Motorbanden, waar moet je op letten?

Waar je ook komt, iedere motorrijder heeft het erover: motorbanden. Niet zo gek, want het zwarte rubber is het enige wat onze twee wielen met het asfalt verbind en grip is op twee wielen nog belangrijker dan op vier. Om die reden besloten we er nog maar eens een blog aan te wagen: dit is alles wat je wilt weten over je motorbanden.

Wie het roze pasje nog niet lang in handen heeft zal het wellicht opgevallen zijn dat niet alle banden er hetzelfde uitzien. Zo zie je op veel sportieve motoren zogeheten race banden, zijn crossers uitgerust met offroad-banden, maar zijn er natuurlijk ook de ‘normale’ toerbanden.

Zoveel keuzes, zoveel smaken. Welke band je uiteindelijk kiest is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur en rijstijl. Wie zijn dagen vooral in de modder slijt is vanzelfsprekend meer gebaat bij een offroad-band, terwijl een fervent circuitrijder snellere ronden rijdt op een raceband.

De toerband heeft een wat bredere toepassing, maar is vooral bedoeld voor gebruik op de openbare weg. Deze motorbanden moeten vanzelfsprekend goede grip garanderen in uiteenlopende temperaturen en weersomstandigheden, zuinig zijn én lang meegaan. Dankzij zijn brede bereik is dit de meest populaire motorband die er te vinden is.

Oude motorbanden?

Dat een band voldoende profiel moet hebben weten we allemaal. Heeft een band minder dan 1 mm profiel dan mag je hier wettelijk gezien niet meer mee rijden, al raden we al bij 2 mm aan de band te vervangen in verband met de veiligheid. Oude banden met genoeg profiel komen we gek genoeg nog best veel tegen en zijn in sommige gevallen net zo gevaarlijk.

Hoe dat kan? Simpel: na lange tijd begint het rubber van je motorband uit te harden. Dat zorgt ervoor dat deze minder flexibel is, zich minder goed vormt naar de weg en dus minder grip heeft. Over het algemeen wordt daarom een levensduur van vijf jaar aangehouden voor een nieuwe band. Is je band ouder, dan wordt aangeraden deze te vervangen. Je leest de leeftijd van je band eenvoudig af via de dot-code.

Bandenspanning

Ook het op spanning brengen – en houden – van je motorbanden is behoorlijk belangrijk. De juiste bandenspanning zorgt er namelijk niet alleen voor dat je zuiniger rijdt, maar beïnvloed ook het rijgedrag van je motorfiets.

Zo kan een te hoge spanning als gevolg hebben dat je band niet goed genoeg opwarmt, wat slechte grip als gevolg heeft. Een te lage spanning zorgt er weer voor dat je motor moeilijk stuurt en veel meer brandstof gebruikt. Over het algemeen wordt daarom een bandenspanning van 2,5 voor en 2,9 achter aangeraden. Voor een gerichter advies kun je natuurlijk altijd de opgegeven bandenspanning van de fabrikant aanhouden.

Motorbanden tijdens winterstalling

Ga je je motor langdurig stallen en gebruik je bijvoorbeeld geen paddockstands, dan raden we aan de spanning in je motorbanden juist iets te verhogen. Hiermee voorkom je vervormingen op je banden omdat deze langdurig op dezelfde plek rust. Na je winterstalling is het natuurlijk aan te raden de BRAVOK-checks nog eens door te lopen en je motorbanden te controleren op uitdroging, spanning, profiel en slijtage.

Reacties

  1. De leeftijd van een band heeft idd invloed, na de montage doen je na een periode van 5 jaar de band jaarlijks te controleren op uitdroging deze hoeft echter pas na 10 jaar vervangen te worden en niet na 5 jaar.

  2. Die bandenspanning van 2,5 voor en 2,9 achter is waarschijnlijk voor al die belachelijke autosnelweg adventures, die zo’n 250 tot 270 kg wegen.
    Met elke upgrade groeit hun cilinderinhoud,vermogen en gewicht.
    Voor een motor die zo’n 100 tot 130 kg minder weegt is deze bandenspanning levensgevaarlijk.
    Voor een lichte enduro is ongeveer 1,25 bar voor en 1,5 bar achter meestal de juiste bandenspanning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie