8 tips voor het halen van je AVD examen

8 tips voor het halen van je AVD examen

Zo snel kan het gaan, een paar weken geleden moest je je AVB-examen nog halen, en inmiddels mag je al op voor je AVD examen bij het CBR. Wij hebben dé tips verzameld die jij nodig hebt om je AVD examen te halen op de motor. Zo maak jij ook tijdens dit praktijkexamen de grootste kans om te slagen!

Tip 1: Bereid je goed voor op je AVD examen

Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat geldt ook voor je AVD examen. Tijdens je AVB examen heb je al laten zien dat je je motor genoeg beheerst. Tijdens het AVD examen moet je laten zien dat je jezelf ook in het verkeer goed staande kunt houden. Rijd je al dagelijks auto, dan zul je vermoedelijk minder moeite hebben met het AVD examen, het verkeer is dan immers minder overweldigend. Veel rijscholen geven hun leerlingen ook de mogelijkheid het uur voor hun praktijkexamen een les te boeken, op die manier heb je de mogelijkheid even ‘warm te draaien’ voordat je AVD examen begint. Vraag hier gerust om bij je rij-instructeur.

Tip 2: Zorg dat je motorkleding goed zit

Goed zittende motorkleding is natuurlijk sowieso een must, maar zorg er ook voor dat deze motorkleding vertrouwd is. Veel beginnende motorrijders beginnen met kleding van hun rijschool, maar kopen naarmate de lessen vorderen steeds meer eigen motorkleding. Koop je vlak voor je praktijkexamen nieuwe motorkleding, gebruik dan bij voorkeur toch de motorkleding van je rijschool. Nieuwe motorkleding kan in het begin namelijk wat knellen of onwennig aanvoelen, iets wat je absoluut wilt voorkomen tijdens je AVD examen. Vandaar deze tip als nummer 2.

Tip 3: Een foutje maken mag

Tijdens je AVD examen een foutje maken is natuurlijk enorm vervelend. Laat je echter niet meteen uit het veld slaan, één fout hoeft namelijk niet te betekenen dat je je examen niet haalt. Afhankelijk van de gemaakte fout kan de examinator veel vertrouwen in je krijgen op het moment dat je deze ook netjes oplost. Raak vooral niet gefrustreerd wanneer je een foutje maakt, maar probeer deze zo goed en zo rustig mogelijk op te lossen. Dit is af te zien in je rijgedrag en draagt bij aan een minder stressvol praktijkexamen.

Het is voor een examinator belangrijker dat je de situatie goed inschat en daar correct naar handelt dan dat je je op de kilometer vasthoud aan de maximum snelheid.

Tip 4: Wees niet teveel bezig met je snelheid

Een maximale snelheid bestaat natuurlijk met een reden, maar precies de maximum snelheid opvolgen is niet altijd handig. Als vierde tip willen we dus meegeven niet teveel met je snelheid bezig te zijn. Overdrijven is natuurlijk ook een vak, als richtlijn zouden we daarom maximaal 10 km/u aanhouden. Wanneer de situatie ernaar vraagt, bijvoorbeeld bij een inhaalactie, mag je gerust 10 km/u harder rijden dan de maximum snelheid. Het is voor een examinator belangrijker dat je de situatie goed inschat en daar correct naar handelt dan dat je je op de kilometer vasthoud aan de maximum snelheid.

Lees ook:  Waarom een degelijke telefoonhouder op je motor een must is

Tip 5: Rust goed uit voor je AVD examen

Het klinkt zo eenvoudig, maar een goede nachtrust is belangrijk, zeker voor je AVD examen. Probeer dus te allen tijde 8 uur slaap te pakken en ga op tijd naar bed. Wanneer je uitgerust aan je praktijkexamen begint is het makkelijker je te focussen. Wil je echt zeker zijn van een goede nachtrust zorg dan voor een donkere slaapkamer, vermijd beeldschermen het uur voordat je gaat slapen en beperk alcohol en cafeïne.

Tip 6: Blijf kalm tijdens je praktijkexamen

We bespraken hem al even bij tip 3, maar het is belangrijk kalm en rustig te blijven tijdens je AVD examen. Vergeet de verhalen die anderen je hebben verteld over hun examen, denk niet te veel na over je examinator en sta niet te lang stil bij een foutje wat je eventueel maakt. Door kalm te blijven tijdens het afleggen van je examen kun je je beter concentreren op het geen wat van je verwacht wordt, namelijk motorrijden. Heb je snel last van zenuwen of faalangst? Bespreek dit dan van tevoren met je rij-instructeur, deze kan je een passend advies geven voor hetgeen waar jij tegenaan loopt.

Een motorrijder is kwetsbaar in het verkeer, zorg er dus altijd voor dat je je op een veilige plaats op de weg bevind

Tip 7: Kijken, kijken, kijken

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor je praktijkexamen, maar voor motorrijden in het algemeen. Kijken is één van de belangrijkste aspecten tijdens het motorrijden, zo heb je waarschijnlijk reeds geleerd dat je moet kijken waar je heen wilt. Rijden in het verkeer neemt uiteraard nog een extra aspect met zich mee, namelijk het verkeer zelf. Heb je dus wat meer tijd nodig om voor jezelf een inschatting te maken van een situatie, neem deze tijd dan. Gehaast je spiegels checken en weinig ‘waarnemen’ heeft geen zin en zal ongetwijfeld door je examinator opgemerkt worden.

Lees ook:  Je motor verkopen: 8 Tips voor de beste deal

Tip 8: Inhalen mag

We breien hier een beetje voort op tip nummer 4, inhalen mag, maar toch zie je het (te) weinig terug op een AVD examen. Een motorrijder is kwetsbaar in het verkeer, zorg er dus altijd voor dat je je op een veilige plaats op de weg bevind. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om tussen twee vrachtwagens te blijven rijden, ook al rijden zij wel de maximum snelheid. Het is dan verstandig om een inhaalmanoeuvre uit te voeren, dit doe je natuurlijk wel op een gepaste plek en met voldoende afstand . Wees niet bang dat je je examinator en rij-instructeur kwijt raakt, zij zorgen er wel voor dat ze je bijbenen, of vragen je vervolgens ergens even stil te staan.

Met deze tips begin jij aan je AVD examen!

Met deze AVD examen tips moet je het gaan doen, de rest is helemaal aan jezelf. Heb jij je motorrijbewijs al gehaald en wat gehad aan deze tips? Laat het ons dan weten in de comments! Mocht je hier nou een tip missen, dan kun je deze hier ook kwijt. Moet je nog beginnen met lessen, of ben je nog bezig met je theorie-examen, kijk dan ook eens op Theorie.nl, hier kun je eenvoudig je theorie leren en examens oefenen.

Chrome

Quincy

Quincy

Quincy is niet zomaar enthousiast te krijgen, behalve als het om motoren gaat! Een circuitdag, een rit in het buitenland of gewoon een rondje om de kerk, Quincy is overal voor in. Als hoofdredacteur bij Motorstof.nl schrijft hij over het laatste motornieuws, deelt hij zijn kennis en test hij de nieuwste motoren.

2 thoughts on “8 tips voor het halen van je AVD examen

  1. Ik moet 9-11-20 voor mijn avd examen. En ik moet zeggen dat ik best wel zenuwen heb, maar dat had ik ook bij mijn avb en ook daar ben ik geslaagd. Maar aan deze tips ga ik veel hebben. Super bedankt en ik hoop dat ik woensdag ga slagen. Het komt vast goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Join the club...

Wil je net als vele andere motorrijders wekelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Drop dan hier je e-mailadres, wij doen de rest... 👇