Waarom een tweedehands helm kopen een slecht idee is

Waarom een tweedehands helm kopen een slecht idee is

Ben jij van plan een tweedehands helm te kopen? Je ziet ze vast weleens voorbij komen, een tweedehands helm die praktisch in nieuwstaat aangeboden wordt. ‘Nauwelijks gebruikt, ‘Nooit gedragen’ en ‘zit mij toch iets te klein’ zijn veel gehoorde kreten. Het aanschaffen van een tweedehands helm kan tot honderden euro’s schelen, maar is dit wel verstandig?

Slijtage van een gebruikte helm

Voor iedere helm is er een zogenaamde houdbaarheidsdatum. Dat betekent natuurlijk niet dat je motorhelm van de een op de andere dag niet meer te gebruiken is, maar houd wel in dat je helm eigenlijk steeds minder goed beschermd. Hoe lang je helm mee gaat is met name afhankelijk van het materiaal wat is gebruikt, een polycarbonaat helm gaat minder lang mee dan een carbon helm. Qua richtlijn kun je hiervoor het volgende aanhouden:

  • Polycarbonaat helm – 3 tot 5 jaar
  • Glasvezel helm – 8 tot 9 jaar
  • Carbon helm – 8 tot 9 jaar

Dat klinkt natuurlijk als een mooie verkooptruc, een duurdere helm gaat langer mee, maar dat is niet de reden. De materialen die worden gebruikt verliezen namelijk hun eigenschappen over tijd, zo worden in kunststof helmen weekmakers gebruikt welke er voor zorgt dat de helm stevig en sterk wordt. Omdat diezelfde weekmakers oplossen verliest de helm zijn sterkte en wordt hij op den duur kwetsbaar.

Ook carbon en glasvezel helmen verliezen hun stevigheid, ook deze materialen bevatten immers in mindere mate kunststof. Ze gaan dus langer mee, maar hebben net als hun polycarbonaat tegenhanger een houdbaarheidsdatum.

Invloeden van buitenaf

Die houdbaarheidsdatum die we aangaven is een richtlijn voor ‘normaal’ gebruik. Deze kan echter aanzienlijk verkort worden door invloeden van buitenaf waarbij schade nauwelijks waarneembaar is. Factoren die meespelen zijn onder andere UV-straling, extreme temperatuurswisselingen en chemicaliën. Veelvuldig gebruik van een helm, of het plakken van stickers kan dus invloed hebben op het verouderingsproces.

Lees ook:  7 Goedkope motoren met een hoge fun factor

Schade aan tweedehands helmen

Dan de meest logische reden om geen tweedehands helm te kopen: schade. Hoewel een motorhelm niet afgeschreven hoeft te zijn bij een minimale beschadiging, kunnen zelfs ogenschijnlijk kleine beschadigingen de veiligheid van een helm flink verminderen. Van je eigen helm weet je natuurlijk dat je dat kleine krasje waarschijnlijk hebt veroorzaakt met je sleutel, maar bij het aanschaffen van een tweedehands helm is dat wat lastig te beoordelen.

Nu is het natuurlijk niet zo dat elke gebruikte helm een slechte aankoop is, maar wanneer we rekening houden met de risico’s die hieraan verbonden zijn raden we je dit liever af. Je doet er in dus verstandiger aan een nieuwe helm uit het goedkopere of middensegment aan te schaffen, dan een tweedehands helm uit het duurdere segment.

Op zoek naar een nieuwe helm?

Als we rekening houden met de eerder genoemde risico’s kiezen wij liever voor een nieuwe helm, en dit hoeft je geen rib uit het lijf te kosten. Zo schreven we onlangs nog een artikel over vijf uitstekende helmen onder de 250 euro. Er zijn natuurlijk goedkopere opties, al lever je dan vaak in op comfort, geluidsdemping en gewicht. Neem voor een overzicht goede helmen eens een kijkje op Chromeburner.nl, voor 17:00 uur besteld is vaak al morgen geleverd.

Chrome

Quincy

Quincy

Quincy is niet zomaar enthousiast te krijgen, behalve als het om motoren gaat! Een circuitdag, een rit in het buitenland of gewoon een rondje om de kerk, Quincy is overal voor in. Als hoofdredacteur bij Motorstof.nl schrijft hij over het laatste motornieuws, deelt hij zijn kennis en test hij de nieuwste motoren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Join the club...

Wil je net als vele andere motorrijders wekelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Drop dan hier je e-mailadres, wij doen de rest... 👇