Een motor druppellader: de beste investering voor je accu

Met een druppellader voor je motor voorkom je accuproblemen na het langdurig stallen van je tweewieler. Een druppellader is in feite gewoon een acculader die de accu van je motor weer bijlaadt. Als extraatje stopt hij ermee wanneer de accu vol zit en start hij weer wanneer het laadniveau van je accu onder een bepaald niveau komt te zitten. Zo blijft de accu van je motor in topconditie.

Een motor druppellader is een waardevolle aanschaf, maar heb je ‘m ook echt nodig? Heb je een motor met elektrische start dan maakt deze gebruik van een accu welke de motor voorziet van een elektrische lading. Lang stilstaan is funest voor een accu, deze ontlaadt zichzelf namelijk wanneer deze niet gebruikt wordt. Dit probleem zie je met name terug nadat een motor van winterstalling komt. Wanneer de lente weer aanbreekt wordt getracht de motor weer te starten, maar is er te weinig spanning aanwezig. Is de accu te ver ontladen, dan dien je deze hierna zelfs volledig te vervangen.

Met een motor druppellader zorg je ervoor dat je accu niet te ver ontlaadt. Het idee is dat een druppellader de accu van je motor langzaam bij ‘druppelt’, in tegenstelling tot een normale acculader. Hierdoor loop je niet het risico dat je accu overladen raakt en kun je je accu langdurig aan een druppellader aansluiten, bijvoorbeeld tijdens de winterstalling, zonder dat deze je accu beschadigt. Een druppellader wordt daarom ook wel een slimme acculader genoemd.

Druppellader op je motor monteren

Het monteren van een druppellader op je motor is vrij eenvoudig. Je druppellader wordt te allen tijde geleverd met twee kabels welke gemarkeerd zijn als plus- en minpool. Je sluit deze kabels aan op de corresponderende polen op je accu. Vervolgens hoef je in de meeste gevallen enkel de stekker van je druppellader in het stopcontact te steken en je slimme acculader doet de rest.

Tip: In veel gevallen zijn de twee kabels die geleverd worden bij je druppellader los te halen van je druppellader. Je kunt er dus voor kiezen om de kabels permanent aan de accu van je motor te bevestigen. Op die manier hoef je enkel de kabels aan je lader te bevestigen om deze bij te laden en heb je geen omkijken meer naar je accu.

Welke motor druppellader schaf jij aan?

De druppelladers van Optimate staan al jaren bekend als dé druppellader voor je motor. Zo zijn met name de Optimate 3 en 4 populair, maar is er inmiddels al een Optimate 7 op de markt uitgebracht. Die doet z’n werk nog beter, maar deze uitgave voel je dan ook wel direct in je portemonnee. De Optimate 7 is verkrijgbaar voor zo’n 150 euro, waar je voor een Optimate 4 vaak slechts de helft betaalt terwijl de verschillen wat ons betreft verwaarloosbaar zijn. De populaire Optimate 4 is daarom volgens ons nog steeds dé druppellader voor je motor.

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie