Dit zijn 6 motorscooters waar je wél de blits mee maakt

Op een motorscooter trek je doorgaans minder bekijks dan op een exotische superbike, maar wie zijn tweewieler vooral inzet voor stedelijk verkeer zit nu eenmaal comfortabeler op een TMax dan op een Panigale. Tel daarbij op dat motorscooters over het algemeen iets minder verbruiken, wat meer opbergruimte hebben en ervoor zorgen dat je iets meer uit de wind zit en er zijn redenen genoeg om deze motorfietsen het voordeel van de twijfel te geven. Op zoek naar de tofste scooters voor het A-rijbewijs? We zochten 6 modellen uit waar je wél de blits mee maakt.

Yamaha’s tweede: de Yamaha XMax Tech MAX

Yamaha’s TMax mag dan wel hun best verkochte motorscooter zijn, het is met name de XMax die onze aandacht trekt. De spitse koplampunit gecombineerd met de kleurencombinatie die je als bonus bij de Tech Max aanduiding krijgt: het is een verschijning die veel bekijks zal trekken. De 292 cc 1-cilinder levert een maximaal vermogen van zo’n 28 pk. Niks bijzonders dus, maar voor de échte urban vibe meer dan genoeg. Mocht je toch behoefte hebben aan wat extra cc’s dan zul je moeten kijken naar een XMax 400, deze is vanzelfsprekend voorzien van een grotere cilinderinhoud wat zo’n 6 pk extra levert. Omdat deze niet voldoet aan de huidige Euro 5-norm is deze nieuw echter niet meer verkrijgbaar.

Je komt de XMax niet vaak tegen en dat is gezien zijn aantrekkelijkere prijs ten opzichte van de TMax eigenlijk best vreemd. Prijzen voor de XMax Tech Max beginnen bij € 7.599. Ga je voor de populaire TMax dan mag je daar een slordige 6000 euro bij optellen.

Wist je dat er tegenwoordig sportieve motorbroek jeans. zijn? Deze motorbroeken lijken op gewone spijkerbroeken. Je kunt deze broeken dus ook tijdens werk dragen. Zo ziet niemand meer dat je op de motor naar je werk bent gekomen.  

Vespa motorscooter

Italiaanse schoonheid: de Vespa GTS 300

Zeg je (motor)scooter, dan zeg je Vespa. En ondanks dat wij het moederbedrijf Piaggio vooral kennen van hun tweewielers was het ten tijde van de tweede wereldoorlog vooral bezig met het fabriceren van vliegtuigen. Dat mocht na de oorlog niet meer, dus maakte Piaggio een radicaal besluit en ging verder met het produceren van scooters. Dat dat een goed besluit is geweest mag duidelijk zijn.

De Vespa GTS 300 is voorzien van een 278 cc 1-cilinder wat goed is voor zo’n 24 pk op de krukas. Dat is niet veel, maar met een rijklaar gewicht van slechts 172 pk wordt zonder problemen een topsnelheid van zo’n 130 km/h behaald. Hier trek je dus niet alleen tijdens stadsgebruik veel bekijks mee, maar ook wanneer je op de A2 wat inhaalacties uitvoert. Wat zo’n Vespa motorscooter je kost? Voor € 5.999 is hij van jou, eventuele accessoires komen daar dan nog bij.

Een motorscooter met pit: de Italjet Dragster

Nog een Italiaanse schone, al zullen de meningen over dit spraakmakende ontwerp wat verdeeld zijn. Het is de Italjet Dragster die al sinds eind jaren 90 de koppen weet te draaien met zijn afwijkende ontwerp waarin het stalen vakwerkframe centraal staat. Van de originele 2-takt is men afgestapt, dus is de Dragster nu voorzien van een 125- en 200 cc 4-takt, welke in zijn 125 cc vorm goed is voor zo’n 15 pk. Met de 200 cc uitvoering ben je wat sneller weg bij het stoplicht en mag je daar zo’n 5 pk bij optellen.

‘Love it or hate it’ is een veelgehoorde uitspraak en die kunnen we maar al te goed begrijpen. Wij weten zelf ook nog niet zeker of we deze motorscooter echt fantastisch vinden, of dat ons innerlijke kind vooral aan het woord is. Dit ontwerp konden we je echter niet ontnemen, dus verdient hij zijn plek in deze lijst. Sta je aan de goede kant van deze Dragster dan is hij verkrijgbaar vanaf € 6.899. Niet gebonden aan een A1-rijbewijs? Voor de 200 cc uitvoering betaal je slechts 100 euro extra.

Duitse degelijkheid: de BMW C650 Sport

Eerlijk is eerlijk, het is misschien vooral deze kleurstelling die de C650 Sport een lust voor het oog maakt. In een andere uitvoering is de motorscooter namelijk nog steeds aardig om te zien, maar met deze tactisch geplaatste stickers komt het ontwerp het beste tot zijn recht.

De C650 kennen we eigenlijk al sinds 2012, het was voor het eerst dat BMW zich waagde in het zware scootersegment sinds de introductie van de gefaalde C1. Hij kreeg aanvankelijk de naam C600 Sport, terwijl de 650 aanduiding wel gebruikt werd voor de toeristisch ingestelde GT-versie. Dat zorgde voor wat verwarring, dus werd er in 2016 een aanpassing gemaakt waardoor ook de Sport-uitvoering voortaan door het leven zou gaan als 650.

Met een rijklaar gewicht van 261 kg is het niet de lichtste uit deze lijst, maar met een maximaal vermogen van zo’n 60 pk maakt hij een hoop goed. Goedkoop is hij echter niet, zo betaalde je in 2020 € 12.850 voor een nieuwe. Per 2021 stopte BMW met de productie, bij interesse zul je dus op zoek moeten naar een gebruikte.

Honda Forza motorscooter

Een motorscooter zonder riem: de Honda Forza 750

Ook de Honda Forza mag wat ons betreft aan het lijstje toegevoegd worden, deze frisse maxiscooter is heeft namelijk niet alleen zijn looks mee, maar is ook voorzien van een paralleltwin met 58 pk onder z’n arm. Het maximale koppel van 69 Nm komt al vrij bij 4750 toeren, wat betekent dat je praktisch iedere turbodiesel bij het stoplicht het nakijken geeft.

De eerste Forza kennen we al uit het jaar 2000 en kwam destijds als een 200 op de Japanse markt. Enkele jaren later zou hij ook in Europa verschijnen, al was hij inmiddels al geëvolueerd tot 250. In de jaren erna verschenen ook de 300 en de 125, de 750 is de laatste toevoeging en werd pas vorig jaar geïntroduceerd.

Opvallend genoeg is de Forza 750 niet voorzien van een riem, maar van een ketting. Dat maakt dat de 750 toch nét even wat meer onderhoud vergt dan de gemiddelde motorscooter. Qua prijs is de Forza verkrijgbaar vanaf € 13.499 en betaal je dus ongeveer net zoveel als voor Yamaha’s TMax.

motorscooter

Een beetje schizofreen: de Honda X-ADV

Dan nog een Honda in deze lijst welke onderhuids enorm lijkt op de eerdergenoemde Forza 750. Voor de ontwikkeling van de Forza heeft Honda namelijk het X-ADV chassis geleend, dat verklaart onder andere de eerder genoemde ketting op de Forza. De vering is wel anders, alsook de gemonteerde voorrem.

De X-ADV van Honda kennen we sinds 2018 en vanwege de nieuwe Euro-5 norm kreeg deze in 2021 een update. De specificaties van het blok zijn gelijk aan die van de Forza, wat neerkomt op een maximaal vermogen van 58 pk gecombineerd met een maximaal koppel van 69 Nm.

Met de X-ADV heeft Honda een motorscooter gebouwd welke niet direct als zodanig wordt herkend. Ga je er recht voor staan dan lijkt het eerder een motor, terwijl je en profil toch echt met een motorscooter te maken hebt. Combineer dat met het robuuste uiterlijk van de X-ADV en je hebt een smaakvolle schizofreen waar je mee thuis kunt komen. De kosten van een nieuwe X-ADV vinden we persoonlijk wat aan de hoge kant met een basisprijs vanaf € 14.649.

 

Reacties

    • He Joost,
      Scherp! Ik zal niet doen alsof we deze niet hebben overwogen, maar het was wat ons betreft toch een keuze maken tussen de X-ADV en de 350, anders werd het lijstje wel heel erg Honda gericht. Desalniettemin een hele toffe motorscooter om te zien!

  1. Iets minder verbruiken? Gemiddeld 1 op 35 met de XMAX 300 en als je een beetje je best doet 1 op 37 en een beetje! Ja ook motorrijder 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie