Column: Te luid is uit

Tijden veranderen’ wordt weleens geopperd, en terwijl ik dat schrijf voel ik me opeens heel oud. Ik denk – zeker in deze Coronatijd – nog regelmatig terug aan vroeger, toen overal nog gerookt mocht worden. Toen de asbakken nog rijkelijk gevuld werden onder het genot van een fluitje in de kroeg bij mij om de hoek, en het aanwezige horecapersoneel daar lachend aan meedeed. Die tijd, die is niet meer, en misschien is dat maar beter ook.

Net als ik me nu kan verplaatsen in de niet-rokers van toen, kan ik me inmiddels ook verplaatsen in de mensen die zich storen aan hard (motor)geluid. Niet omdat ik mezelf erger, want ik glunder nog steeds wanneer ik een brullende twee-cilinder langs hoor stuiven, maar wel omdat ik mezelf kan voorstellen dat niet iedereen datzelfde geluid kan waarderen.

Ik maakte de vergelijking met een geluid waar ik zelf een hekel aan heb: jazzmuziek. Sorry jazzliefhebbers, ik ben er gewoon niet gecharmeerd van. Een avondje jazz kan ik nog handelen, maar ik moet er niet aan denken dat er dagelijks – of misschien wel frequenter – een verdwaalde saxofonist bij mij door de straat rent terwijl hij ijverig zijn blaasinstrument aan het bespelen is. Laat staan dat hij de volgende dag de rest van de band meeneemt, omdat het mooi weer is en hij het een mooie route vond.

Dat ik me kan verplaatsen betekent niet dat ik de genomen stappen door gemeentes kan begrijpen. Kijk ik naar de dijken die worden afgesloten dan voel ik mij als motorrijder tekort gedaan. Er wordt immers niet gekozen voor strengere handhaving tegen overtreders, maar voor het uitsluiten van alle motorrijders, waarvan het gros zich eigenlijk prima gedraagt. Slechts een enkeling zorgt voor overlast, waar vervolgens de hele groep op wordt aangekeken. Dat is niet eerlijk, maar helaas wel hoe het werkt.

Met dat in het achterhoofd startte Hugo Pinksterboer van de MAG de campagne ‘TE LUID is UIT‘. Onderdeel daarvan is onder andere een convenant dat is ondertekend door praktisch alle motormedia, waarmee ook wij als Motorstof.nl onze lezers vragen rekening te houden met de medemens. Het kan best een tandje zachter als dat ervoor zorgt dat de dijken open blijven, toch? Een open dijk of een open uitlaat, mijn keuze is snel gemaakt.

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie