Wat is een DOT code en waar staat het voor?

Wat is een DOT code en waar staat het voor?

Een DOT code wordt nog weleens besproken wanneer men het over (motor)banden heeft, maar waar staat dit precies voor, en waarom is dit zo belangrijk? In deze post leggen we je graag uit waar dit voor staat, waar je het kunt vinden, en waarom dit toch best wel van belang is voor je rijprestaties.

Een DOT code: hoe lees je hem?

DOT is een afkorting voor Department of Transportation, welke te vinden is op de zijwand, ook wel wang genoemd, van de band. Het DOT nummer geeft hierbij de volgende informatie:

 • Fabriekscode
 • Bandenmaatcode
 • Fabrikant specifieke (optionele) code
 • Productieweek
 • Productiejaar
dot code aflezen band

Als we kijken naar het bovenstaande voorbeeld zien we het volgende:

 • B9 is de fabriekscode
 • 4W is de bandenmaat
 • HWNX is de Fabrikant specifieke code
 • 39 is de Productieweek
 • 03 is het Productiejaar

Lekker belangrijk die DOT code

Tja, nu zou je kunnen denken, lekker belangrijk. Ik heb toch niks aan de specifieke DOT nummers die een bepaalde fabrikant gebruikt? En inderdaad, voor een groot gedeelte klopt dat ook, echter is de productiedata wel van belang. Banden in het algemeen hebben namelijk een houdbaarheidsdatum, en dat is op je tweewieler wellicht nog wel meer van belang dan op een auto.

Het ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation) geeft aan dat banden tot 5 jaar (mits professioneel opgeslagen in optimale condities) als nieuw kunnen worden beschouwd. Als algemene maatstaf wordt hier vaak 36 maanden voor aangehouden, al geldt hier wel, hoe jonger hoe beter. Men raad aan de banden vijf jaar na aankoop te vervangen. De grip is dan zodanig verminderd, dat het veiliger is deze niet meer te gebruiken.

Lees ook:  Het koppel of vermogen: Wat betekent dat?

De cijfers van de DOT code

Ja, deze zijn dus eigenlijk het meest van belang voor je. Het kan ons vrij weinig schelen in welke fabriek de band is gemaakt, of welke code er tevens word gehanteerd voor de bandenmaat. Wat wel fijn is om te weten is hoe oud je band is, en dit kun je ook aflezen dankzij het DOT nummer.

 • De eerste twee cijfers staan voor de Productieweek
 • De laatste twee cijfers staan voor het Productiejaar

Kom jij een band tegen met slechts drie cijfers? Laat deze maar meteen vervangen, tot het jaar 2000 werden DOT codes met drie cijfers gemaakt. De eerste twee cijfers voor de productieweek, het laatste cijfer voor het productiejaar. Omdat echter niet te onderscheiden was in welk decennium een band was gemaakt is men overgestapt op vier cijfers

Wil je meer lezen, lees hier dan bijvoorbeeld welke bandenspanning het beste past bij jouw rijgedrag.

Chrome

Quincy

Quincy

Quincy is niet zomaar enthousiast te krijgen, behalve als het om motoren gaat! Een circuitdag, een rit in het buitenland of gewoon een rondje om de kerk, Quincy is overal voor in. Als hoofdredacteur bij Motorstof.nl schrijft hij over het laatste motornieuws, deelt hij zijn kennis en test hij de nieuwste motoren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Join the club...

Wil je net als vele andere motorrijders wekelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Drop dan hier je e-mailadres, wij doen de rest... 👇