Een motor druppellader: de beste investering voor je accu

Met een druppellader voor je motor voorkom je accuproblemen na het langdurig stallen van je tweewieler. Een druppellader is in feite gewoon een acculader die de accu van je motor weer bijlaadt. Als extraatje stopt hij ermee wanneer de accu vol zit en start hij weer wanneer het laadniveau van je accu onder een bepaald niveau komt te zitten. Zo blijft de accu van je motor in topconditie.

Een motor druppellader is een waardevolle aanschaf, maar heb je ‘m ook echt nodig? Heb je een motor met elektrische start dan maakt deze gebruik van een accu welke de motor voorziet van een elektrische lading. Lang stilstaan is funest voor een accu, deze ontlaadt zichzelf namelijk wanneer deze niet gebruikt wordt. Dit probleem zie je met name terug nadat een motor van winterstalling komt. Wanneer de lente weer aanbreekt wordt getracht de motor weer te starten, maar is er te weinig spanning aanwezig. Is de accu te ver ontladen, dan dien je deze hierna zelfs volledig te vervangen.

Met een motor druppellader zorg je ervoor dat je accu niet te ver ontlaadt. Het idee is dat een druppellader de accu van je motor langzaam bij ‘druppelt’, in tegenstelling tot een normale acculader. Hierdoor loop je niet het risico dat je accu overladen raakt en kun je je accu langdurig aan een druppellader aansluiten, bijvoorbeeld tijdens de winterstalling, zonder dat deze je accu beschadigt. Een druppellader wordt daarom ook wel een slimme acculader genoemd.

Lees ook:
Benzinetank afvullen: Doe jij het nog?

Druppellader op je motor monteren

Het monteren van een druppellader op je motor is vrij eenvoudig. Je druppellader wordt te allen tijde geleverd met twee kabels welke gemarkeerd zijn als plus- en minpool. Je sluit deze kabels aan op de corresponderende polen op je accu. Vervolgens hoef je in de meeste gevallen enkel de stekker van je druppellader in het stopcontact te steken en je slimme acculader doet de rest.

Tip: In veel gevallen zijn de twee kabels die geleverd worden bij je druppellader los te halen van je druppellader. Je kunt er dus voor kiezen om de kabels permanent aan de accu van je motor te bevestigen. Op die manier hoef je enkel de kabels aan je lader te bevestigen om deze bij te laden en heb je geen omkijken meer naar je accu.

Welke motor druppellader schaf jij aan?

De druppelladers van Optimate staan al jaren bekend als dé druppellader voor je motor. Zo zijn met name de Optimate 3 en 4 razend populair. Inmiddels is er reeds een Optimate 7 op de markt uitgebracht, maar deze uitgave voel je dan ook wel direct in je portemonnee. De Optimate 7 is verkrijgbaar voor zo’n 150 euro, waar je voor een Optimate 4 vaak slechts de helft betaald terwijl de verschillen wat ons betreft verwaarloosbaar zijn. De populaire Optimate 4 is daarom volgens ons nog steeds dé druppellader voor je motor.

Lees ook:
7 Tips voor motorrijden in de winter

Met de Optimate 4 haal je een alles in één acculader in huis. De Optimate 4 is zowel te gebruiken voor STD, AGM als GEL accu’s, zo kun je er dus altijd mee uit de voeten. De slimme lader is te gebruiken bij extreem koude temperaturen en is daarom ideaal voor tijdens de winterstalling. Ben je je druppellader vergeten aan te sluiten tijdens de wintermaanden? De Optimate 4 kan zelfs ver ontladen accu’s vanaf maar liefst 0,5 V herstellen. Tevens wordt aangegeven dat ze de levensduur van je accu tot maar liefst 400% verlengen. Een nieuwe accu kost al snel 50 euro, die kosten verdien je dus snel weer terug.

Volg ons op social media

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Instagram

Advertentie

Populair

Join the club...

Wil je net als vele andere motorrijders wekelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Drop dan hier je e-mailadres, wij doen de rest... 👇