Je motor winterklaar maken in 7 stappen

Je motor winterklaar maken in 7 stappen

Ga jij je motor winterklaar maken? Wanneer de koude wintermaanden weer aanbreken zit het motorseizoen er voor veel motorrijders weer op. De motoren worden weer in hun winterslaap gebracht waarna ze in de lente weer mogen ontwaken. Onze bolides verdwijnen voor maanden in onze schuren of garages zonder dat er gereden wordt. Wil je problemen in de lente voorkomen dan is het verstandig je motor goed voor te bereiden op de winterstalling. De redactie van MotorStof.nl zocht voor je uit hoe jij het beste je motor winterklaar kunt maken.

Motor winterklaar maken: tijd voor nieuwe olie

Een goed moment om je olie te verversen is vlak voordat deze een langere tijd gestald wordt. Motorolie verzuurd namelijk wanneer het gebruikt wordt, zonde om deze zuren je motor te laten aantasten wanneer deze gestald staat. Ververs je olie en vervang het oliefilter dus voordat je je motorfiets stalt, zo geef je de aanwezige zuren niet de kans om rubbers en metalen aan te tasten.

Breng je banden op de juiste spanning

Ga je je motor winterklaar maken, zorg dan dat je banden de juiste spanning hebben. We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen dat je banden nogal belangrijk en kostbaar zijn, maar banden kunnen na langere tijd stilstaan vervormen. Genoeg reden om maatregelen te nemen dus! Heb je een middenbok, gebruik hem, heb je paddockstands tot je beschikking, nog beter! Bij voorkeur haal je beide van de grond af om vervorming van het rubber te voorkomen. Is dit echt niet mogelijk, pomp je banden dan op tot zo’n 2.8 bar om vervorming zoveel mogelijk tegen te gaan en draai je banden een aantal keer tijdens stalling.

Wil je zeker weten dat je motor in topconditie blijft, zorg er dan voor dat je deze goed wast voordat je hem stalt. Zo was je eenvoudig pekel en andere corroderende stoffen weg die je lak en chassis kunnen beschadigen.

Leg je accu aan de druppellader tijdens de wintermaanden

Dit zien we vaak gebeuren, je haalt je motor van stalling af en opeens wil hij niet meer starten. Je accu is namelijk leeg. Een ontladen accu is enorm vervelend en zie je vooral terug bij zogeheten loodzuuraccu’s. Deze accu’s ontladen vrij snel wat problemen kan geven bij het starten van je motor, ook de kou tijdens stalling helpt hier niet bij. Gelukkig is er een oplossing, namelijk de aanschaf van een druppellader. De druppellader sluit je eenvoudig aan op de accu en zorgt ervoor dat deze heel langzaam bijgeladen wordt. Zo kun je hem gedurende de wintermaanden aan de lader laten liggen.

Lees ook:  8 tips om je motor theorie examen te halen

Was je motor goed voor hij de winterstalling in gaat

Wil je zeker weten dat je motor in topconditie blijft, zorg er dan voor dat je deze goed wast voordat je hem stalt. Zo was je eenvoudig pekel en andere corroderende stoffen weg die je lak en chassis kunnen beschadigen. Om het helemaal af te maken kun je je lak tevens voorzien van een beschermlaag door hem in de was te zetten, zo blijft jouw lak in topconditie.

Motor winterklaar maken: voorkom roestvorming

Je motor op een droge plaats neerzetten is natuurlijk belangrijk, je wilt natuurlijk niet dat de weersomstandigheden je motor aantasten. Toch kan zelfs in een schuur of garage roestvorming plaatsvinden. Om dit te voorkomen kun je gelukkig wat voorzorgsmaatregelen nemen tijdens het winterklaar maken van je motor. Zo bescherm je metalen eenvoudig door ze in te spuiten met een siliconenspray. Vrijwel de gehele motor is hiermee te behandelen voor extra bescherming, met uitzondering van je banden en remmen natuurlijk.

motor winterklaar maken ketting spannen

Je ketting onderhouden betekent ook dat je deze op de juiste spanning instelt. Als vuistregel wordt aangehouden dat een ketting 2 tot 3 cm speling mag hebben. Check voor jouw specificaties altijd het werkplaatshandboek voor jouw type motorfiets.

Geef je ketting onderhoud om je motor winterklaar te maken

Is je motorfiets voorzien van een ketting, zorg er dan voor dat deze ook zijn onderhoud krijgt. Zo verleng je de levensduur van je ketting en tandwielen. Zorg ervoor dat je deze minimaal eens per 1000 kilometer controleert op de juiste spanning en hem iedere 500 kilometer even invet. Daarnaast is het belangrijk je ketting iedere 1000 kilometer te reinigen, dit doe je eenvoudig met een kettingreiniger of wat diesel met een borstel. Zorg er daarna voor dat je je ketting weer goed invet met een kettingspray.

Lees ook:  8 tips voor het halen van je AVD examen

Aftanken en additief toevoegen

Het aftanken van je motor is wellicht een oude gewoonte, toch is tijdens het winterklaar maken van je motor aan te raden. Veel motoren beschikken nog steeds over een stalen tank, hiermee bestaat het risico dat er condensvorming kan ontstaan welke roestvorming kan veroorzaken. Door je motor goed af te tanken voorkom je dus condensvorming en blijft tevens de brandstof zelf van betere kwaliteit. Benzine is tegenwoordig helaas niet meer lang houdbaar, een zogeheten fuel stabilizer zorgt ervoor dat deze zijn kwaliteit behoudt. Zo voorkom je problemen in het voorjaar!

Je motor is klaar voor de winter

Heb je de hiervoor beschreven stappen allemaal gevolgd? Dan is jouw motor klaar voor de winter! Nu weet je zeker dat je jouw motor zonder zorgen een paar maanden gestald kunt laten staan en je in het voorjaar weer lekker kunt rijden.

Chrome

Quincy

Quincy

Quincy is niet zomaar enthousiast te krijgen, behalve als het om motoren gaat! Een circuitdag, een rit in het buitenland of gewoon een rondje om de kerk, Quincy is overal voor in. Als hoofdredacteur bij Motorstof.nl schrijft hij over het laatste motornieuws, deelt hij zijn kennis en test hij de nieuwste motoren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Join the club...

Wil je net als vele andere motorrijders wekelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Drop dan hier je e-mailadres, wij doen de rest... 👇