Een motor importeren: alles waarop je moet letten

Wie de motorfiets van zijn dromen niet in Nederland kan vinden wilt wellicht een motor gaan importeren vanuit België, Duitsland of Engeland. Er zitten wat haken en ogen aan dit proces, maar om de kosten laag te houden kun je dit volledig zelf doen. De redactie zocht voor je uit welke stappen jij moet ondernemen om jouw motor uit het buitenland in te kunnen voeren.

Weet jij al welke motor je wilt importeren?

Het importeren van een motor begint natuurlijk met de zoektocht. Door relatief dicht bij huis te blijven houd je het importproces redelijk simpel. Ben je van plan je motor te importeren vanuit Duitsland, neem dan eens een kijkje op de website Mobile.de. Veel Engelse motoren vind je op Ebay.co.uk. Wil je een motor importeren vanuit België, neem dan eens een kijkje op 2dehands.be.

Een motor importeren vanuit Duitsland via Mobile.de

Een motor importeren: daar komt de Belastingdienst

Door enthousiasme sta je er nauwelijks bij stil, maar ook over een motorfiets wordt BPM gerekend. Het kan dus zijn dat je rest-BPM zult moeten betalen bij het betalen bij het importeren van een motorfiets. Dit bedrag kan zeker voor nieuwere motoren erg hoog zijn, het is dus van belang van tevoren te weten hoe deze kosten liggen. Wil je weten wat jij aan rest-BPM moet afdragen? Roadracing.nl heeft een handige BPM calculator, deze is gebaseerd op de forfaitaire tabel van de Belastingdienst.

Houd er rekening mee dat motoren die jonger zijn dan 6 maanden en/of minder dan 6000 km hebben gereden door de belastingdienst als nieuw worden beschouwd, in dat geval dient er ook BTW afgedragen te worden. Koop je dus als particulier bij een dealer in Duitsland dan loop je kans BTW over BTW te betalen. Dit kun je omzeilen door de motor door een bedrijf te laten importeren, zij kunnen vervolgens namelijk de BTW weer verrekenen.

Motor gevonden, nu nog even ophalen

Daar ga je dan. Wanneer de motor van jouw keuze zich in Duitsland of België bevind kun je deze eenvoudig zelf vervoeren met een trailer of een busje. In veel gevallen heb je de motor nog niet in het echt gezien, om teleurstelling te voorkomen kun je dus kijken of er in de buurt nog meer motoren beschikbaar zijn. Zorg ervoor dat je de motor controleert op alle belangrijke punten voordat je tot een overeenkomst komt.

Een motor importeren vanuit Duitsland of België?

Ben je tot een overeenkomst gekomen? Zorg er dan voor dat je van de verkoper het kentekenbewijs ontvangt. In Duitsland is dit het Zulassungsbescheinigung I en II, in België heb je het tweedelige kentekenbewijs. Ook is het handig een COC (Certificate Of Confirmity) verklaring te krijgen, deze wordt in Nederland ook wel CVO (Certificaat van Overeenkomst) genoemd. Dit is het zogenaamde geboortebewijs van een voertuig waar alle technische informatie op vermeld staat. Deze verklaring is niet noodzakelijk voor de RDW, maar vergemakkelijkt het importproces enorm.

Op naar de RDW

Zodra je weer in Nederland bent dien je een keuringsafspraak te maken bij het RDW, dit kan eenvoudig via RDW.nl. Bij de meeste keuringsstations kun je al binnen enkele dagen terecht. Is dit niet het geval, check dan even of je geen afspraak kunt maken bij een ander station. Je moet dan wellicht wat verder rijden, maar het kan makkelijk een paar dagen wachten schelen.

Wil je je motor naar het keuringsstation rijden? Dat is geen probleem! Hiervoor dien je wel een ééndagskenteken aan te vragen bij het RDW en dien je de motor voor deze dag te verzekeren. Er zijn genoeg verzekeringen die een ééndagsverzekering aabieden. Houd er rekening mee dat de kosten voor de verzekering relatief hoog zijn, het ééndagskenteken van de RDW is gratis. De kentekenplaat mag je zelf maken, dit moeten zwarte letters en cijfers op een witte plaat zijn. Zorg ervoor dat deze onuitwisbaar en bestand tegen diverse weersomstandigheden zijn.

Zit er een aftermarket uitlaat op de motor? Zorg er dan voor dat deze aan de geluidsnormen voldoet. Bij aanpassingen aan het uitlaatsysteem zal er een dB-meting uitgevoerd worden.

De RDW keuring

Bij het RDW aangekomen zul je je moeten melden bij de balie. Hier dien je de keuringskosten af te rekenen, zo’n 100 euro, en de importdocumenten te overhandigen. Dit zijn dus het kentekenbewijs, COC verklaring en je rijbewijs, hij moet immers op naam worden gezet. Vervolgens mag je even wachten tot de keuringsmeester je komt ophalen en rijd je je motorfiets de werkplaats in.

Tijdens de keuring wordt onder andere gekeken naar de technische staat van de motorfiets, het frame- en bloknummer en de kilometerstand. Ook zal de uitlaat worden gecontroleerd, zorg er dus voor dat deze niet teveel lawaai maakt. De gehele keuring zal niet meer dan 30 minuten in beslag nemen.

Goedgekeurd

Als je motor goedgekeurd is door de keurmeester van het RDW zul je een document ontvangen waarop alle gegevens van jouw motorfiets staan, je doet nu nog enkel de BPM aangifte. De BPM formulieren dien je per post naar de Belastingdienst te versturen waarna je een betaalverzoek per mail ontvangt.

Zodra het rest-BPM bedrag is betaald zal de RDW opdracht krijgen de kentekenpas jouw kant op te sturen. Deze hoef je dan nog enkel te laten maken. Het gehele proces van goedkeuring tot kenteken laten maken zal ongeveer zo’n twee weken in beslag nemen, nog even geduld dus.

Hoeveel kost het importeren van een motor?

De totale kosten voor het importeren van je motor zijn variabel. De rest-BPM is immers afhankelijk van je motorfiets en mogelijk moet je ook nog BTW afdragen. Gebruik het volgende lijstje om je kosten inzichtelijk te houden:

  • RDW keuring +- 100 euro
  • Kentekenplaat maken +- 25 euro
  • Brandstofkosten
  • Mogelijk: kosten huur aanhanger of busje
  • Mogelijk: rest-BPM en BTW
  • Optioneel: Eendagskenteken
  • Optioneel: Eendagsverzekering

Reacties

  1. Hoi, mag ik op de dag in bezit van motor rijden van Duitsland rechtstreek naar RDW in nederland ?
    Een eendags kenteken ?
    Is voor mij nieuw over hoe dat eigenlijk gaat, van particulier kopen en hoe papier werk te werk gaat? en dan ? Schorsen of?
    Of is t beter op een aanhanger te vervoeren tot RDW locatie ?

    Verneem ik graag een advies…

    • Een eendagskenteken is enkel in Nederland geldig op de dag van keuring, terugrijden van Duitsland naar Nederland lukt om die reden dus niet.

      Qua papierwerk heb je bij het importeren van een motor eigenlijk alleen het kentekenbewijs nodig, voor Duitsland is dit het Zulassungsbescheinigung I en II. Een COC verklaring is makkelijk, maar niet verplicht.

      Omdat de motor in Nederland nog niet bekend is hoef je hem dus ook niet te schorsen totdat hij is aangemeld voor de keuring. Mocht je zelf een aanhanger of busje hebben voor het vervoer dan zou ik daar persoonlijk altijd voor kiezen. Succes!

  2. Hallo ik heb een vraag over de keuring bij het rdw ik lees hier dat de technische staat wordt gecontroleerd waar zullen ze dan op gaan letten en wat is wel niet verplicht ?

  3. Hoi,

    Ik heb een motor gekocht in Duitsland met 1 km op de teller bouwjaar 2021 splinter nieuw dus nu is de vraag ik heb daar al btw betaald moet ik die hier ook betalen en hoe word dat berekenend de motor koste incl btw 9700 incl 19% btw zou u een berekening kunnen maken maken wat mij bedrag zou zijn voor eventuele btw en bpm

    • He Mit,

      BTW berekeningen zijn helaas niet onze sterkste kant, echter is het wel zo dat bij ‘nieuwe’ voertuigen die worden geïmporteerd in Nederland 21% BTW moet worden afgedragen. Dit is niet afhankelijk van de BTW die je reeds in Duitsland hebt betaald. Daarom kan het voordeliger uitpakken via een bedrijf een motor te importeren.

  4. Hallo, heb vraag over het keuren van een Harley. Zijn bij de keuring de type plaatjes (stickers) op het frame noodzakelijk?

  5. Hallo, is het mogelijk om een gekochte motor in Duitsland terug naar Nederland te rijden? De motor heeft 5800km gereden, dus met een terugrit naar Nederland kom ik boven de 6000km en hoef ik dus niet extra btw te betalen. Is er net als bij auto’s een import kenteken voor motoren?

    • He Aron,
      Er bestaat inderdaad een eendagskentekenkentekenbewijs. Daarmee mag je naar de RDW rijden wanneer je motorfiets gekeurd wordt. Dit kenteken is echter alleen geldig in Nederland op de dag van de keuring. Je kunt – en mag – dit kenteken dus helaas niet gebruiken om vanuit Duitsland naar Nederland te rijden om je motor te importeren.

  6. Hallo, ik wil als bedrijf een motor importeren. De motor is ouder als 6 maanden en heeft MINDER als 6000 km gelopen. Geldt de regel dat het als nieuw waarde wordt gezien dan ook voor mij?

    • He AJ,
      Bij het importeren van een motor als bedrijf geldt deze regel inderdaad ook. Het voordeel wat je als bedrijf echter hebt is dat je de BTW vervolgens weer kunt aftrekken.

  7. Hi Quincy,

    Ik ben aan het onderzoeken of ik een niet gehomologeerde motor kan importeren.
    Heeft homologatie alleen betrekking op de distributie van grotere aantallen in een markt; dus niet voor een enkele motor?

    Ik wil een CCM uit groot brittanië importeren, zie jij complicaties?

    Merci
    Jim

    • Hoi Jim,

      Ik voorzie op zich geen problemen, mits je motor zich in een goede staat bevind. Je bent immers niet de eerste die een motor wil importeren zonder typegoedkeuring.

      Wanneer een motor niet over een typegoedkeuring beschikt zal deze normaliter door het RDW individueel gekeurd worden. Hier hangen echter ook hogere kosten aan.

      Voor meer info raad ik je daarom aan contact op te nemen met het RDW.

  8. Hoi Quincy,

    Ik wil motorscooter overnemen van iemand hier in NL hij kom oorspronkelijk uit Duitsland bouwjaar 1998 250cc
    Er zit allen teil 1 bij teil niet . ..maar die hoort er wel gewoon bij te zitten ?

    • Hoi Brian,
      Deze hoort de oorspronkelijke eigenaar inderdaad gewoon te hebben. Zonder deel 1 is het kentekenbewijs namelijk niet compleet.

  9. Hi, ik wil een quad kopen in belgie met alle papieren in orde. De quad heeft alleen een kapot motorblok nu heb ik zelf een motorblok nog staan die eerlijk is. Mijn vraag is als ik de motorblok vervang is dat een probleem bij de rdw voor invoer als die niet overeenkomt met de framenummer scheelt mij namelijk een hoop geld door gwn de ander blok eronder te plaatsen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
37VolgersVolg
Advertentie