen enkel kan worden aangevraagd door een rijschool, meer informatie hierover lees je op de website van het CBR.

Met deze tips haal jij je motor theorie!

Dat zijn ze dan, onze tips om je motor theorie te halen, de rest zul je helemaal zelf moeten doen. Heb je je motor theorie-examen succesvol afgelegd, dan kun je door naar het AVB- en/of AVD-examen. Heb jij misschien nog een tip voor beginnende motorrijders, laat het dan weten in de comments!

Reacties

  1. Handig artikel! Goed om inderdaad wat tips voor het halen van je motor theorie uit te lichten, net als het halen van je vrachtwagentheorie en bustheorie etc. is dat net iets anders dan wanneer je voor je autorijbewijs gaat!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie