Van BMW Nederland kregen we afgelopen weekend de F 900 XR mee voor een test. Het Duitse merk bracht deze F 900 XR in 2020 op de markt. Die XR aanduiding kennen we natuurlijk al, vandaar dat deze ook wel ‘het kleine broertje van’ de S 1000 XR genoemd wordt. Qua prijs klopt dat helemaal, maar terwijl de S 1000 XR zijn kracht haalt uit hét superbike blok van BMW is de F 900 XR voorzien van een aangepast F 850 GS blok. Niet écht een superbike op hoge poten dus. Is het een opgevoerde F 850 GS?
De 2020 F 900 XR
De F 900 XR is onderdeel van een tweeling, zo zijn er de F 900 R en de F 900 XR. De R versie is de roadster, terwijl de XR meer de sport-tour uitvoering is. Opvallend is het prijsverschil tussen de twee, want ondanks dat beide motorfietsen uitgevoerd zijn met hetzelfde motorblok scheelt de basisprijs toch zo’n kleine 4000 euro. En dat is best aardig in dit segment. De F 900 XR is er tevens in een 70 kw variant, wat betekent dat ook A2-rijders op deze twee-cilinder in lijn kunnen stappen.
Met een blok wat 105 pk levert is de F 900 XR iets krachtiger dan de F 850 GS. Het maximale koppel is gelijk gebleven, maar de koppelcurve is volgens BMW een stuk verbetert. Deze winst in vermogen is met name te danken aan het ophogen van het aantal cc’s in het blok. Waar de F 850 GS het moet doen met 853 cc is deze F 900 XR voorzien van een blok met 895 cc.

F 900 XR vs S 1000 XR
De opties die we op onze F 900 XR hebben zitten komen nagenoeg overeen met de opties op de S 1000 XR die we een maand geleden testte. Dat maakt deze test extra interessant, want hoe verhouden deze motoren zich tot elkaar?
Qua stuurgedrag doet de F 900 XR wat mij betreft niet onder voor de S 1000 XR. Beide motorfietsen laten zich uitstekend de bochten in vallen en geven enorm veel vertrouwen. De F 900 XR testten we zelfs onder zeer koude omstandigheden met temperaturen rond het vriespunt. Ook onder deze omstandigheden ben ik meer dan tevreden. Als ik de mate van afwerking van de F 900 XR vergelijk met die van de S 1000 XR zie ik toch wel wat verschillen. Iets wat lijkt op een spanningsregelaar wat niet onder een kapje is weg gewerkt zou mij wellicht toch gaan storen, maar met een prijsverschil van zo’n 7000 euro (op het basismodel) mag je daar eigenlijk niet over klagen.
Wat vermogen betreft kunnen we vrij simpel zijn. Hoewel ik veel plezier heb van de 105 paardjes in dit blok verdwijnen ze natuurlijk als sneeuw voor de zon bij dat van de S 1000 XR. Of je het gaat missen is een ander verhaal, want ondanks dat de F 900 XR 60 pk minder heeft kunnen wij er enorm snel mee uit de voeten. Het maximale koppel mag dan wel op 92 Nm bij 6500 tpm liggen, hij heeft minimaal 87 Nm beschikbaar tussen de 4500 tpm en 8500 tpm. Een enorm prettig bereik dus. Het feest stopt wel bij 9000 toeren, en daarmee is het niet bepaald een toerenmonster. Maar man, wat heeft deze motorfiets een hoge funfactor.
Dat typische twee-cilinder geluid
Het geroffel van de twee-cilinder doet me goed. Al na de eerste meters merk ik dat ik dit geluid beter kan waarderen dan dat van zijn grote broer, maar misschien dat ik gewoon een zwak heb voor twee-cilinders. Normaliter zou ik praktisch overal een aftermarket uitlaat onder gooien. Niet om asociaal te doen, maar van de fluisterstille uitlaten van tegenwoordig ben ik niet zo gecharmeerd. Bij deze F 900 XR zou ik de uitlaat even laten zitten, want zelfs met de standaard pijp trek je met deze twee-cilinder al aardig bekijks. Al is het maar de vraag of je daar op zit te wachten.
Dat kuipruitje
Ik had er op de S 1000 XR ook al een beetje ruzie mee, dat kuipruitje. Op de F 900 XR die we testen zit een iets korter ruitje geïnstalleerd wat onderdeel is van het sportpakket. Waar dat precies een verbetering op moet zijn is me niet helemaal duidelijk, want qua looks vind ik ‘m een beetje misstaan.
Het kuipruitje voelt een beetje als een compromis wat ik niet wil maken, in de hoge stand heb ik turbulentie op m’n helm, in de lage stand vang ik aardig wind op m’n lichaam. Een langer ruitje is overigens de standaard, wellicht dat hiermee het hele euvel is opgelost

Opties.opties.opties.
De F 900 XR die we testen zit er vol mee, en dat vinden wij helemaal niet vervelend. Zeker tijdens deze temperaturen was vooral de handvatverwarming te waarderen, al misten we wel de handkappen tegen de wind. Uitgevoerd met een Comfort, Touring, Dynamic en Active pakket is de F 900 XR voorzien van praktisch elk pakket wat er is.
Het Comfort pakket voorziet de motor van een middenstandaard, Keyless Ride en de Dynamic ESA. Hoewel ik bij de S 1000 XR toch wat kritisch was op die laatste denk ik dat deze uitstekend tot zijn recht komt op de F 900 XR. Het blok heeft immers minder vermogen en niet het imago van een superbike.
Het Touring pakket geeft ons beschikking over cruise control en navigatievoorbereiding, niet heel verassend dus. Het rijden wordt leuker met het Dynamic pakket. Hierin zit namelijk naast de dagrijverlichting en adaptive verlichting de Schakelassistent Pro. Lekker op en neer schakelen zonder je koppeling te gebruiken, een feestje voor iedereen die van motorrijden houdt.
Bij het Active Pakket horen onder andere de kofferdragers, twee extra rijmodi, verwarmbare handvatten, ABS Pro en Traction Control. ABS zit er overigens standaard al op, met de Pro versie breid je het bereik van ABS verder uit door het ook onder hellingshoek te kunnen gebruiken. Voor mij zou dit pakket een no-brainer zijn, deze hoort er gewoon op als je deze motorfiets aanschaft. Met een meerprijs van een kleine 600 euro krijg je enorm veel waar voor je geld, ik baal er alleen van dat er geen handkappen in zitten tijdens dit koude weekend.

Test F 900 XR: Conclusie
Een vergelijking tussen de test van de F 900 XR en de S 1000 XR is eigenlijk niet te maken. Beide motorfietsen zijn voorzien van een heel ander blok met bijbehorende eigenschappen. Een keuze tussen de twee zou het me echter wel moeilijk maken, en dat klinkt misschien een beetje vreemd.
Ondanks dat de S 1000 XR veel meer vermogen heeft is er iets wat mij de kant van de F 900 XR op trekt, en dat doet BMW knap. Ik zie de F 900 XR namelijk helemaal niet als het kleine broertje van, of het instapmodel. De F 900 XR voelt jonger en rauwer, ik zou bijna willen opperen dat ik er een bewijsdrang van krijg. Met de F 900 XR ga je de gemiddelde S 1000 XR rijder namelijk prima bijhouden in de Eifel en kun je tijdens je koffiestop nog even laten weten dat jij het met 60 pk minder moet doen. Lachen toch?
De opties op de F 900 XR zijn niet zo verassend als je de S 1000 XR gereden hebt, maar doen hun werk uitstekend. De elektronica is dan ook zoals je die van BMW mag verwachten en voelt bijna instinctief aan. Vooral Traction Control grijpt weleens aan als je de motorfiets echt begint te pushen, en hoewel de knipperende lichtjes op je dashboard eerst wat afschrikken went het allemaal erg snel.
De Brembo remmen geven me vertrouwen vanaf het eerste moment, ook onder de koude omstandigheden is hard remmen geen enkel probleem. Ook hier geldt: zolang de lichtjes op je dashboard niet branden, heb je alles nog zelf in de hand. De keuze voor Brembo verbaast mij dan weer wel. Ook daarin lijkt de F 900 XR meer een upgrade te zijn van de F 850 GS welke ook van Brembo is voorzien. Dit terwijl BMW bij de S 1000 XR gekozen heeft voor de rebranded Hayes remklauwen.
Met een vanafprijs van €13.450 vind ik de F 900 XR scherp geprijsd, voor BMW standaarden dan. Wil je écht een leuke motorfiets rijden neem er dan minimaal het Active en Dynamic pakket bij . Dat betekent iets langer sparen, maar dan koop je wel een motorfiets waar je nog heel lang plezier van gaat hebben.
Technische specificaties




