Het is niet vaak dat we een been over een adventure bike heen slaan, maar naar deze motorfiets hebben we een tijdje uitgekeken. We testen dit keer de 2022 Aprilia Tuareg 660, een temperamentvolle tweecilinder dat zijn oorsprong vind in de eerder gelanceerde Tuono en RS 660.
Tuareg ja, een naam die teruggaat naar halverwege de jaren ’80, al is daar in de huidige vorm niet veel van terug te herkennen. Wie naast de Italiaanse allroad staat valt direct op dat hij een stuk groter is dan zijn specificaties doen vermoeden. De Tuareg levert namelijk zo’n 80 pk en is zelfs voor een lichte allroad met een drooggewicht van 187 kg aan de lichte kant. Toch zie je dat vrijwel nergens aan af, de zithoogte van 860 mm is vergelijkbaar met dat van de concurrentie en overall maakt het geheel een zeer volwassen indruk.
Italiaanse afwerking
De afwerking is zoals je dat van een Italiaan mag verwachten. Kabeltjes zijn waar nodig netjes weggewerkt en de gelakte delen zijn om door een ringetje te halen. Ook het geïntegreerde achterlicht trekt direct de aandacht, tezamen met de standaard spaakvelgen en de – voor Euro 5 normen – fraai ogende standaard uitlaat. Door de hoge mate van afwerking zou je bijna vergeten dat de tweecilinder vooral bedoelt is om door de modder te banjeren of de TET-route onveilig te maken.
Het TFT-scherm ziet er gelikt uit en trekt na plaatsnemen direct de aandacht. De knoppen aan het stuur hebben een eenvoudige uitstraling, maar bieden dankzij de standaard aanwezige elektronica enorm veel functionaliteit.

Dan nog even over die knoppen, want ondanks dat deze in de basis een ruime voldoende scoren is er eentje waar minder goed over is nagedacht. Het grootlichtknopje – om het maar een oer-Hollandse naam te geven – ligt namelijk precies op de route van het handvat naar de koppeling en schakelt iets te makkelijk in zonder dat je dit doorhebt. Het gevolg is een blauw lampje op je dashboard en een dozijn geïrriteerde automobilisten, tot je een aantal bochten verder een blik op het TFT-scherm werpt en snel het grootlicht weer uitschakelt. Met een beetje creativiteit is daar vast een oplossing voor te vinden, al is het ook een goed excuus om de optionele quickshifter bij te bestellen.
De 2022 Aprilia Tuareg: Offroad of Allroad?
Gewapend met semi-offroad banden, een skidplate en een 21 inch wiel aan de voorkant is er geen specialist nodig om de offroad ambities van de Tuareg te herkennen. Toch rest de vraag of we de Tuareg 660 wel tot een allroad willen rekenen of dat deze tot zijn eigen categorie behoort tussen de adventure bikes en dual sports. Kijken we met een schuin oog naar het aanbod van de concurrentie dan zien we daar bijvoorbeeld de Yamaha Ténéré, de Ducati DesertX, de BMW F850GS en de Norden 901 terug. Leg je de specificaties naast elkaar dan valt één ding op, Aprilia heeft met de Tuareg een van de lichtste blokken in een van de lichtste motorfietsen met de langste veerwegen gezet.

Een droomscenario voor iedereen die graag in het zand speelt, maar wie enkel indruk op zijn collega’s wilt maken doet er verstandig aan even naar de afstelling van de vering te kijken, want voor sportief straatgebruik is de vering in zijn standaard settings net iets aan de slappe kant.
Elektronica
Het fraaie TFT-scherm oogt qua kleurstelling in eerste instantie wat burgerlijk. Schakel je echter door de diverse rijmodi heen dan heeft iedere modus zijn eigen kleur en wordt je vanzelf verleid tot het uitproberen van de diverse modi. De bediening van het scherm gaat via de knoppen aan het stuur, daarbij is er eenvoudig te schakelen tussen de modi Urban, Explore, Offroad en Individual. De eerste twee richten zich vooral op straatgebruik, de Offroad modus vanzelfsprekend op offroad gebruik. Hiermee wordt de ABS op het achterwiel uitgeschakeld en is deze optioneel ook op het voorwiel uit te zetten. Met de Individual modus pas je alle elektronische controlesystemen zelf naar gelang in.

Gedraag je
Rijden met de Aprilia Tuareg is een genot, want ondanks dat de Italiaan ‘slechts’ 80 paradepaardjes tot zijn beschikking heeft wordt dat goed gemaakt met een vrij lineaire vermogensafgifte en genoeg koppel om tussen de 4000-5000 toeren het voorwiel van de grond af te trekken. Daarvoor moet – bij het ontbreken van een IMU – wel even de tractiecontrole uitgeschakeld worden, dat dan weer wel. Het blok houdt zich verder bijzonder goed staande en behoudt het rauwe karakter van een tweecilinder, zonder teveel trillingen te veroorzaken.
Een gebrek aan lange benen kan tijdens het opstappen namelijk een barrière vormen, maar die wordt snel weggenomen wanneer beide voeten eenmaal op de stepjes gepositioneerd zijn.
Iedere bocht wordt met minimale moeite getrotseerd, zelfs wanneer de weersomstandigheden wat minder zijn. Het slanke ontwerp gecombineerd met het brede stuur zorgen voor een motorfiets die niet alleen binnen een mum van tijd je vertrouwen wint, maar ook lekker wendbaar is. Zelfs wanneer de bochtensnelheid oploopt houdt de vering zich goed staande, pas wanneer je echt het gas opendraait voel je dat hier nog ruimte is voor verbetering.

Bij het opzoeken van de grens laat de voorrem merken dat hij daar niet op is berekend, al ben je dan inmiddels al bij de asociale snelheden aangekomen. Voor wie zich netjes aan de regels houdt dus geen probleem, zowel de voor- als achterrem geven geven voldoende vertrouwen in combinatie met de instelbare ABS.
Test Aprilia Tuareg: Comfort
Op het gebied van comfort heb je op de 2022 Aprilia Tuareg niets te klagen. Het – ietwat in kleur afwijkende – bananenzadel voelt tijdens het opstappen wellicht wat aan de harde kant, maar geeft meer dan voldoende ondersteuning. De zithouding is verder dik in orde, mede dankzij de eerdergenoemde smalle body en het brede stuur.
De stepjes voelen relatief hoog. Een gebrek aan lange benen kan tijdens het opstappen namelijk een barrière vormen, maar die wordt snel weggenomen wanneer beide voeten eenmaal op de stepjes gepositioneerd zijn. Ook hier schemeren de offroad-ambities van Aprilia door het model heen en speelt de bodemspeling van 240 mm een belangrijke rol.

Een klein gemis op de Tuareg 660 is een verstelbaar windscherm. Hoewel het huidige schermpje tijdens deze test zijn werk uitstekend verricht zullen er ongetwijfeld potentiële kopers zijn die hier niet mee uit de voeten kunnen, jammer dat daar door Aprilia niet op in is gespeeld. Voor een kleine 180 euro extra biedt Aprilia wel een touring schermpje als accessoire aan, dat is het geld vast waard.
Fotografie door RH Fotografie
















