Zo bereken je de dagwaarde van je motor

Wat is mijn motor waard? Het is een vraag die vaak gesteld wordt en de term dagwaarde komt daarbij regelmatig om de hoek kijken. De dagwaarde van je motor mag je vrij letterlijk vertalen en is dus de waarde van je motorfiets op het moment dat deze berekend wordt. Zo kan de dagwaarde een indicatie geven voor de verkoopprijs, maar bijvoorbeeld ook wanneer je verzekering een vergoeding moet uitkeren.

De waarde van je motor is natuurlijk van verschillende factoren afhankelijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan leeftijd, kilometerstand, schades en onderhoud, maar ook het vermogen en merk spelen een grote rol.

Schades zoals bijvoorbeeld een knipperlicht herstellen kun je vaak zelf doen. Het is dan ook aan te raden om dit te doen voordat de dagwaarde wordt bepaald. 

Motor dagwaarde versus Cataloguswaarde

Wie van de dagwaarde heeft gehoord heeft ongetwijfeld ook de term cataloguswaarde horen vallen, en ondanks dat de twee begrippen allebei de waarde van je motor bepalen zit er wel degelijk verschil tussen de twee. De cataloguswaarde is namelijk de nieuwprijs van je motor, deze is – over het algemeen – dus hoger dan de dagwaarde.

Houd hier altijd rekening mee bij het afsluiten van een verzekering. Diverse verzekeringen dekken namelijk de dagwaarde, maar dat betekent dus niet dat je van datzelfde bedrag een nieuwe motor kunt kopen. Lees daarom goed de polis door, er zijn genoeg verzekeringen te vinden met een zogenaamde aanschafwaarderegeling. Zo is bij een onverhoopt ongeval de aanschafwaarde verzekerd en kun je dus een zelfde soort motor terugkopen.

Dagwaarde motor berekenen

Het berekenen van de dagwaarde van een motor gaat iets lastiger dan dat van een auto. Voor auto’s bestaat er immers de ANWB koerslijst waarmee je binnen enkele ogenblikken een indicatie krijgt. De ANWB biedt sinds enkele jaren geen koerslijst motoren meer aan om de dagwaarde te berekenen, we zijn als motorrijders dus aangewezen op ons eigen vermogen de waarde te bepalen.

Voor een indicatie kun je dus de welbekende verkoopsites afspeuren in de hoop een gelijkend model tegen te komen qua leeftijd, kilometerstand, eventuele schades en onderhoudshistorie. Mits je een aantal motoren hebt gevonden kun je aan de hand hiervan een redelijke inschatting maken van de dagwaarde.

Websites als Kentekencheck bieden ook zogenaamde dagwaarde berekeningen aan. Hierbij wordt gecheckt of het voertuig al eerder werd aangeboden en voor welke prijs dit was. Daarmee kan er een zeer scherpe inschatting van de dagwaarde worden gemaakt, al is het niet helemaal duidelijk of deze waardebepaling ook voor motoren geldt.

Je kunt de dagwaarde ook laten bepalen door een bedrijf. Geef je motor dan voor die tijd wel een goede poetsbeurt, zodat hij er als nieuw uit ziet!

Reacties

  1. Je kan beter ‘advertentie’ boven dit artikel zetten want dit is een sluikreclame voor kentekencheck.nl, je krijgt een standaard overzicht waarin niet nieuws te zien is en voor de dagwaarde en andere zaken moet je betalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie