Als er dit jaar een naked bike de markt op is gebracht met een spraakmakend design, dan is het wel de nieuwe Suzuki GSX-S1000. De 2021 machine heeft qua styling een flinke update gekregen, en ondanks de nodige kritiek op de nieuwe koplamp zijn wij met de nieuwe vormgeving meer dan tevreden.
Eerst wat over de krachtbron, want die is redelijk gelijk gebleven. Suzuki heeft natuurlijk wat trucjes uitgehaald om deze aan de Euro 5 norm te laten voldoen, maar in de basis is het nog steeds de vier-in-lijn uit de GSX-R1000. Het blok heeft met z’n 152 pk iets meer vermogen dan zijn voorganger, terwijl je met een maximaal koppel van 106 Nm iets inlevert, al is het verschil van 2 Nm te verwaarlozen.
Alles behalve verrassend zou je zeggen, maar tijdens onze test wordt duidelijk dat Suzuki zelfs met zo’n 30 pk minder dan de concurrentie een degelijke naked bike op de markt weet te zetten. Dat minimale verlies in koppel is namelijk het gevolg van de koppelcurve die glad is gestreken, met als resultaat dat de twee dipjes die de vorige generatie in het middengebied vertoonde niet waarneembaar zijn. Liefhebbers van de vorige GSX-S1000 zullen blij zijn met de wijzigingen aan het gasklephuis, deze werd namelijk bekritiseert op z’n nerveuze gasrespons. De aanpassingen zorgen voor een beter voorspelbare gasreactie, al blijft de Japanner in de meest agressieve rijmodus nog steeds happig op het gas. Wie rustig wilt toeren kiest op z’n dashboard voor standje B, wat het Japanse merk inmiddels heeft hernoemd naar Basic.
Nieuwe elektronica op de 2021 GSX-S1000
De drie aanwezige rijmodi zijn onderdeel van het Suzuki Intelligent Ride System (S.I.R.S) en dragen dus de namen Active, Basic en Comfort, afleesbaar als A, B en C op het dashboard. Met de Active modus wakker je het vuur aan in de Japanse vier-in-lijn, terwijl je met de Basic modus net zoveel vermogen hebt, maar de gasrespons iets voorspelbaarder is. In de Comfort modus heb je eigenlijk niets te zoeken, tenzij het regent. De rijmodi zelf zijn niet instelbaar, al is via het LCD dashboard wel de tractie controle in vijf standen in te stellen en heb je tevens de mogelijkheid om de standaard aanwezige quickshifter uit te schakelen. Een optie die waarschijnlijk enkel als opvulling van het dashboard dient.

De 2021 Suzuki GSX-S1000 beschikt niet over een IMU, en dat is eigenlijk best jammer. De aanwezige elektronica is hierdoor wat beperkt. Naast eerdergenoemde opties beschik je uiteraard over ABS, maar dan hebben we de noemenswaardige opties wel zo’n beetje gehad. Geen bochten-ABS of wheelie controle dus. Begrijp me niet verkeerd, de GSX-S1000 wil maar al te graag op het achterwiel, maar wordt daarin nu tegen gehouden door de aanwezige tractie controle. Wie zijn voorband een dagje vrij gunt dient de tractie controle dus uit te schakelen, plezier gegarandeerd.
Een bike met ballen
Sturen gaat op de hardcore Japanner zonder problemen, want ondanks dat het vernieuwde stuur op hoge snelheid iets meer volharding nodig heeft weet hij enorm goed z’n lijnen te behouden. Hoewel de machine z’n eigen identiteit heeft voel je zeker op hogere snelheid dat dit een nakomeling is van de GSX-R, en dat is wat mij betreft alleen maar positief. De draaicirkel is wat aan de grote kant, waardoor straatje keren in de meest agressieve rijmodus soms als een opgave voelt. Voor wie van plan is om op lage snelheid te manoeuvreren is standje B dus aan te raden. De voorzijde wint direct mijn vertrouwen, waardoor ik de vier-in-lijn al na enkele minuten in opdrogende omstandigheden op één oor kan leggen. Een eigenschap die ik bij de vorige generatie ook goed kon waarderen. De gekozen Dunlop Sportmax Roadsmart II blijken tevens een goede keuze en zijn al snel op bedrijfstemperatuur.
Dat bredere stuur scheelt overigens slechts 23 mm, maar moet volgens Suzuki zorgen voor een verbeterde zitpositie waardoor ook langere ritten met meer dan genoeg comfort zijn af te leggen. Het vernieuwde zadel draagt daar natuurlijk ook aan bij, want ondanks het sportieve voorkomen blijkt ook hier comfort een van de kernwaarden geweest te zijn.

Ook qua beleving heeft Suzuki een leuke stap gezet, want het geluid wat de vernieuwde airbox produceert is op z’n minst opwindend te noemen. Of de Japanners hiervoor bij de concurrentie hebben afgekeken is onbekend, maar de geproduceerde klanken worden door ondergetekende enorm gewaardeerd. De standaard uitlaat is lekker compact, maar verder niet noemenswaardig. Opvallend genoeg biedt Suzuki zelf geen alternatief voor de standaard pijp.
Het is een tweeling…
Dan even een flinke stap opzij, want naast deze 2021 GSX-S1000 heeft Suzuki nog wat anders op de markt gebracht, en dat is de GSX-S950. Ze zijn op het eerste oog nauwelijks van elkaar te onderscheiden, maar waar de door ons geteste 1000 beschikt over 112 kW heeft de 950 het te stellen met 70 kW. Combineer dat met de iets lagere prijs van een kleine 11.000 euro en het is al snel duidelijk dat Suzuki hiermee zijn pijlen richt op een jongere doelgroep. De grootste verschillen – buiten het overduidelijke verschil in vermogen – zitten ‘m in de quickshifter, instelbare vering, de Brembo remklauwen voor en de tractie controle. Die laatste is trouwens gewoon aanwezig op de 950, maar is dan wel in drie standen verstelbaar, in plaats van vijf.
De aanwezige koplamp blijkt een hot topic, want waar je ook komt: iedereen heeft het er over.
De styling van de nieuwe GSX-S1000 is werkelijk om door een ringetje te halen. Op deze nieuwe generatie is gekozen voor strakke en agressieve lijnen, waarbij duidelijk inspiratie uit de alom bekende Katana is gehaald. Zelfs over de textuur van het kuipwerk is nagedacht, want waar onbenullige kapjes gewoonlijk in het zwart worden uitgevoerd heeft Suzuki ervoor gekozen deze van een camouflage-patroon te voorzien. Een klein detail, die de algehele afwerking net dat kleine beetje extra geven.

Tja, die koplamp…
De aanwezige koplamp blijkt een hot topic, want waar je ook komt: iedereen heeft het er over. Ook ikzelf moest echt wel even wennen aan de gewaagde keuze van Suzuki, maar naarmate de test vorderde kon ik er steeds meer waardering voor opbrengen. De keuze voor een wat minder conventionele koplamp neemt voor Suzuki natuurlijk wel een klein risico met zich mee. De GSX-S750 is immers niet meer en de eerdergenoemde GSX-S950 heeft precies hetzelfde uiterlijk. Of ’t een succes wordt is voorlopig nog een raadsel, maar wie nog twijfelt raad ik aan ‘m in het echt te bekijken: het maakt een wereld van verschil.
Fotografie door RH Fotografie