Mag je een driewieler wel een motor noemen?

Mag je een driewieler wel een motor noemen?

Wie zijn driewieler een motor noemt kan op fora, Facebook-groepen en ride-outs direct scheve blikken verwachten. Motorrijders met baarden en leren vestjes, motorrijders in textiel op een GS en motorrijders in volledig leer op hun buikschuiver worden het heel even met elkaar eens. Zo’n driewieler, da’s toch geen motor?

Chrome

Geen spam. Geen gezeur. Gewoon het laatste nieuws, direct in je mailbox. Liever geen e-mails? Volg ons dan via onze socials!

Al eerder schreven we een artikel over het rijden op een driewieler met een autorijbewijs. In sommige gevallen is dat namelijk mogelijk, mits je je rijbewijs voor 19 januari 2013 hebt gehaald. Ideaal natuurlijk wanneer je files wilt vermijden, maar geen zin, tijd of geld over hebt om het motorrijbewijs te halen. De enige vraag die overblijft: hoe moet je zo’n ding nu noemen?

Driewieler of motor

Voor het idee liepen we wat bronnen af, om te kijken of de definitie van een motorfiets überhaupt ergens afwijkt. Zowel in de Van Dale als het reglement Verkeersregels en en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) lijkt er geen discussie mogelijk. Een motorfiets heeft twee wielen. In de Regeling Voertuigen van de Overheid vinden we een andere definitie:

Lees ook:
Motorberging: 6 opties om je motor te stallen

motorfiets: voertuig van de voertuigcategorie L met de voertuigclassificatie L3e of L4e, niet zijnde een motorrijtuig met beperkte snelheid of gehandicaptenvoertuig; in ieder geval wordt als motorfiets aangemerkt een voertuig dat blijkens het kentekenregister een motorfiets is;

Die voertuigclassificaties zijn interessant, deze zijn namelijk terug te vinden op je kentekenbewijs en corresponderen in dit geval met een tweewielige motorfiets zonder zijspan, of een tweewielige motorfiets met zijspan. Het checken van een Piaggio MP3 geeft ons uitsluitsel over de discussie. Deze valt onder de categorie L5e, en wordt dus wettelijk gezien als driewielig motorrijtuig.

Driewieler, motor, maakt het eigenlijk uit?

Eigenlijk niet natuurlijk, zolang je niet enkel in je auto plaatsneemt zijn wij al tevreden en mag je je twee- of driewieler noemen wat je wilt. Enkel de discussie mag gesloten worden, een driewieler is geen motorfiets. Net zo min als mijn Fireblade een brommer is, maar zo noem ik ‘m lekker toch.

Quincy

Quincy

Quincy is niet zomaar enthousiast te krijgen, behalve als het om motoren gaat! Een circuitdag, een rit in het buitenland of gewoon een rondje om de kerk, Quincy is overal voor in. Als hoofdredacteur bij Motorstof.nl schrijft hij over het laatste motornieuws, deelt hij zijn kennis en test hij de nieuwste motoren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Join the club...

Wil je net als vele andere motorrijders wekelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Drop dan hier je e-mailadres, wij doen de rest... 👇